Live

Live - Nederland nu al meer medailles dan in Vancouver

Teruglezen over Margot Boer, de eeuwig vierde die vandaag op de 500 meter derde werd? Of zien welke snowboarder topfavoriet Shaun White wist uit te schakelen op het onderdeel halfpipe op dag vier van de Spelen? Dat kan hier. Hieronder een overzicht van de olympische dinsdag 11 februari.

Lisette van der Geest en Pieter Sabel
Margot Boer, bloemenceremonie Beeld getty
Margot Boer, bloemenceremonieBeeld getty

20.08 uur - Marianne Timmer en Gianni Romme, nu ook olympische medaille als coach

19.50 uur - De waarde van een medaille
Ja, natuurlijk. Er kleeft voornamelijk emotionele waarde aan zo'n gouden plak. De olympische status, dat is waar elke atleet het voor doet. Maar hoe zit het met de economische waarde van een medaille? Dat is per land verschillend.

Kom je uit Noorwegen, Zweden, Kroatië of sport je onder de vlag van het Verenigd Koninkrijk? Dan heb je pech. Medaillebonussen, daar doen ze daar niet aan. Maar de Nederlandse atleten hebben het aardig voor elkaar. Nederland staat op de tiende plaats in het overzicht dat Aipsmedia maakte van de meest betalende landen.

Goud is bij ons 30.000 euro waard. Zilver levert 22.500 euro op en een bronzen plak is goed voor 15.000 euro. Maar wat het financiële aspect betreft hadden atleten als Michel Mulder en Margot Boer beter over een Kazachstaans paspoort kunnen beschikken. De gouden plak van Mulder is daar 153.000 euro meer waard.

De top 10 van de meest betalende landen:
1. Kazachstan
2. Letland
3. Italië
4. Oekraïne
5. Rusland
6. Tsjechië
7. Slowakije
8. Korea
9. Finland
10.Nederland

undefined

Ronald Mulder en Michel Mulder Beeld anp
Ronald Mulder en Michel MulderBeeld anp

19.32 uur - Shaun White niet op het podium
De Zwitser Iouri 'iPod' Podladtchikov is verrassend olympisch kampioen geworden in de halfpipe met een beste score van 94,75. Onder andere door een perfecte uitvoering van zijn zelfverzonnen 'yoloflip'. De in Rusland geboren snowboarder volgde in het Rosa Choetor Extreme Park tweevoudig titelhouder Shaun White op.

De Amerikaan - goud in Vancouver (2010) én Turijn (2006) op dit onderdeel - haalde in beide runs zijn hoogste niveau niet en landde zeer verrassend zelfs naast het erepodium. De Japanners Ayumu Hirano, 15 jaar pas, en Taku Hiraoka pakten het zilver en brons.

Bekijk hier de winnende run van Podladtchikov terug.

Podladtsjikov Beeld afp
PodladtsjikovBeeld afp

18.57 uur - Verweij tegen Davis

Olympisch kampioen Michel Mulder haalde zojuist zijn medaille van de 500 meter op en zette vervolgens snel koers richting het olympisch dorp. Hij wil rust, morgen mag hij weer starten. Dan rijdt hij zijn laatste afstand van dit toernooi: de 1000 meter.

De blonde sprinter start morgen in de 17e rit tegen de Canadees Denny Morrison. Koen Verweij is een rit later aan de beurt tegen een van de grote favorieten, de Amerikaan Shani Davis. Stefan Groothuis start een rit voor Mulder tegen de Duitser Nico Ihle en de vierde Nederlander, Mark Tuitert mag nog voor de dweilpauze het ijs op. Hij rijdt in rit 4 tegen Muncef Ouardi.

Heeft Nederland kansen? Absoluut! Voor Stefan Groothuis zou dit een uitstekende revanche zijn na zijn mislukte Spelen van vier jaar geleden. Destijds stapte Groothuis ziek het vliegtuig in naar Vancouver, hij herstelde te langzaam en werd 4e op de 1000 meter.

Maar vlak ook Michel Mulder niet uit, de skeeler- en schaatsspecialist won in een paar jaar tijd alles wat hij kon winnen, zoals wereldtitels op beide disciplines. En wat doet zijn grootste triomf met hem? Zijn spectaculaire overwinning van maandag op de 500 meter. Zie een olympisch kampioen maar eens te verslaan!

Maar misschien wordt het wel de afstand van Koen Verweij of Mark Tuitert. Laatstgenoemde weet immers ook hoe het is om tijdens de Winterspelen te winnen. En lefgozer Verweij wordt gedreven door een combinatie van bravoure en oneindige koppigheid niet te willen verliezen.

18.31 uur - Mulder, Mulder en Smeekens gehuldigd

Olympisch kampioen Michel Mulder, Jan Smeekens en de nummer drie van de 500 meter van gisteren, Ronald Mulder, zijn gehuldigd op Medal Plaza in Sotsji.

18.22 uur - Timmer: 'brons voelt bijna als goud'

Marianne Timmer, zelf in haar schaatscarrière goed voor drie keer goud, was bijna net zo blij met de bronzen medaille van haar pupil Margot Boer als Boer zelf.

