Nieuws

‘Liever dood dan Sporting-Jood’, zingt voetballer Noa Lang en zijn club ziet er geen kwaad in

De Nederlandse voetballer Noa Lang ligt in België zwaar onder vuur omdat hij tijdens het kampioensfeest van zijn Club Brugge een antisemitisch supporterslied heeft gezongen.

Noa Lang viert zijn goal die Club Brugge het kampioenschap brengt, maar niemand heeft het daar nog over. Beeld AFP
Noa Lang viert zijn goal die Club Brugge het kampioenschap brengt, maar niemand heeft het daar nog over.Beeld AFP

Op beelden die na het kampioensfeest via social media werden verspreid, is te zien hoe de van Ajax afkomstige Lang samen met een groep supporters de woorden ‘Liever dood dan Sporting-Jood’ scandeert. Club Brugge werd donderdag kampioen door met 3-3 gelijk te spelen tegen de grote rivaal Anderlecht, een club uit Brussel die ook wel Sporting wordt genoemd en waarvan de supporters soms smalend ‘Joden’ worden genoemd.

Hoewel racisme een serieus probleem vormt in het Belgische voetbal - bij een recent onderzoek onder 1162 Belgische scheidsrechters bleek dat meer dan 70 procent geregeld racisme waarneemt op het veld of vanaf de tribunes - probeerde het clubbestuur van Brugge het voorval vrijdag vooral te sussen. In een verklaring schreef de club dat het slechts een geuzennaam betreft en Lang zeker niet de bedoeling had iemand te kwetsen. ‘Als Noa Lang gisterenavond na het behalen van de landstitel meezong met onze supporters dan is daar geen enkele antisemitische ondertoon aan gekoppeld’, aldus de clubleiding in een verklaring. Op het filmpje lijkt Lang het lied overigens zelf in te zetten.

De club schrijft verder dat Lang nota bene opgeleid werd bij Ajax, een club die ‘de geuzennaam joden met trots’ draagt. De eigen Brugse supporters worden door tegenstanders bovendien geregeld uitgemaakt voor ‘boeren’, aldus de verklaring, net zoals Anderlecht-supporters nu eenmaal soms ‘joden’ worden genoemd. ‘Het zijn allemaal geuzennamen die vaak ook door supporters van de ploeg zelf aangenomen worden.’

Onacceptabel

Buiten het voetbal regende het vrijdag wel afkeurende reacties, en dan vooral vanuit politieke hoek. Voormalig premier en huidig minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès zei dat antisemitisme te allen tijde onacceptabel en onverdedigbaar is. ‘Er is geen plaats voor in onze maatschappij en we moeten het met dezelfde kracht bestrijden als alle andere vormen van racisme’, zei ze. De Waalse politicus Georges-Louis Bouchez, tevens voorzitter van een amateurclub, zei: ‘De ‘aartsvijand’ associëren met Joden. In dronken toestand of niet. Dit zou ik als voorzitter van mijn voetbalclub nooit accepteren.’

Het voorval met Lang doet enigszins denken aan het spreekkoor dat de Belgische voetballer Jan Vertonghen ooit inzette toen hij vlak daarvoor kampioen was geworden met Ajax. In een bomvolle Amsterdam Arena brulde Vertonghen al zingend dat Rotterdammers ‘kut-kakkerlakken’ zijn.

Vertonghen werd na dat voorval voor drie wedstrijden geschorst. De Belgische voetbalbond KBVB onderzoekt momenteel of het mogelijk is ook Lang zo'n schorsing op te leggen. ‘Wij veroordelen alle vormen van discriminatie en racisme’, aldus de KBVB in een verklaring.

Diezelfde voetbalbond gaf ook aan het kampioensfeest in zijn geheel te betreuren, omdat de coronamaatregelen niet werden nageleefd. Bij aankomst op het oefencomplex in Brugge sprongen spelers en technische staf in de armen van de fans.

Meer over