Leyton wil wel spelen in Olympisch Stadion

Na alle euforie over de toewijzing, worden de Spelen van Londen in 2012 nu al overschaduwd door controverses, ruzies en budgetoverschrijdingen....

Van onze correspondent Peter de Waard

Lord Richard Rodgers, de beroemdste Britse architect, heeft besloten niet mee te doen aan de bouw van de nieuwe accommodaties, omdat hij het oneens is met de wijze van uitbesteding waarmee de aannemer wordt gekozen voor de architect.

Ook is nog steeds geen voetbalclub gevonden die het nieuwe Olympisch Stadion na 2012 als thuishaven wil gebruiken. West Ham United en Tottenham Hotspur hebben bedankt voor de eer, omdat ze verplicht worden de atletiekbaan rond het veld te handhaven. Het nietige Leyton Orient uit League One (twee divisies onder de Premiership), heeft nu aangeboden hier te gaan spelen.

Het nieuwe Olympisch Stadion krijgt een capaciteit van 80 duizend zitplaatsen, maar zal na de Spelen worden teruggebracht tot een atletiekstadion met 25 duizend plaatsen. West Ham United en Tottenham Hotspur, die beide een nieuw stadion zouden willen, vinden dit te klein. Hierdoor dreigt Londen na 2012 te blijven zitten met een stadion dat behalve voor een uitzonderlijke atletiekavond niet kan worden gebruikt.

Londen vierde vorig jaar uitbundig de toewijzing van de Spelen in 2012. Maar een jaar later is er grote scepsis over de opzet en ongerustheid over zowel het tijdsschema als de dreigende kostenoverschrijdingen. Vorige week werd het aftreden bekend van voorzitter Jack Lemley van de Olympic Delivery Authority, de organisatie die moet bewerkstelligen dat de accommodaties op tijd klaar zijn. Hij was het politieke gekonkel beu. ‘Ik wil bouwen, niet alleen maar praten’, zei de man die er onder meer voor zorgde dat het Kanaaltunnelproject op tijd werd voltooid.

Het organisatiecomité van de Spelen is echter nog altijd verwikkeld in gecompliceerde onteigeningsprocedures voor het verkrijgen van de grond in de wijk Stratford waarop het olympisch park moet worden gebouwd.

De kosten zijn al geëxplodeerd doordat Londen de stadsvernieuwing rond het nieuwe stadion grootser wil aanpakken. Vorige week werd ook bekend dat btw zal moeten worden afgedragen over de bouwkosten van de faciliteiten.

Het organisatiecomité had erop gerekend hiervoor vrijstelling te krijgen en het daarom niet meegenomen in het budget. Maar de EU-autoriteiten in Brussel hebben dit verboden, omdat het concurrentievervalsend zou zijn. In totaal moet over de bouw minimaal 250 miljoen pond (370 miljoen euro) btw worden betaald. Dat komt bovenop het budget. Nu al wordt geschat dat de totale kosten van de Spelen voor Londen boven de 4 miljard pond (bijna 6 miljard euro) uitkomen.

Meer over