'Eindelijk is ze van die vierde plek af', zei Timmer. Boer leek patent te hebben op de meest ondankbare plek van een sporttoernooi. Bij de Spelen van Vancouver werd Boer twee keer vierde, en ook bij wereldkampioenschappen bezette ze driemaal de vierde plaats.

Timmer: 'Elke keer was het net niet en nu een keer net wel.'

undefined

Margot Boer en Marianne Timmer Beeld anp
Margot Boer en Marianne TimmerBeeld anp

18.11 uur - Sven Kramer de nieuwe Van den Hoogenband?

Sydney was de Zomerspelen van de uitzonderlijke talenten. Daar werden records gevestigd die nu nog steeds staan. En Joop Alberda, sportbestuurder en technisch directeur van de zwembond, vergelijkt Sotsji nu al met die van Sydney in 2000.

Als iemand het kan weten, dan is het Alberda wel. Hij was destijds technisch directeur van NOC*NSF. Nederland eindigde in Sydney als achtste op de medailleranglijst en won in totaal 25 medailles; 12 keer goud, 9 keer zilver en 4 bronzen medailles. Een record dat nog steeds staat.

Goed, als we Sotsji dan vergelijken met Sydney, maken we van Pieter van den Hoogenband meteen schaatser Sven Kramer. Ireen Wüst staat dan voor zwemster Inge de Bruijn of wielrenster Leontien van Moorsel. En Michel Mulder? Mulder noemen we judoka Mark Huizinga.

undefined

17.51 uur - Nu al een medaille meer dan Vancouver
Na vier dagen Winterspelen heeft het Nederlands team al een medaille meer gewonnen dan vier jaar geleden in Vancouver gedurende het gehele evenement.

Door het brons van Margot Boer op de 500 meter heeft Nederland inmiddels acht medailles gewonnen. Drie goud, voor Sven Kramer, Ireen Wüst en Michel Mulder. Twee zilveren medailles, voor Jan Smeekens en Jan Blokhuijsen en de drie bronzen zijn in het bezit van Boer, Jorrit Bergsma en Ronald Mulder.

Ireen Wüst toont haar medaille Beeld getty
Ireen Wüst toont haar medailleBeeld getty

17.39 uur - Worstelen in een pak
Het zit strak, gigantisch strak. Een schaatspak bestaat uit glad rubber, dat een atleet alvast lichtelijk in de gewenste gebogen houding trekt.

Worstel je daar maar eens in, vlak voor een wedstrijd. Als je bezweet bent, de zenuwen toenemen, het zomaar voor niks kan zijn, omdat toiletbezoekjes op het laatste moment vrij gebruikelijk zijn en het strakke tijdschema voor een warming-up op het ijs in je hoofd zit.

En dan gaat het ook nog eens om vrij nieuwe pakken. Hoe nieuwer, hoe strakker immers. En zolang dit niet daadwerkelijk iets afknelt, geldt hierbij: liever zo strak mogelijk.

Zie hier schaatsster Marrit Leenstra, in gevecht met haar pak, vlak voor haar tweede 500 meter.

17.10 uur - Boer en Nauta

Bij de bloemenceremonie kijkt teamgenote Yvonne Nauta met een brede lach toe. De twee wonen samen in een huis. Nauta is de slordige van de twee, maar ook de beste kok, Boer zorgt tijdens het koken dat alles weer netjes opgeruimd wordt.

Het samenwonen was een idee van hun coach Marianne Timmer. De relatie van Boer was uitgegaan, waardoor ze alleen zat weg te kwijnen in een groot huis. Nauta had problemen met haar toenmalige huisgenote. Nu staan ze beiden op de Spelen. Nauta rijdt harder dan ooit en Boer is af van het stempel van de vierde plek.

Boer daarover tegenover de camera van de NOS: 'Ik dacht dat de frustratie over die vierde plekken meeviel.' Maar halverwege de ontknoping dacht ze toch: dan word ik weer vierde!

Margot Boer en Anastasia Bucsis Beeld anp
Margot Boer en Anastasia BucsisBeeld anp

16.40 uur - Boer brons!
Dinsdag 11 februari, de dag dat de eeuwig vierde eindelijk derde werd. Margot Boer wint brons in Sotsji in de Adler Arena. Nederland won nooit eerder een medaille bij de vrouwen op de 500 meter op de Spelen. Boer springt eerst in de armen van Marianne Timmer, haar trainster.

De Koreaanse Sang Wha Lee is olympisch kampioen, het zilver is voor de Russin Olga Fatkulina

Margot Boer springt over het middenterrein, de armen geheven en tilt haar hoofd met gesloten ogen omhoog uit ongeloof. Even later omhelst ze goede vriendin Anastasia Bucsis, tevens een concurrente uit Canada. Timmer, zelf drievoudig olympisch kampioene, staat met tranen in haar ogen. Gianni Romme, de andere coach, knijpt zijn ogen lachend tot halve maantjes.

