Lachen om lelijk eendje is er niet meer bij

De Helmond Sport-fan loopt met de borst vooruit, nu promotie naar de eredivisie lonkt. 'Ook ik had dat beeld van lelijk eendje, maar ik heb me vergist', zegt trainer Jan van Dijk....

Van onze medewerker Charles Bromet

Na rust krijgt hij gezelschap van een kompaan. Twee mannen die vanaf het dak van een woning een eerste divisiewedstrijd gadeslaan. Het tafereel is even aandoenlijk als kenmerkend. De ontbrekende tribune achter een van de doelen van stadion De Braak (capaciteit: vierduizend toeschouwers) was dan ook precies een reden waarom Helmond Sport lang niet serieus werd genomen.

Anonieme club, die meehobbelde in de marge van de eerste divisie. Bescheiden toeschouwersaantallen, één hoogtepunt: de verloren bekerfinale van 1985 tegen FC Utrecht. Twintig jaar treurnis in de eerste divisie na de degradatie in 1984. En noem maar eens uit het blote hoofd drie spelers, die er voetballen.

Van dat soort leedvermaak kan al lang geen sprake meer zijn, want na de derde plaats van vorig seizoen is Helmond Sport dit jaar een van de voornaamste titelkandidaten.

Ondanks de nederlaag van 2-0 gisteravond tegen Sparta staat de ploeg tweede, drie punten achter Excelsior dat één wedstrijd meer speelde. Wordt het inhaalduel gewonnen, dan staan beide ploegen gedeeld eerste. Helmond Sport moet ook nog Den Bosch voor zich dulden: één punt meer maar ook één duel meer afgewerkt.

En dus zegt Cor Jansen, hoofd jeugdopleidingen: 'De Helmonder loopt weer met de borst vooruit en praat met trots over zijn club.'

Vraag het Jan van der Heijden (71) en Jan van Gestel (67), twee suppoosten die sinds de oprichting van de club op 27 juli 1967, als vrijwilliger hand- en spandiensten verlenen. Hun blik is niet langer op de grond gericht als buitenstaanders komen informeren naar de verrichtingen van de club.

Van Gestel: 'Peter van der Els, een echte fan, heeft vorig jaar een nummer opgenomen, dat nu geldt als het nieuwe clublied. Het heet 'Vur welleke club bende gij' en wordt in alle cafes op het Havenplein van Helmond grijs gedraaid. Een machtige meezinger. De cd zal niet door alle 85 duizend inwoners worden gekocht, maar ze zingen 'm allemaal moeiteloos mee.'

Jan van Dijk kan er wel om lachen. Het is iets voor vijven als de trainer zich in het spelershome aan zijn bord nasi zet. 'Ik ben hier altijd zo vroeg. Straks druppelt de rest van de technische staf binnen en dan gaan we de tactiek op het bord zetten. Heerlijk.'

De trainer, die volgend seizoen in dienst treedt van RBC, zegt in Oost-Brabant het plezier in zijn vak te hebben hervonden. Al had hij zo zijn reserves, toen Helmond Sport hem twee jaar geleden benaderde. 'Ook ik had dat beeld voor me van het lelijke eendje in de eerste divisie. Helmond Sport heeft de laatste jaren natuurlijk ook niets te vertellen gehad in het betaald voetbal.'

Nu praat hij met trots en liefde over Helmond Sport, de club met de karige begroting van 1,8 miljoen euro. 'Die ene ontbrekende tribune achter het doel, waar altijd zo lacherig over wordt gedaan, mis je niet. En er is een prachtige sfeer. Het voetbal swingt. En we spelen met de mouwen opgestroopt.'

Nu kan het natuurlijk best zo zijn dat Helmond Sport normaal gesproken beantwoordt aan het zo zorgvuldig door Van Dijk geschetste beeld, maar op deze maandagavond is er niets dat doet denken aan dit alles.

Didier Martel, de intens luie flankspeler die bij Vitesse al niet meer vooruit was te branden en met zijn hoge salaris zwaar op de begroting drukte, is ook in Helmond een zuinige voetballer. Geen stap te veel, lijkt zijn credo.

Dennis Schulp, nog zo'n vergeten aanvaller, staat veelvuldig met beide handen in de zij, wachtend op een moment dat niet meer zal komen. En ook Roy Hendriksen, met acht treffers clubtopscorer én smaakmaker, kan de aanhang niet in vervoering brengen.

Sparta wint terecht met 2-0 en dwingt de opponent met het herwonnen zelfvertrouwen weer tot bescheidenheid. Na de 1-0 nederlaag van vrijdag tegen Haarlem verliest Helmond Sport voor de tweede keer op rij. In het verleden zou geen mens dat opmerkelijk hebben gevonden. Nu wordt van een verrassing gesproken.

Meer over