'Lierke Plezierke' grijpt kampioenschap en trainer Gerets brult om het hardst

Voor één keer is de kleedkamer van de visiteurs op Sclessin, de thuishaven van Standard Luik, veranderd in een druipsteengrot....

Van onze verslaggever

Marcel van Lieshout

LUIK

Wie zondagmiddag, na afloop van Standard - Lierse SK (0-3), de kleedkamer van de gasten betreedt, voelt de champagnedruppels op hoofd, schouders en nek belanden. De normaal gesproken onberispelijke coiffure van Eric Gerets lijdt er zichtbaar onder.

Daar, in die kleedkamer staat Gerets, de Leeuw, de trainer van de nieuwe kampioen, en temidden van de hossende spelers brult en juicht hij om het hardst. De zondag tevoren, toen hij zijn 43ste verjaardag vierde, was de champagne nog langs reguliere weg tot hem gekomen, maar op deze middag is er geen houden meer aan.

Dan, tien minuten later, als in het gangetje naast de kleedkamer de beroepsplicht roept, gaat het gezicht in de plooi en laat de leidsman van België's nieuwe kampioen op ernstige toon het zo succesvol verlopen seizoen aan zich passeren.

Gerets: 'Het is niet alleen dat je die titel haalt. Voor mij telt dat wij de best voetballende ploeg zijn geweest. Dat hoor je van specialisten, van collega's en van de man in de straat.

'Wij hebben de laatste twee maanden vrijwel constant voor een uitverkocht huis gespeeld, zowel uit als thuis. En ik denk dat dat uiteindelijk het grootste compliment is. Dat wil zeggen dat er in België toch nog toekomst is', weet (of hoopt) de voormalige PSV-verdediger die alom aanvallend voetbal predikt.

Zijn toekomst, althans op voetbalgebied, ligt bij Club Brugge, de grote club die op de slotdag van de Belgische competitie nog rekening hield met prolongatie van de titel maar zich tenslotte tevreden moest stellen met de tweede plaats.

Na drie jaar Lierse SK verlegt Gerets zijn werkterrein naar West-Vlaanderen. Zoals er van dat ploegje jubelenden in de kleedkamer van Sclessin velen komend seizoen bij andere werkgevers zijn te bewonderen. Een bescheiden club wordt kampioen van België (voor het eerst sinds 1960) en wordt onmiddellijk leeggekocht. De zogeheten 'voetbalwetten' zijn meedogenloos.

Van zes spelers staat inmiddels het vertrek vast en de vrees dat de Pallieters komend jaar met een nog meer uitgeholde ploeg aan de Champions League moeten deelnemen, is groot. Gisteren, in de kampioenswedstrijd tegen Standard Luik, was de manager van Schalke 04 op de tribunes te vinden, speciaal geïnteresseerd in de verrichtingen van international Van Kerckhoven.

Ook voor collega-international Van Meir, de verdediger is met zestien doelpunten dit seizoen clubtopscorer geworden, bestaat veel belangstelling. Maar de robuuste aanvoerder van Lierse heeft bezworen dat hij zijn club trouw blijft. Tot opluchting van Lierse-voorzitter Van Laer die met spijt in de stem constateert: 'Voetballers zijn reizende artiesten geworden.'

Zijn reizende circus had zondag hoe dan ook weinig moeite de vereiste overwinning te boeken op Standard Luik. Ingeval van puntverlies van Lierse kon Club Brugge alsnog kampioen worden maar alle verwachtingen in Brugge bleken al snel ijdel. Hoewel de laatste overwinning van Lierse bij Standard dateerde van het jaar dat de Pallieters voor het laatst kampioen werden, 1960, was de zaak gisteren snel bekeken.

Nog voor de rust bouwde Lierse een geruststellende 3-0 voorsprong op en niemand in Luik, noch op het veld noch op de tribunes, die het de gasten leek te misgunnen. Lierse's kampioensfeest kwam alleen nog maar even in gevaar toen tien minuten voor tijd Standard-supporters het veld bestormden en scheidsrechter Sandra zich genoodzaakt zag de wedstrijd te staken. Na een half uur oponthoud kon het duel alsnog worden hervat.

Standard - Lierse werd 0-3 maar had bij rust ook 0-6 kunnen staan, zo zwakjes was het verweer van de thuisploeg. De naar Standard vertrekkende Huysmans nam de openingstreffer (uit de rebound, nadat de naar Roda JC vertrekkende Peeters op de lat had gekopt) voor zijn rekening, Van Meir trof doel uit een vrije trap en rechtervleugelverdediger Brocken zag een volley via een Luikse verdediger tot doelpunt gepromoveerd.

De geringe tegenstand van Standard zal ongetwijfeld de ergernis hebben opgeroepen bij Club Brugge. En mogelijk meer dan dat. Jos Daerden, trainer van Standard, wordt komend seizoen de nieuwe baas van Lierse SK en is ook nog eens een van de beste vrienden van Eric Gerets. Ingrediënten genoeg, kortom, om te vermoeden dat er afgelopen week 'iets' was geregeld. België heeft toch al een reputatie op dit vlak.

Een van de vertrekkenden bij Lierse SK is doelman Stanley Menzo (33). Hij gaat naar Bordeaux en maakte er geen geheim van dat het vertrek uit Lier hem zwaar valt.

Menzo: 'Dit is echt een vriendenploeg. Dit kampioenschap vind ik nog mooier dan de titels bij Ajax. Na de misère die ik heb meegemaakt, is dit voor mij het mooiste. Je mag gerust weten, de hele week, vanaf het moment dat ik wist dat ik naar Bordeaux ging, heb ik me rot gevoeld.'

Een van de mogelijk vertrekkenden, de Poolse middenvelder Rudy (31), gisteren geschorst, bevestigde dat hij een gesprek heeft gehad met de nieuwe Ajax-trainer Morten Olsen: 'Natuurlijk ben ik gevleid. Nee, met andere clubs heb ik niet gesproken. Als het met Ajax rondkomt ben ik hier ook weg.'

Meer over