Voor de camera van de NOS zegt ze: 'Mijn startjes waren iets minder vandaag. Maar in de bocht vloog ik. Ik heb alles gegeven en dat is gewoon genoeg voor de derde plek. Ik ben zó blij!' Op de nagels van Boer zit oranje nagellak, haar ritueel.

Aangezien ze vrij vroeg moest starten, duurde het even voordat Boer wist of haar race voldoende was voor een medaille. 'Het was echt verschrikkelijk om te zitten wachten op het bankje. Wat een ontlading.' Boer noemt ook haar teamgenote, Thijsje Oenema. 'Dit is ook voor haar', zegt ze. Oenema wist zich tegen alle verwachtingen in niet te plaatsen voor de 500 meter en kende een slecht begin van haar seizoen door een melanoom op haar pols.

undefined

16. 37 uur - Laatste rit, Boer staat vooralsnog tweede
De eeuwige vierde staat momenteel tweede. Als ze pech heeft, wordt Margot Boer vandaag weer vierde, maar dat ligt allemaal aan de laatste rit, de rit die nu start.

16.34 uur - Nog vier vrouwen aan de start. Boer staat nog eerste
Margot Boer zit op het middenterrein en doet haar schaatsen uit. Ze staat eerste, maar er komen nog twee ritten, dus vier schaatssters.

16.33 uur - Boer is Richardson voorbij in het klassement
Nog 3 ritten te gaan. Boer is ruim sneller dan de Amerikaanse Heather Richardson, de verloofde van Jorrit Bergsma. Richardson stond na de eerste omloop voor Boer in het tussenklassement.

undefined

16.28 uur - Margot Boer 37,71
Margot Boer is een fractie sneller dan haar rit in de eerste omloop. Ze schaatst naar 37,71.
Nu moet Boer wachten op haar concurrenten. Nog vier ritten te gaan.

Lotte van Beek rijdt 38.73, dat is nipt langzamer dan haar tijd uit de eerste omloop, 38.67. Maar zoals eerder al gezegd: Van Beek ziet de 500 meter vooral als opwarmertje voor de 1000 en de 1500 meter.

Laurine van Riessen, zojuist de directe tegenstandster van Boer, is klaar met haar olympisch toernooi. Zij schaatste 38,35.

undefined

Margot Boer tijdens haar eerste 500 meter Beeld anp
Margot Boer tijdens haar eerste 500 meterBeeld anp

16.10 uur - Koning en koningin weer bij het schaatsen
Eerder vandaag stonden ze in de sneeuw bij het onderdeel halfpipe, maar inmiddels heeft koningin Maxima haar muts en zonnebril afgedaan.

Het koninklijk paar staat weer in de Adler Arena, vertrouwd terrein, de afgelopen dagen keken ze toe hoe elke schaatsafstand werd gewonnen door een Nederlander. Hoe lang houdt de winnende modus stand?

De koning en koningin op de tribune Beeld ap
De koning en koningin op de tribuneBeeld ap

16.06 uur - Dweilpauze tweede omloop, de spanning stijgt!
Miyako Sumiyoshi gaat aan de leiding met 38,62, Marrit Leenstra, de enige Nederlandse die voor de dweil in actie kwam, staat momenteel derde. Zij reed 38,70.

Na de dweil wordt er gestart met rit 10, Lotte van Beek rijdt in rit 12, Laurine van Riessen en Margot Boer komen allebei uit in rit 13.

undefined

15.57 uur - Michel Mulder, de dag na het goud
Goud, zilver, brons of niks? Voor vandaag is momenteel nog niets duidelijk, het ligt allemaal aan Margot Boer. Zo succesvol als gisteren kan het alvast niet worden. Nieuwbakken olympisch kampioen Michel Mulder kijkt terug.

15.50 uur - Schaatsjargon

Voor wie tijdens de 500 meter graag wat schaatsjargon bijleert. Vanmorgen in de uitzending van Giel Beelen ging het over de schaatsofreen.

15.42 uur - Strakke, gladde pakken en homorechten
Terwijl Marrit Leenstra moeite doet om zich in haar schaatspak te worstelen -schaatspakken zitten gigantisch strak-, staat Anastasia Bucsis in de baan. De Canadese schaatsster die vond dat ze haar mond open moest doen over homorechten.

Sportredacteur John Volkers schreef hier vorige week een artikel over.

Bucsis, die overigens goed bevriend is met twee van haar Nederlandse concurrenten van vandaag: Lotte van Beek en Margot Boer, noteert een eindtijd van 39,25.

15.38 uur - Koning en koninging bezochten halfpipe
Het is hun laatste olympische dag en koning Willem-Alexander en koningin Máxima vonden het tijd voor een bezoekje aan het onderdeel halfpipe. In oranje muts en bijpassende sjaal. Helaas bracht het bezoek geen bijzonder succes. Dimi de Jong en Dolf van der Wal haalden de halve finale niet.

