Lionel Messi breekt als eerste voetballer door salarisgrens van 100 miljoen per seizoen

Lionel Messi is de best betaalde sporter ter wereld sinds hij een half jaar geleden een nieuw contract tekende bij Barcelona. Hij is de eerste voetballer die de grens van 100 miljoen euro per seizoen aan salaris heeft overschreden. Dat blijkt uit documenten van Football Leaks, waarover het Duitse tijdschrift Der Spiegel beschikt.

Lionel Messi nadat hij een doelpunt heeft gescoord tegen Real Madrid, afgelopen december. Beeld afp
Lionel Messi nadat hij een doelpunt heeft gescoord tegen Real Madrid, afgelopen december.Beeld afp

Messi tekende vorig jaar een contract dat hem tot 2021 bindt aan Barcelona, de club waarvoor hij speelt sinds hij als 13-jarige jeugdspeler van Argentinië naar Catalonië verhuisde. Als hij de komende vier jaar meedoet aan 60 procent van de wedstrijden en zijn contract uitdient, is hij volgens Der Spiegel verzekerd van een gemiddeld jaarsalaris van 106 miljoen 347 duizend en 115 euro.

Volgens het tijdschrift bedraagt het basissalaris van Messi per seizoen 71 miljoen 53 duizend en 846 euro. Hij kreeg een tekenpremie van 63,5 miljoen euro en een loyaliteitsbonus van 70 miljoen.

Prestatiepremies

In zijn contract zijn diverse prestatiepremies opgenomen. Als Barcelona de Champions League wint, strijkt Messi een extra bedrag op van 12 miljoen 57 duizend en 513 euro. Wint de club de zogeheten triple (landstitel, de Spaanse beker en Champions League) dan wordt dat bedrag 122 miljoen 515 duizend en 205 euro.

Dankzij zijn contract heeft Messi de koppositie ingenomen op de jaarlijkse lijst met best betaalde sporters van het blad Forbes. Die werd in 2017 aangevoerd door Cristiano Ronaldo, met een geschat jaarinkomen van 76 miljoen euro. Basketballer LeBron James stond tweede met 70 miljoen, Messi derde met 65 miljoen. Bij deze bedragen zijn sponsorinkomsten inbegrepen.

Achterstallige belastingen

In het contract met Messi is een afkoopsom van 700 miljoen euro opgenomen. Hij mag voor niets weg als Catalonië zich afscheidt van Spanje en Barcelona niet langer kan spelen in grote Europese toernooien. Messi heeft in 2016 volgens Der Spiegel 12 miljoen aan achterstallige belastingen betaald aan de Spaanse fiscus. Hij is twee jaar geleden al eens veroordeeld tot 21 maanden celtraf wegens belastingfraude. Hij hoefde de straf niet uit te zitten, omdat het zijn eerste veroordeling was.

Uit documenten van Der Spiegel zou blijken dat er vijf jaar geleden namens Messi gesprekken zijn gevoerd over een overgang naar aartsrivaal Real Madrid. Een advocaat zou uit naam van de familie in juni 2013 onderhandelingen hebben gevoerd. Real Madrid zou het contract van Messi bij Barcelona voor 250 miljoen hebben willen afkopen.

Real ontkent dat er onderhandelingen zijn geweest. Messi's advocaat noemt de publicatie van Der Spiegel onwettig.

Meer over