Lichtvaardigheid na mooie reeks

Hij had het ze nog zó gezegd: let op die Suarez! De bekentenis van Ruben Schaken, de 27-jarige rechtsbuiten van VVV, wekt kort na de 4-0-nederlaag tegen Ajax een beetje bevreemding....

‘Dat zou je denken, maar ik hoorde sommige jongens vooraf zeggen: als we hem kort dekken, maakt hij geen schijn van kans. Nou, dat hebben we gezien. Zo hongerig als Suarez was vanmiddag niemand bij Ajax. Als Amsterdammer en Ajax-supporter ben ik blij met Suarez, hij is uniek. Maar als speler van VVV baal ik hier wel van.’

Zou dit nou het resultaat zijn van die opvallend sterke seizoenstart van VVV? Dat de topscorer van de eredivisie op bezoek komt in Venlo en dat de defensie in de kleedkamer, tijdens het omhoog hijsen van de kousen en het intapen van de enkels, achteloos de schouders ophaalt. Suarez, mwah, moeten we kunnen hebben.

Is dat de spreekwoordelijke hoogmoed die voor de val komt?

VVV, de kampioen van de eerste divisie van 2009, had zondag recht om enig zelfvertrouwen te voelen, want de ploeg van coach Jan van Dijk begon het nieuwe seizoen in de eredivisie met vijf keer gelijk te spelen en in wedstrijd nummer zes voor het eerst te winnen.

Dat leverde de volgende bewonderenswaardige reeks resultaten op: PSV (3-3 uit), ADO Den Haag (2-2 thuis), FC Utrecht (2-2 uit), FC Groningen (2-2 thuis), NEC (1-1 uit), Heracles (1-0 thuis). En toen kwam Ajax dus langs in stadion De Koel voor de zevende speelronde.

De feestelijke ontvangst voor het Amsterdamse bezoek mocht er in elk geval zijn. Geen doffe housebeats of het onvermijdelijke Eye of the Tiger van Survivor uit de speakers, maar Rowwen Hèze (‘t is een kwestie van geduld), gevolgd door het clublied (Alles heej is VVV).

De laatste klanken waren amper weggestorven of Ajax had al toegeslagen. Met een gevoelvolle steekbal bereikte Dario Cvitanich zijn kompaan in de voorhoede, Luis Suarez, die de bal intuïtief met het hoofd in de verre hoek achter doelman Dennis Gentenaar plaatste: 0-1.

Na dat meesterlijk getimede doelpunt mocht VVV ruim een uur blijven geloven in een terugkeer in de wedstrijd, totdat Suarez in de 68ste minuut voor een tweede keer toesloeg. In dat uur voetbalde VVV op een manier die de fans met een mengeling van trots en hoop zal hebben vervuld, want angst leek in die fase niet te bestaan bij het team.

Schaken, de zoveelste rechtsbuiten die mocht aantonen dat Urby Emanuelson extreem kwetsbaar is als hij in de rol van linksachter wordt geconfronteerd met een directe tegenstander, was de meest in het oog springende voetballer in geel-zwart.

Hoewel zijn passeeracties vaak geslaagd waren, bleven bruikbare voorzetten uit, waardoor spits Sandro Calabro nauwelijks gevaar kon uitrichten. Na 29 minuten was Schaken zelf het dichtst bij een treffer, toen hij Emanuelson te kijk had gezet en zijn inzet in de korte hoek zag worden gekeerd door Stekelenburg.

In het elftal van VVV speelde de Japanner Keisuke Honda, die zo veelbelovend begon aan het seizoen, een teleurstellende wedstrijd waarin hij iets te nadrukkelijk uit was op eigen succes. Na afloop werd hij omringd door zijn trouwe volgers, in een speciaal ingerichte Honda-hoek bovenaan een trap. Een groepje braaf knikkende Japanse scribenten luisterde daar ademloos naar een onzichtbaar gebleven voetballer.

De ware man van de wedstrijd speelde zondag in rood-wit, al erkende ook zijn trainer Martin Jol dat Suarez niet eens zo uitzonderlijk had gespeeld. Toch scoorde hij ook in de 68ste, 70ste en 90ste minuut, waarmee hij zijn seizoentotaal al op 14 doelpunten (10 in de competitie, 4 in de Europa League) bracht.

‘Wij zijn klein duimpje en we hebben het geweldig gedaan’, zei VVV-coach Van Dijk. Dat klopte ook wel. Alleen Suarez afstoppen, dat bleek een iets te lastige opgave die misschien ook wel te lichtvaardig was opgevat.

Meer over