Willem-Alexander, erelid van het IOC, en Máxima keren op korte termijn terug naar Nederland. Woensdag is Máxima alweer present in het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam bij het openingssymposium van het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC en het Sint Franciscus Gasthuis.

undefined

Koningin Maxima met oranje muts Beeld anp
Koningin Maxima met oranje mutsBeeld anp
De koning en koningin, samen met chef de mission Maurits Hendriks Beeld anp
De koning en koningin, samen met chef de mission Maurits HendriksBeeld anp

15.35 uur- De afwezigen

Wat als je vier jaar alles in het teken zette van je sport? Dat klinkt standaard, en misschien zelfs afgezaagd, elke serieuze atleet beweert dit immers. Maar bedenk dit eens: vier jaar lang de dagelijkse gang naar de ijsbaan. De vrijwel dagelijkse ritjes op een racefiets, door wind en weer, op een hard, schurend zadel.

Het afzeggen van verjaardagen, het altijd letten op je eten, met maar één doel voor ogen: deelname aan de Spelen. Dat doel is het waard. Dat doel maakt dat Jan Smeekens gedurende de dertig seconden waarin hij zich gisteren kampioen waande, zijn handen voor zijn ogen sloeg.

Smeekens heeft het wrange zilver. Andere kanshebbers voor een podiumplaats bleven thuis. Kjeld Nuis bijvoorbeeld, een van de grote favorieten op de 1000 en de 1500 meter, schuift aan bij RTL Boulevard voor specialistisch commentaar. Annette Gerritsen zit met een microfoon voor haar mond te stralen tijdens de live-uitzending van Studio Sport. En Thijsje Oenema, de Friezin die een bedroevend slechte seizoensstart kende door een aggressieve vorm van huidkanker, zit thuis in de collegebanken. Je moet wat als je droom van vier jaar in een klap over is.

undefined

14.55 uur - Boer voorlopig vijfde
Geen vierde plaats voor Boer! Is dat nieuws? Ja, misschien wel. De vrouw die patent lijkt te hebben op de eerste plaats naast het podium staat vooralsnog vijfde. Haar eindtijd: 37,77. Dat is goed voor Boer. Ze staat op een afstand van minder dan 0,20 van het podium.

Bovenaan het tussenklassement prijkt de naam van - hoe kan het ook anders?- de grote favoriete Sang Hwa Lee. De Koreaanse is al het hele seizoen onoverwinnelijk en schaatste naar 37,42. Dat is opvallend, niet eerder dit seizoen stond ze zo dicht bij haar concurrenten. De Russin Olga Fatkulina eindigde met 37,57 als tweede, Hong Zang bezet de derde plaats.

Kortom: de gang naar het podium is een gat dat overbrugbaar is voor Boer. Maar dan komen we bij het zenuwslopende aspect van sprinten: kleine fouten worden afgestraft, de koelste kikker wint.

De eerste omloop is voorbij, er wordt gedweild. De snelste schaatssters van de wereld fietsen wat en dribbelen in de catocomben van de Adler Arena. Waarom? Ze willen de doorbloeding in hun benen stimuleren en hun spieren warm houden, en maken zich op voor de tweede ronde.

Nederlands voornaamste troef: Margot Boer Beeld epa
Nederlands voornaamste troef: Margot BoerBeeld epa
Margot Boer tijdens haar eerste race over 500 meter Beeld anp
Margot Boer tijdens haar eerste race over 500 meterBeeld anp

14.53 uur - Van Riessen speelt geen rol van betekenis
38,64 op de 500 meter, dat is bij lange na niet genoeg. Maar de 500 meter is dan ook niet de favoriete afstand van Van Riessen. Nee, liever startte zij op de 1000 meter, daarop won ze in Vancouver immers het zilver. Maar helaas, voor deelname aan de 1000 meter moet je wel hard genoeg rijden op het voorafgaande kwalificatietoernooi. En dat deed ze niet.

'Dan maar op de 500 meter', zei haar coach Jac Orie voor hun vertrek naar Sotsji. Maar hij wist: dan moest ze wel boven zichzelf uitstijgen. Dat gebeurde niet. Van Riessen heeft nog een tweede omloop te gaan, maar eremetaal kan ze wel vergeten.

14.46 uur - Wüst, homoseksualiteit en een perschef
Een biseksuele winnaar in je team, het vraagt om wat extra telefoontjes. Althans, wel voor degene die de rol als perschef vervult. Lees de dagelijkse blog van John Volkers.

Ireen Wüst 'first openly gay athlete'? De perschef is er maar druk mee

14.24 uur - De Jong bekommert zich om fans
Ondertussen bekommert stayer Bob de Jong zich om een groep gestrande Oranje-fans. De Jong, de olympisch kampioen van 2006 in Turijn, komt volgende week dinsdag pas in actie op de 10.000 meter.

14.12 uur - Dweilpauze
Na negen ritten is het alweer tijd voor een dweil. De snelste tijd tot nu toe is gereden door de Chinese Hong Zhang. Zij schaatste naar 37,58.

