Lineker uitgegroeid tot geweten van progressief Engeland

Gary Lineker verslikte zich bijna in zijn ontbijt toen hij UKIP-prominent Suzanne Evans tijdens het actualiteitenprogramma Today hoorde zeggen dat rechters op een of andere manier 'onder democratische controle moeten komen te staan. De voetbalpresentator vervoegde zich op Twitter en richtte zich aan zijn 5.8 miljoen volgelingen. 'Good heavens, and they say footballers are stupid!' Uren later hadden 3.300 mensen laten weten het leuk te vinden, terwijl het 1.600 keer is gedeeld. Linekers commentaar ging 'viraal'.

Patrick van IJzendoorn
Gary Lineker. Beeld afp
Gary Lineker.Beeld afp

Het was lang niet de eerste keer dat de oud-aanvaller van Everton, Tottenham en Barcelona de politieke ontwikkelingen twitterend van commentaar voorzag. Sterker, hij is de laatste weken uitgegroeid tot het geweten van progressief Engeland. Het begon enkele weken geleden met een tweet over de furore die was ontstaan over de nogal oud uitziende kindmigranten uit Calais. De 55-jarige presentator van Match of the Day noemde de negatieve reacties 'verfoeilijk racistisch en uiterst onmenselijk'. 'Wat is er aan de hand met ons land?', vroeg hij zich af.

Dat heeft Mr Nice Guy geweten. De voetballer die nog nooit een gele kaart heeft gehad, kreeg het te verduren. The Sun ruimde de voorpagina in voor een oproep aan de BBC om de presentator te ontslaan. De publieke omroep, die onafhankelijk moet zijn, wees erop dat Lineker freelancer is en mag zeggen wat hij wil. Lineker vertelde zijn volgelingen dat hij een tik op zijn billen heeft gehad, maar dat zulks in het niet valt bij ervaringen van vluchtelingen. De aanvaring met de tabloids, die zich afvroegen of hij zelf ook migranten opneemt, weerhield hem niet van verder commentaar.

Ook in het Brexit-debat heeft Lineker, voorstander van de EU, zich volop gemengd. De beslissing van The Daily Mail om de tronies van de drie Brexit-rechters onder de tekst 'Vijanden van het volk' op de voorpagina te zetten, noemde hij 'eng'. 'Dit wordt rap een dystopisch land', twitterde hij. Journaliste Sophia Cannon voorspelde dat politicologiestudenten over twintig jaar de tweets van Lineker zullen bestuderen. Tegen die tijd heeft Lineker misschien al een echte politieke carrière achter de rug. Succesvolle sporters als Sebastian Coe en Menzies Campbell hebben het ver geschopt als politicus.

Meer lezen?

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de Brexit.

Meer over