Laconieke houding wordt Feyenoord fataal

Het is Feyenoord in de Champions League niet gegeven een voorsprong te verdedigen. Nadat eerder Borussia Dortmund en Rosenborg terugkwamen, was het woensdag de beurt aan Boavista, de slechtste ploeg in groep C....

Het zijn troosteloze tijden voor het Nederlandse topvoetbal. Hoewel Feyenoord zonder nederlaag is en halverwege de groepsduels nog kans heeft zich te kwalificeren voor de volgende ronde, hebben Feyenoord, PSV en Willem II nog geen zege geboekt in negen duels. De balans: vier gelijke spelen en vijf nederlagen. Gevoegd bij de reeks van negen duels zonder overwinning van het Nederlands elftal, mag het duidelijk zijn dat er weinig aanleiding is tot juichverhalen.

De uitgelezen mogelijkheid om op de valreep toch 650 duizend gulden mee naar huis te nemen, ontstond in de curieuze slotminuut. Doelman William Andem haalde de doorbrekende Tomasson binnen het strafschopgebied onderuit en kreeg de rode kaart. Een penalty bleef echter uit. Omdat trainer Pacheco zijn wissels had verbruikt, moest Jorge Silva het doel in. Van Gastel mocht de vrije trap zelfs overnemen omdat een speler te vroeg uit de muur liep. Ook bij de herhaling stond de muur niet op afstand.

Waarom een aantal Feyenoorders zo'n laconieke houding aannam, is onduidelijk. De landskampioen kan aardig voetballen, mits concentratie en volledige inzet aanwezig zijn en de ploeg zich verwaardigt in beweging te blijven.

Typerend voor het matige voetbal was het optreden van Julio Cruz, de aanvalsleider die op een paar momenten na onzichtbaar bleef. Cruz, toch de aangewezen persoon om in de Champions League Feyenoord aan beslissende doelpunten te helpen, liet zich verleiden tot veel misbaar na mislukte acties of vermeende overtredingen.

Leo Beenhakker ruilde de Argentijn na 57 minuten in voor Van Vossen. Veelzeggend was dat de trainer net even de andere kant opkeek (sigaartje doven) toen Cruz hem naast de dug-out voorbij liep.

Beenhakker had een hectisch avondje voorspeld, maar wat dat aanging viel het alleszins mee. Van typisch Zuid-Europese taferelen was geen sprake. Stadionnetje Do Bessa was ruim voor de helft gevuld en in de stromende regen onderscheidde het volk zich qua lawaai beslist niet van een gemiddeld eredivisiepubliek.

Ook van de clichématige gemeenheid van Portugezen bleek weinig, hoewel Kalou, de laatste weken Feyenoords uitblinker, in de openingsfase een geweldige schop op de achillespees kreeg van bewaker Paulo Sousa. De aanvoerder kreeg de gele kaart, maar bereikte dat Kalou zich lange tijd redelijk koest hield.

Boavista, dat de ideeën van de Roemeen Timofte miste, liet het initiatief aan Feyenoord en Feyenoord deed niet al te veel, dus ontstond vooral voor rust een stomvervelende wedstrijd. Het eerste echte gevaar kwam van Portugese kant, toen Van Gobbel een kopbal van Jorge Couto van de lijn haalde. Konterman had, als wel vaker de laatste weken, niet afdoende ingegrepen. In de 36ste minuut kopte hij de bal bijna in eigen doel, nadat hij was uitgegleden.

Ondanks zijn erbarmelijke spel was Cruz voor rust het dichtst bij een Rotterdams doelpunt. Eerst schoot hij fraai op de lat, bijna uit stand. Later controleerde hij een vrije trap van Van Gastel op de borst, maar zijn daaropvolgende schot was slap.

In het eerste kwartier na de pauze was Feyenoord zo mogelijk nog slechter op dreef dan voorheen. Dudek kreeg zelfs de gele kaart voor tijdrekken. Even dreigde Feyenoord te bezwijken onder een Portugees offensiefje.

Uitgerekend in de beste periode van Boavista sloeg Feyenoord toe, na een uur. Kalou was voor de gelegenheid uitgeweken naar de rechterflank en prikte de bal prachtig het strafschopgebied in. De controle van Bosvelt was subliem, net als de afwerking.

In het vervolg drong Boavista zonder veel overtuiging aan en gokte Feyenoord op de snelheid en behendigheid van Tomasson, Kalou en Van Vossen. De gelijkmaker viel onverwacht. In de stromende regen gaf Van Gobbel een hoekschop weg. Die leek niets op te leveren, totdat verdediger Mario Silva, die voorheen slechts afzwaaiers produceerde, zijn linkerschoen tegen de bal zette. Van grote afstand vloog het ding in de bovenhoek. Pas na de gelijkmaker leefde Feyenoord weer even op. Van Vossen, Kalou, Tomasson en Van Gastel met zijn vrije trap hadden de zege op de schoen.

Circus Champions League sluit voor drie weken de poorten. Dan komt Boavista op bezoek in Rotterdam en zal Feyenoord toch eindelijk een wedstrijd moeten winnen.

Meer over