Van Beek staat tweede, op geruime afstand van Zhang, maar de vraag is voor hoe lang. Het echte sprintgeweld komt na de pauze. Mét Nederlanders: de Leidse Laurine van Riessen en de grootste kanshebster van ons land op deze afstand: Margot Boer.

Boer heeft wat goed te maken. Vier jaar geleden, tijdens de Spelen in Vancouver, werd de sprintster twee keer vierde, zowel op de 500 als op de 1500 meter. Tel daar de drie vierde plaatsen bij op die ze tijdens verschillende wereldkampioenschappen bemachtigde en u begrijpt dat de schaatscarrière van Boer er een is met de nodige frustratie. Vandaag haar kans daar verandering in te brengen.

Wordt het een typisch olympisch heldenverhaal?

13.58 uur - Van Beek sneller dan Leenstra
Schaatsser Lotte van Beek rijdt 38,67 op haar eerste 500 meter van vandaag. Voor wat het waard is, zo vroeg in deze wedstrijd: dat is goed voor een voorlopige eerste plaats.

38.67 is een goede tijd voor het schaatstalent dat tot vorig schaatsseizoen niet eens in de buurt van wereldbekerplaatsing kwam.

13.54 uur - Voorspellingen
Ondertussen doet schaatscollega Rhian Ket een voorspelling van het podium:

13.46 uur - Marrit Leenstra rijdt 39.03

De 500 meter voor vrouwen is gestart. In rit 2 Marrit Leenstra, de vrouw die de 500 meter voornamelijk als opwarmertje ziet voor de langere afstanden. Zij start later dit toernooi ook op de 1000 en de 1500 meter.
De eindtijd van Leenstra is: 39,03.

In rit 6 haar ploeggenote Lotte van Beek. Voor Van Beek geldt hetzelfde als voor Leenstra: de 500 meter is een leuke bijkomstigheid in een toernooi dat vooral draait om de kilometer en de 1500 meter.

undefined

13.23 uur - India vliegt vlag in
Het IOC heeft vandaag officieel de ban op de Indiase olympische organisatie ingetrokken - zoals eerder gemeld. Indiase sporters, die tot dusver onder de neutrale olympische vlag moesten sporten, mogen weer uitkomen onder de Indiase vlag. En de Indiase regering laat er geen gras over groeien: de Indiase vlag wordt naar Sotsji gevlogen om op tijd te zijn voor de afsluitende ceremonie op 23 februari.

Van de drie sporters uit India aanwezig op de Winterspelen moeten er nog twee in actie komen: skiër Nadeem Iqbal en slalomskiër Hamanshu Thakur.

Rodelaar Shiva Keshavan uit India staat de pers te woord, vandaag in Sotsji. Beeld ap
Rodelaar Shiva Keshavan uit India staat de pers te woord, vandaag in Sotsji.Beeld ap

13.03 uur - Schaatsen!
Intussen is het bijna tijd voor de 500 meter bij de dames, waarbij aan met name Margot Boer kansen toegedicht worden. Er schaatsen meer Nederlanders mee, zeker. Laurine van Riessen, Lotte van Beek en Marrit Leenstra. Maar onder normale omstandigheden zou een podiumplek al een enorme prestatie zijn. Statisticus Alex Dumas wijdt zijn dagelijkse rubriek aan de afstand, en dan met name aan Sang-Hwa Lee. De Koreaanse is oppermachtig, en heeft zo'n beetje elk record dat er te verbreken valt op haar naam. Hieronder nog een keer de voorspelling van Erben Wennemars, gisteren bij de NOS. Hij denkt niet dat één van de Nederlandse vrouwen een kans maakt op het podium.

Marrit Leenstra vandaag tijdens haar training. Beeld ap
Marrit Leenstra vandaag tijdens haar training.Beeld ap

12.28 uur - Geen Nederlander in halve finale
En dan is het alweer voorbij. De Koreaan Lee KWang-Ki gaat Dimi de Jong voorbij. Beide Nederlandse snowboarders zijn dus niet te zien in de halve finale, of in de finale.

12.23 uur - Dimi de Jong blijft staan
Dimi de Jong blijft staan, en heeft dus net als Van der Wal een succesvolle tweede run in die zin. Dat is het vermelden waard op deze halfpipe, waar er meer vallen dan hun race staand af maken.

De Jong zou de halve finale kunnen halen. Hij staat negende, maar moet dus net als Van der Wal vrezen dat er mensen die nu achter hem staan hoger scoren.

Snowboarder DOlf van de Wal. Beeld getty
Snowboarder DOlf van de Wal.Beeld getty

12.16 uur - Geen halve finale voor Van der Wal
Geen halve finale, en dus ook geen finale, voor de Nederlandse snowboarder Dolf van der Wal. De Rus Nikita Avtaneev gaat hem voorbij. Straks heeft Dimi de Jong nog een kans op een plek in de halve finale.

11.58 uur - Succesvolle tweede run Dolf van der Wal
De tweede run van Dolf van der Wal is succesvoller: hij blijft in elk geval staan. Een heel hoge score is het misschien niet, maar gezien de status van de halfpipe en het aantal snowboarders dat valt, is het heel misschien wel genoeg voor de halve finale. Dan moet er wel niemand hoger scoren dan hij.

