WedstrijdverslagEverton - Liverpool (0-0)

Liverpool sleept zich naar titel

In een teleurstellende Merseyside derby kwam Liverpool niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel tegen Everton. Toch is de landstitel een kwestie van tijd.

Willem Vissers
Virgil van Dijk (Liverpool) verdedigt Dominic Calvert-Lewin van Everton. Beeld BSR Agency
Virgil van Dijk (Liverpool) verdedigt Dominic Calvert-Lewin van Everton.Beeld BSR Agency

Met voetbal zonder ritme en zonder het snelle aanvalsspel dat het elftal typeert, sleept Liverpool zich naar de landstitel van Engeland. De normaliter in elk geval qua beleving emotionele derby bij Everton eindigde zondagavond in 0-0, in een wedstrijd die tegen het einde pas wat allure kreeg. Maar niet al te veel.

Boven stadion Goodison Park van Everton stond voor de aftrap een fraaie regenboog. Een natuurverschijnsel met symboliek. Aan het einde van de boog, ongeveer bij het zeer naburige stadion Anfield van stadgenoot Liverpool, staat de spreekwoordelijke pot met goud klaar, voor de landstitel die Liverpool eigenlijk niet meer kan ontgaan. Het is alleen nog even zoeken naar de precieze locatie en tijd van de uitreiking van de trofee waarnaar het rode deel van de stad hunkert.

De vraag is alleen wanneer Virgil van Dijk, Georginio Wijnaldum en al die anderen het feest kunnen vieren dat de havenstad moet verlossen van dertig jaar zonder landskampioenschap, van oplopende frustratie over soms onbegrijpelijke mislukkingen. De hervatting na ruim drie maanden zonder Premier League vanwege het coronavirus, is derhalve vooral interessant om de club van Jürgen Klopp te dienen. Zo ongekend sneu was de definitieve afgelasting van de competitie geweest voor Liverpool, met 25 punten voorsprong bij de staking (één wedstrijd meer dan City), en maximaal twee zeges van de titel verwijderd.

Weinig sfeer

De hervatting is fantastisch voor de spelers en de supporters die genoegdoening wensen voor een puik seizoen, en voor de tv-kijkers en hun zelden gestilde behoefte aan voetbal, al boet zo’n derby in een stadion zonder publiek wel erg veel in aan sfeer. Hoewel: ook de vorige twee onderlinge duels bij Everton kenden de uitslag 0-0. Liverpool had kort voor de onderbreking van de competitie vier duels verloren in korte tijd, van Watford in de competitie, van Chelsea in de FA Cup, en twee van Atlético Madrid in de Champions League, hetgeen uitschakeling betekende in de vorig seizoen gewonnen Europese topcompetitie.

Liverpool hoefde zich vanaf de stillegging vanwege corona dus alleen nog te concentreren op de verovering van de titel, het hoofddoel van dit seizoen. ‘Het was een zware tijd die we geen van allen hebben meegemaakt’, zei Virgil van Dijk op de website van de club over de voetballoze periode. ‘Achtergelaten worden in de duisternis is nooit prettig. Maar we kunnen niet wachten om weer te voetballen.’

Dat was dus nauwelijks te zien aan de wedstrijd, al verbeterde Liverpool zichzelf enigszins in de eerste fase na rust, na een eerste helft waarin vrijwel niets gebeurde, waarin beide elftallen grossierden in fouten en het tempo laag lag voor een Engelse topwedstrijd. Liverpool ontwikkelde zich de laatste jaren juist tot een machine die snel, agressief spel wist te combineren met doeltreffendheid en nauwkeurigheid. Van dat alles ontbrak veel, misschien ook door de wat andere personele bezetting.

Blessures

Wijnaldum en de lichtjes aangeslagen Mo Salah zaten op de bank, de altijd zeer aanvallende linksachter Andrew Robertson ontbrak vanwege een blessure. Het aantal blessures in de hervatte topcompetities van Europa is sowieso bijna niet meer te tellen, nu de spelers drie maanden of langer inactief waren. Ze dienden hun ritme en conditie op geïmproviseerde wijze te onderhouden, aanvankelijk tijdens sessies thuis of in kleine groepjes, en vanuit weinig tot niets moeten ze nu overschakelen naar de hoogste intensiteit die normaliter noodzakelijk is in Engeland. Routinier James Milner viel kort voor rust ook al uit met een blessure, net als verdediger Joel Matip na de pauze.

De Japanner Minamino en de Senegalees Keita kregen een basisplaats in de aanval en op het middenveld, maar het liep gewoon niet lekker in de wedstrijd. Wijnaldum en spits Origi vielen in de 65ste minuut in voor Keita en Firmino. Er veranderde nagenoeg niets. Liverpool viel onmachtig aan, middenmoter Everton, getraind door Carlo Ancelotti, hield vrijwel zonder problemen tegen. Sterker: Everton was het dichtst bij de zege, na een fraaie aanval over links. Aanvaller Calvert-Lewin tikte de bal na een voorzet van Richarlison achter het standbeen langs in. Na de redding van doelman Allison schoot Davies diagonaal in. Via het been van de glijdende verdediger Gomez belandde de bal op de paal.

De voorsprong van Liverpool op Manchester City bedraagt dus nog 23 punten, met één wedstrijd meer gespeeld door de koploper. Maandag voetbalt City thuis tegen Burnley. Mocht City niet winnen, dan kan Liverpool woensdag kampioen worden op Anfield, tegen Crystal Palace. Wint City, dan doet de volgende gelegenheid op een feest zich vermoedelijk voor op 2 juli. Bij City, de huidige kampioen.

Lees ook

Als vanouds vliegen de tackles rond bij de herstart van de Premier League
De spelers van West Ham United en Wolverhampton Wanderers waren bij de hervatting van de Premier League snel gewend aan het spelen zonder publiek.

Meer over