Lierse SK heeft de beste kansen op titel België

In de levendigste competitie in België sinds jaren heeft een vooraf door slechts weinigen getipte ploeg, Lierse SK, plotseling de beste kansen op de landstitel....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

De voorsprong bedraagt twee punten. Op de laatste dag van de competitie speelt Lierse SK in Luik tegen Standard. Club Brugge zal zondag waarschijnlijk minder zwaar worden beproefd, in het eigen Olympia-stadion door AA Gent dat zich dankzij een 1-0 zege op RWD Molenbeek in veiligheid speelde.

Zeer saillant is het dat de trainer van Lierse, Gerets, volgend seizoen in dienst treedt van Club Brugge. In 1960 werd Lierse voor de laatste maal kampioen van België. Als beide ploegen gelijk eindigen, is niet het doelsaldo, maar het aantal overwinningen bepalend, en wordt Club Brugge kampioen.

In Lier startte Racing Genk onbevangen en nam, na counters, twee maal de leiding, door doelpunten van Goor en Strupar. Van Kerckhoven schreef de (eerste) gelijkmaker op zijn naam. Na rust speelde Lierse wel als een kampioen. International Van Meir scoorde drie maal.

Club Brugge was de mindere van Antwerp FC dat scoorde in de zeventiende (Godfroid) en zestigste (Kiekens) minuut. De topscorer in België, de Kroaat Spehar, bracht zijn totaal vervolgens op zesentwintig, maar veel schoot Club Brugge er niet mee op.

In de schaduw van de strijd om de landstitel bekroonde Moeskroen een uitstekend seizoen met kwalificatie voor de UEFA Cup. KV Mechelen werd met 4-0 verslagen en de broers Mpenza maakten drie doelpunten, Lokonda twee, Mbo één. Verspaille trof eveneens doel.

KV Mechelen was, met Club Brugge, de verliezer van de 33ste speelronde. De club die aan de hand van Aad de Mos eind jaren tachtig de Belgische titel en de Europa Cup voor bekerwinnaars won, kan degradatie nauwelijks nog ontlopen.

Alleen Molenbeek is nog binnen bereik van Mechelen dat echter een achterstand heeft van drie punten. Behalve AA Gent keerden zondag ook Aalst en Lokeren de degradatiezone de rug toe.

In de Duitse Bundesliga blijft Bayer Leverkusen gelijke tred houden met Bayern München dat zich als eerste ploeg plaatste voor de Champions league. Beide clubs wonnen en kregen morele steun door de nederlaag van VfB Stuttgart dat zich op eigen veld blameerde tegen Duisburg, 0-2.

Eén punt voorsprong heeft Bayern dat zaterdag Stuttgart in München ontvangt. Vrijdag al werd Hansa Rostock met 3-0 verslagen, door doelpunten van de internationals Ziege, Klinsmann en Scholl.

Een dag later rekende Leverkusen met dezelfde cijfers af met FC Sankt Pauli. Pas na rust draaide Leverkusen op volle toeren. Kirsten opende de score in de 58ste minuut. Het was zijn 22ste treffer van het seizoen en zijn honderdste in de Bundesliga. De Nederlandse spits Meijer en Lehnhoff sloegen in het laatste kwartier toe.

In het tot de laatste plaats gevulde Westfalen-stadion won titelverdediger en Champions League-finalist Borussia Dortmund met 2-1 van Werder Bremen. De Zwitser Chapuisat scoorde twee maal en Dortmund steeg naar de derde plaats.

Schalke 04 spaarde zich voor de UEFA Cup-finale tegen Internazionale en verloor met 2-1 van 1860 München. Opvallender was de nederlaag, 0-4, van Hamburger SV tegen FC Köln. HSV-trainer Felix Magath, wiens positie al ter discussie stond, werd na de wedstrijd ontslagen.

Kaiserslautern keert na een jaar terug in de Bundesliga. Vier speelronden voor het einde verzekerde de kampioen van 1991 zich van promotie. De ploeg van trainer Rehhagel zette het feest luister bij met een 7-0 triomf over Lübeck.

Meer over