De Japanner Hirano tijdens de halfpipe-oefening bij het snowboarden. Beeld afp
De Japanner Hirano tijdens de halfpipe-oefening bij het snowboarden.Beeld afp

11.49 uur - 'Trek een pak aan!'
De eerste heat bij het halfpipe snowboarden is geweest, we zijn in afwachting van de tweede run. Daarin is het dus alles of niets voor de meeste snowboarders, veel vielen tijdens hun eerste run.

In de tussentijd wellicht tijd voor de ingezonden brief van Roelien Dekker uit Wijhe, die zich druk maakt over onze koning, koningin en premier in Sotsji.

Kongin Willem-Alexander en koningin Máxima in Sotsji, gisteren. Beeld anp
Kongin Willem-Alexander en koningin Máxima in Sotsji, gisteren.Beeld anp

11.36 uur - Dimi de Jong valt ook
Dimi de Jong is nu aan beurt. De 19-jarige snowboarder valt ook, en wel na zijn derde sprong, bij de landing. Ook hij heeft een tweede kans.

Er vallen overigens nogal wat snowboarders in de halfpipe. Vermoedelijke oorzaak: de zachte sneeuw onderin, het vriest niet hard genoeg in Sotsji om de baan hard te houden.

11.13 uur - Halfpipe snowboarden begonnen
De snowboarders zijn begonnen aan de eerste heat van het onderdeel halfpipe. Eerste Nederlander in actie is Dolf van der Wal, die helaas ten val komt na wat een goed begin van zijn eerste run leek. Hij heeft nog een tweede kans om de finale te halen.

Dimi de Jong komt later namens Nederland in actie.

null Beeld getty
Beeld getty

11.01 uur - Eerste olympisch kampioene slopestyleskiën bekend
De finale van het freestyle skiën onderdeel slopestyle voor vrouwen is gewonnen door de Canadese Dara Howell. Ze is de eerste olympisch kampioene: het onderdeel is dit jaar voor het eerst olympisch. Nummer twee is Devin Logan uit de VS, de derde plek is voor de Candese Kim Lamarre.

Dara Howell in actie. Beeld epa
Dara Howell in actie.Beeld epa

10.28 uur - Klachten over de halfpipe
Intussen zijn we in afwachting van de eerste heat van het onderdeel halfpipe bij de snowboarders - inclusief twee Nederlandse deelnemers: Dolf van der Wal en Dimi de Jong. Volgens persbureau AP schort er nog wel het een en ander aan de halfpipe. Bij de trainingen gisteravond werd veel geklaagd over de kwaliteit van de sneeuw. Er werd veel gevallen, er werden nauwelijks hoge sprongen gedaan en dat was al 's avonds omdat werklui de hele dag nodig hadden om de sneeuw in gereedheid te brengen.

De dooi heeft ingezet in en om Sotsji, ook skiërs en andere sneeuwsporters hebben last van mindere sneeuwkwaliteit vandaag.

Alle ogen zijn straks gericht op Shaun White overigens, de Amerikaanse topfavoriet kan zijn derde gouden medaille op rij winnen vandaag.

De Amerikaan Danny Davis tijdens de training in de halfpipe, gisteren. Beeld getty
De Amerikaan Danny Davis tijdens de training in de halfpipe, gisteren.Beeld getty

10.10 uur - De 500 meter van Klaas Jan van der Weij
Klaas Jan van der Weij is in Sotsji voor de Volkskrant, en maakt bijvoorbeeld schitterende foto's zoals hieronder. Hij was - uiteraard - ook bij de 500 meter van de broers Mulder en Jan Smeekens. Hier een overzicht van de aldaar gemaakte beelden.

Sjinkie Knegt wordt bij de B-finale van de 1500 meter shorttrack onderuit gehaald. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Sjinkie Knegt wordt bij de B-finale van de 1500 meter shorttrack onderuit gehaald.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

09.47 uur - Meer dan 1000 dopingcontroles
Bij de Spelen in Sotsji zijn tot dusver al 1116 dopingcontroles uitgevoerd. Verreweg de meeste (891) zijn afgenomen bij trainingen, de rest (225) na de wedstrijden. Woordvoerder Mark Adams van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kon vandaag aan persbureau ANP nog geen uitslagen geven van de tests. Het IOC plant een recordaantal van 2453 dopingcontroles bij de Winterspelen in de Russische badplaats.

Tot nog toe zijn drie biatleten positief bevonden, vlak voor de Spelen in Sotsji begonnen. De dopingcontroles die 4 jaar geleden in aanloop naar de Spelen van Vancouver werden uitgevoerd, leverden rond de 30 positieve gevallen op.

Meer cijfers: er zijn 924.802 kaarten verkocht voor de Spelen. Ongeveer 70 tot 75 procent daarvan werd gekocht door Russen, het aantal kaarten dat Japan en Duitsland toebedeeld kregen is al uitverkocht voor beide landen.

