Larsson trefzeker tegen Bulgarije

Hij had zijn interlandcarrière eigenlijk al beëindigd. Daaraan konden de 120 duizend handtekeningen van de Zweedse voetbalfans niets veranderen. Pas nadat zijn zoontje hem had gesmeekt om terug te komen, zwichtte Henrik Larsson....

Van onze verslaggever

Hoe belangrijk Larsson voor de Zweden is bewees hij met twee magistrale treffers in de twaalfde en dertiende minuut van de tweede helft. De trefzekere spits van Celtic Glasgow (242 treffers in zeven seizoenen) kopte eerst uiterst elegant een prachtige voorzet van Heerenveen-verdediger Edman langs de Bulgaarse doelman. Vervolgens joeg hij de bal met de koelbloedigheid van de ware spits uit een moeilijke hoek in het doel.

Met zijn treffers (2-0 en 3-0) brak Larsson het verzet van Bulgarije, dat daarvoor voetbaltechnisch lange tijd meer dan gelijkwaardig aan de Zweden was geweest. De Bulgaren combineerden gemakkelijker, maar vertrouwden in de afwerking teveel op de klasse van Berbatov, die zo weinig steun kreeg dat hij voortdurend tegen een overmacht moest opboksen.

Zweden speelde opportunistischer, sloeg het middenveld vaak over en probeerde met lange halen Larsson en de uiterst scherp spelende Ajacied Ibrahimovic te bereiken. Kansen kregen beide ploegen, maar uiteindelijk gaf de doortastendheid van de Zweedse aanvallers de doorslag. Na een half uur ontsnapte Ibrahimovic op de rand van buitenspel aan zijn tegenstanders en legde de bal panklaar voor de voet van Arsenal-speler Ljungberg, die deze kans om te scoren niet aan zich voorbij liet gaan.

Larsson bracht met zijn twee treffers Bulgarije de genadeklap toe en hij had deze dag zelfs met een derde treffer kunnen opfleuren, maar leverde de bal voor de strafschop die Zweden dankte aan een vergrijp van Ivanov op Ljungberg in bij Ibrahimovic, die fraai scoorde: 4-0. Marcus Allbäck, ooit spelend bij Heerenveen en als vervanger van Ibrahimovic in het veld gekomen, maakte deze stralende dag helemaal tot een feest door in de laatste minuut opnieuw te scoren: 5-0. Het kan niet anders of het gouden tandem (Larsson-Ibrahimovic) moet in het nuchtere Zweden grote verwachtingen voor de komende weken hebben gewekt.

Meer over