Nieuws

Laurent Dubreuil trainde op een schaatsplank in zijn garage. Nu is hij wereldkampioen op de 500 meter

Op de WK afstanden is de 500 meter een loterij. Semjon Arefjev was tot vrijdag de snelste schaatser van het seizoen, Dai Dai N’tab de stabielste, maar een Canadees die door corona amper kon trainen ging er met het goud vandoor.

Laurent Dubreuil (rechts) steekt op de finishlijn zijn arm al omhoog: 34,39. Dai Dai N’tab (links) komt na 34,62 seconden over de streep. Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant
Laurent Dubreuil (rechts) steekt op de finishlijn zijn arm al omhoog: 34,39. Dai Dai N’tab (links) komt na 34,62 seconden over de streep.Beeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Een luide schreeuw klinkt door een leeg Thialf. Canadees Laurent Dubreuil heeft de 500 meter in 34,39 seconden afgelegd. Er moeten nog vier schaatsers na hem het ijs op, maar het is de snelste tijd die dit seizoen gereden is. De Canadees weet al dat het moeilijk wordt voor zijn concurrenten om daaronder te duiken.

Een van zijn belangrijkste tegenstanders heeft hij zelf afgeschud: Nederlands kampioen Dai Dai N’tab. Die geeft in de eerste 100 meter al 0,12 seconde toe en moet in de ronde nog meer prijsgeven. In 34,62 komt hij over de streep. Het zal genoeg zijn voor de derde plek.

De 26-jarige N’tab is verguld met dat resultaat. Nadat hij als 22-jarige in december 2016 was doorgebroken met een zege in de wereldbeker, kende hij een aantal mindere jaren. Hij viel bij zijn WK-debuut in 2017, plaatste zich het jaar erna door een dubbele valse start niet voor de Spelen en miste in 2019 ook de WK. Vorig jaar stelde hij teleur met de 13de plek. ‘Ik heb het een aantal keer verprutst. Om dan na vier jaar derde te worden op de WK, is mooi.’

In de rit na N’tab en Dubreuil doet Pavel Koelizjnikov, wereldrecordhouder en de man die de wereldtitel verdedigt, een poging om de tijd van de Canadees te slechten. Hij strandt op 34,54. In de slotrit volgen nog twee Russen: Semjon Arefjev, die tot vrijdagmiddag de snelste man van de winter was, en Ruslan Moerasjov. Beiden bijten hun tanden ook stuk op de tijd van Dubreuil.

Trainen in de garage

De Canadees, die in Thialf altijd een Friese muts met pompebleden draagt, wint. En dat terwijl zijn voorbereiding op de WK door de strenge coronamaatregelen in Canada ernstig verstoord was. Hij stond tot begin januari, toen hij in Nederland arriveerde, slechts twintig dagen op het ijs en trainde vooral in zijn garage op schaatsplank en hometrainer. Een fractie vergeleken met de Nederlanders, die sinds juli geen dag ijs hoefden te missen.

Van tevoren was het nauwelijks mogelijk om een topfavoriet aan te wijzen. De 500 meter is een loterij. In de vier wereldbekerraces van dit korte seizoen waren er vier verschillende winnaars: N’tab, Arefjev, Koelizjnikov en Ronald Mulder. N’tab was het stabielst. Hij stond van de vier wedstrijden driemaal op het podium en won het wereldbekerklassement.

De tijden zaten ook steeds heel dicht op elkaar. Bij de laatste twee wereldbekerwedstrijden was het verschil tussen de winnaar en de nummer 15 in de uitslag minder dan een halve seconde. Op de WK was het verschil nog steeds klein, al pasten er nu acht schaatsers in de halve seconde achter Dubreuil.

Eén missertje kan op het kortste langebaannummer het verschil betekenen tussen een medaille en een roemloos plekje in de middenmoot. Of, in het geval van N’tab, het verschil tussen brons en goud. ‘Ik maakte in het begin een paar fouten en liep direct achter de feiten aan’, zegt hij. ‘En Dubreuil rijdt een foutloze race.’

Achter N’tab moest Kai Verbij met 34,67 genoegen nemen met de vierde plaats, een plekje voor Ronald Mulder (34,69), de snelste Nederlander van deze winter. In een trainingswedstrijd in december kwam hij tot 34,55, maar daar heeft hij op de WK niets aan.

Verhoogd tombolagehalte

De 500 meter heeft altijd een onvoorspelbaar karakter gehad. Dat maakt de discipline spectaculair. Maar het tombolagehalte is flink verhoogd sinds schaatsunie ISU in 2017 de dubbele 500 meter afschafte. Sindsdien is er geen tweede race waar foutjes rechtgezet kunnen worden, maar moet het in één rit gebeuren.

Een tweede omloop zou vrijdag een eerlijkere uitslag hebben opgeleverd, denkt N’tab. De luchtdruk in Thialf was hoog, waardoor het de schaatsers meer moeite kostte om door de lucht te snijden. Dat maakt vooral uit op de kruising. Wie in de buitenbaan start, komt daar achter zijn tegenstander uit. Die breekt de wind. Dat voordeel had Dubreuil tegenover de in de binnenbaan gestarte N’tab. Hij kon in de luwte achter de Nederlander aan de kruising over.

Het is een van de redenen dat sommige sprinters hopen dat de ISU op haar schreden terugkeert en weer twee 500 meters laat verrijden. In Nederland werd onder impuls van de schaatsers de dubbele 500 meter deze winter bij de nationale kampioenschappen weer ingevoerd. Omdat het eerlijker zou zijn.

Toch is het volgens N’tab niet per se nodig om dat ook bij de WK afstanden en Olympische Spelen te doen. Hij telt zijn zegeningen bij de huidige opzet. ‘Ik ben zelf altijd op de eerste 500 meter beter dan op de tweede. Dus ik vind het wel prima zo.’

Meer over