Een gemiddeld kaartje voor de Spelen kost 115 dollar (84 euro), maar kaarten zijn te krijgen van 15 dollar (bijna 11 euro) tot bijna 1500 dollar.

Een man voor het kantoor van de dopingcontrole in Sotsji. Beeld epa
Een man voor het kantoor van de dopingcontrole in Sotsji.Beeld epa
Julia Marino in actie namens Paraguay bij het freestyle skiën onderdeel slopestyle in Sotsji. Beeld getty
Julia Marino in actie namens Paraguay bij het freestyle skiën onderdeel slopestyle in Sotsji.Beeld getty

09.22 uur - Koninklijk enthousiasme
U heeft misschien juichend voor de televisie gezeten, collega's vanmorgen enthousaist op schouders geslagen en trots zitten zijn op het oranje podium bij de 500 meter schaatsen gisteren. U bent in goed gezelschap: koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren ook blij met het Nederlandse resultaat. Erg blij, getuige deze video:

09.20 uur - Curling
U zou zich intussen kunnen afvragen hoe het gaat in het curling. Welnu, de Canadese vrouwen hebben ook hun tweede wedstrijd gewonnen, en wel van Zweden. Dat land is tweevoudig olympisch kampioen. De Canadezen scoorden zo hoog dat de hele wedstrijd niet eens werd afgemaakt, net als in de wedstrijd tegen China maandag. Die won Canada met 9-2. Ook Zwitserland en Rusland wonnen hun eerste twee wedstrijden. Vanavond wordt er nog vier keer curling gespeeld.

De Canadese curlingvrouwen in actie. Beeld ap
De Canadese curlingvrouwen in actie.Beeld ap

09.07 uur - Wennemars: dit is groter dan wij denken
Michel en Ronald Mulder en Jan Smeekens mogen dan blij zijn met hun medaille, Erben Wennemars was het ook. En is het nog steeds. Hij had het, zoals het genoemd werd, te kwaad toen hij na de finish van Smeekens geacht werd commentaar te geven voor de NOS-camera's. 'Zoiets heftigs heb ik nog nooit meegemaakt. Wat was het krankzinnig, ik jankte als een klein kind. Dit is voor mij de mooiste gouden medaille ooit', schrijft Wennemars vandaag in zijn column in AD Sportwereld.

Ook een mooie medaille: Wennemars werd wereldkampioen sprint in Nagano in 2004. Beeld anp
Ook een mooie medaille: Wennemars werd wereldkampioen sprint in Nagano in 2004.Beeld anp
De Pool Kamil Stoch na zijn sprong van de skischans in de - jawel - olympische sneeuw, afgelopen weekend. Beeld getty
De Pool Kamil Stoch na zijn sprong van de skischans in de - jawel - olympische sneeuw, afgelopen weekend.Beeld getty

08.50 uur - Pas op, olympische sneeuw!
'Pas op, olympische sneeuw!', staat op een bord bij een gigantische berg sneeuw die is onderhouden alsof het een Japanse tuin is naast de springschans. Olympische sneeuw, schrijft John Leicester, die namens persbureau AP in Sotsji is, mag anders dan gewone sneeuw niet betreden worden, en al helemaal niet vuile schoenen. Mocht je je behoefte willen doen in de buurt van de hoop sneeuw, maak dan goed schoon. Op het bord staat verder: 'Alsjeblieft, denk eraan dat dit onze olympische sneeuw is. Het is een schat voor ons allen, zorg er alsjeblieft goed voor.' Het zorgt er, schrijft Leicester, alleen maar voor dat hij op de berg wil liggen, een zeester wil maken met handen en benen en er 'John Woz Here' op wil schrijven met een grote stok.

08.10 uur - Waar is Johnny Quinn?
U weet wie Johnny Quinn is? De Amerikaanse bobsleeër die zichzelf zonder telefoon opsloot in zijn hotelkamer. Toen besloot hij zijn bij het bobsleeën opgedane vaardigheden van brute kracht en snelheid eens op de deur te botvieren, en met succes. Hij bevrijdde zichzelf.

De actie, door hem zelf op twitter gemeld en voorzien van foto, maakt Quinn nu al een beetje een cultheld in en om Sotsji. Zo staat Steven Langton, hoofd van de bobslee-afvaardiging, voor een deur te wachten op een teambijeenkomst. Voor een dichte deur, dus waar is Johnny Quinn als je hem nodig hebt?

Overigens zat Quinn niet alleen vast in zijn hotelkamer, gisteren kwam hij ook vast te zitten in een gestopte lift. Het leverde hem in elk geval een interview op met Piers Morgan bij CNN, gisteren.

07.58 uur - IOC heft ban Indiaas olympisch comité op
Indiase sporters mogen weer sporten onder hun eigen vlag. Omdat het nationale olympisch comité van India was geboycot door het Internationale Olympisch Comité (IOC), waren de Indiase atleten verplicht om te sporten onder de IOC-vlag. De boycot werd ingesteld in december 2012, vanwege corruptie, inmenging van de Indiase overheid en het niet volgen van de regels van het IOC. Vandaag werd via persbureau Reuters bekend dat de boycot is opgeheven. In Sotsji zijn drie Indiase sporters actief: twee skiërs en een rodelaar.

