‘Lampre kreeg doping uit Wenen’

In de Italiaanse dopingzaak waarbij wielerploeg Lampre mogelijk betrokken is, leiden sporen naar de Weense bloedbank Humanplasma.

DPA

Dat heeft openbaar aanklager Antonio Condorelli donderdag bevestigd tegenover de sportkrant Gazzetta dello Sport. ‘Er zijn aanwijzingen dat er contacten zijn in andere landen. Er zijn buitenlandse atleten naar wie we onderzoek doen’, zei Condorelli.

Het Italiaanse parket heeft echter nog geen buitenlandse collega's ingeschakeld. Tot de lijst van 35 betrokkenen behoren onder anderen Lampre-renner Damiano Cunego en zijn voormalig collega en oud-wereldkampioen Alessandro Ballan. De affaire kwam in het nieuws na huiszoekingen afgelopen weekeinde bij de Lampre-renners Alessandro Petacchi en Lorenzo Bernucci. Hoofdverdachte is apotheker en paardentrainer Guidi Nigrelli, die al 30 jaar bevriend is met Lampre-manager Giuseppe Saronni.

‘We onderzoeken de handel in dopingpreparaten sinds 2008. De interessantste zaken stammen uit 2009. Het is zeker niet gezegd dat de genoemde personen daadwerkelijk schuldig zijn. We willen het onderzoek eind mei afronden’, aldus Condorelli.

Nigrelli liet in de Gazzetta weten geschokt te zijn dat hij in verband wordt gebracht met de Spaanse dopingzaak rond de arts Eufemiano Fuentes en de affaire rond de bloedbank in Wenen. ‘De teamartsen van Lampre bestellen bij mij reguliere preparaten. Wielerprofs benaderen mij af en toe voor normale tests. Het is allemaal legaal’, aldus Nigrelli.

Humanplasma ontkende donderdag elke betrokkenheid bij de zaak. ‘Dit is laster’, liet de bedrijfsleider weten. Het bedrijf kwam in opspraak omdat tussen 2003 en 2006 bij zo'n dertig duursporters illegale bloedtransfusies werden toegepast. Het bedrijf zegt daarna gestopt te zijn met deze praktijken.

Meer over