Landis deelt eerste slag uit

In het jaar waarin ook de Amerikanen zullen strijden om de erfenis van Lance Armstrong, deelde Floyd Landis de eerste slag uit....

Van onze verslaggever

Landis (Phonak) zag dat het goed was in de slotetappe van 'de rit naarde zon'. Hij gunde de Zwitser Markus Zberg de dagzege en kwam met zijnbelangrijkste concurrent voor het klassement, Francisco Vila, op deboulevard van Nice binnen in het peloton.

Vila bleef tweede in de strijd om de leiderstrui. Zberg (Gerolsteiner)versloeg in de eindsprint zoals verwacht Evgeni Petrov en Alberto Contador.

Contador was met Joaquin Rodriguez op zestien kilometer voor de meetontsnapt uit een kopgroep van acht. Zberg, Petrov en Antonio Colom zettende achtervolging in en achterhaalden het duo in de afdaling van de Cold'Eze.

Erik Dekker werd zevende in de eindsprint en eindigde op dezelfde plaatsin het algemeen klassement. Hij had in zijn slotjaar als renner op meergehoopt in de Zuid-Franse rittenkoers, maar gokte verkeerd door in deproloog vroeg van start te gaan.

De tijdrit verregende en Dekker reed een ondermaatse tijd. Nietteminliet hij zich in de daaropvolgende etappes goed zien. Dit weekeinde reedhij met ploegmaat Joost Posthuma vooraan. 'Dekkertje rijdt hier op zijnoude dag zo geweldig, dat dat een prima moraal zal geven', zei ploegleiderFrans Maassen zaterdag.

Tom Boonen haalde, net als Bobby Julich, Nice niet. De Belgischewereldkampioen stapte na zes kilometer af. Boonen won drie etappes entoonde vooral zijn kracht in de rit van Saint-Etienne naar Rasteau. In deeindsprint schoot hij uit zijn pedaal, herstelde zich, zette aan, en gafde Australiër Allan Davis het nakijken.

Meer over