De Indiase rodelaar Keshavan tijdens een training bij de Winterspelen in Vancouver, in een pak in de Indiase kleuren. Beeld ap
De Indiase rodelaar Keshavan tijdens een training bij de Winterspelen in Vancouver, in een pak in de Indiase kleuren.Beeld ap
De Indiase rodelaar Keshavan. Hij werd 37ste. Beeld epa
De Indiase rodelaar Keshavan. Hij werd 37ste.Beeld epa

07.53 uur - Sneeuw te papperig voor skitraining
De skiesters kunnen vandaag niet oefenen op de olympische piste voor de afdaling. De temperaturen in het berggebied achter Sotsji zijn te hoog, waardoor de sneeuw te papperig is geworden. De organisatie wil verdere schade aan de piste voorkomen. De strijd om de medailles op het koningsnummer van het alpineskiën is op morgen.

De mannen mogen dinsdag wel trainen voor de super combinatie, die voor vrijdag is gepland. Zij maken echter gebruik van een aangrenzende helling.

Ronald en Michel Mulder, gisteren nadat Michel zich realiseert dat hij olympisch kampioen is. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Ronald en Michel Mulder, gisteren nadat Michel zich realiseert dat hij olympisch kampioen is.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

07.29 uur - De kranten en de centimers
Nog even over het historische podium bij de 500 meter voor mannen gisteren. Veel kranten zetten Michel Mulder, Jan Smeekens en Ronald Mulder op de voorpagina. Uniek supertrio, kopt De Telegraaf, en op de voorpagina van het sportkatern: 'Mooiste triomf ooit'. Zowel de Volkskrant als Trouw zetten de afstand in centimeters op de voorpagina van de krant: dat zijn er 17,3 volgens de Volkskrant, precies 17 volgens Trouw. Het AD houdt het op 20 centimeter: 12/1000 van eens seconde bij een snelheid van 60 kilometer per uur op de streep. De krant interviewde Wil IJsseldijk, jeugdtrainer van alledrie de medaillewinnaars. 'Ik ben apetrots, maar ze hebben het helemaal zelf gedaan dankzij hun gigantische doorzettingsvermogen.' Trouw: 'In één klap is Nederland een sprintland', en NRC Next zeft zelfs te wennen aan een oranje podium. Volkskrant-verslaggever Mark van Driel schrijft over Jan Smeekens, vandaag jarig overigens, en de minuut waarin hij zich olympisch kampioen waande. 'Zelden smaakte olympisch zilver zo zuur'.

De voorpagina van het AD vandaag Beeld AD
De voorpagina van het AD vandaagBeeld AD
De voorpagina van de Volkskrant van vandaag. Beeld de Volkskrant
De voorpagina van de Volkskrant van vandaag.Beeld de Volkskrant

07.15 uur - Halfpipe
Zoals gezegd: er wordt vandaag gesnowboard, en wel in de halfpipe. Absolute topfavoriet is Shaun White, bijgenaamd The flying Tomato, met dank aan zijn rode haar. Hij heeft zijn eigen Cassina/Kovacs/Kolman (de uitzonderlijke oefening waarmee Epke Zonderland in Londen goud haalde): de front side triple cork 1440. Hij heeft aangekondigd de sprong te gaan doen.

Dolf van der Wal en Dimi de Jong doen mee namens Nederland. En wel in heat een, meldde De Jong op Twitter.

Meer freestyle op de ski's vandaag: bij de vrouwen is men van start gegaan met het onderdeel slopestype. U weet wel: je glijdt van een steile helling omlaag die is bezaaid met attributen waarmee je de meest spectaculaire sprongen en stunts kunt uithalen.

Shaun White tijdens een training vandaag. Beeld reuters
Shaun White tijdens een training vandaag.Beeld reuters

07.07 uur - Schaatsen
Ja, we hebben het ook vandaag weer over schaatsen, schrijft Marije Randewijk, chef sport van de Volkskrant, in haar dagelijkse vooruitblik op de dag die komen gaan in Sotsji. En dat is niet zo gek, als je je bedenkt dat Nederland 7 van de tot nu toe 9 beschikbare schaatsmedailles veroverde. De vrouwen rijden de 500 meter, en waarom mogen we niet een beetje hardop dromen? Denk aan Gerard van Velde, of aan Mark Tuitert in Vancouver. Het kan zomaar de goede kant op vallen. En dan denken we vooral aan Margot Boer. Drie keer vierde bij de WK sprint, ook onlangs nog. En in Vancouver vier jaar geleden ook: twee vierde plaatsen. Ze zal toch niet weer vierde worden?

Margot Boer tijdens een training in de Adler Arena. Beeld epa
Margot Boer tijdens een training in de Adler Arena.Beeld epa
Margot Boer tijdens een training in de Adler Arena. Beeld ap
Margot Boer tijdens een training in de Adler Arena.Beeld ap
Meer over