Laatste ronde, laatste kansen

De deelnemerslijst van de WK-eindronde, volgend jaar in Frankrijk, krijgt vandaag aanzienlijk meer kleur. De laatste speeldag in de negen Europese groepen, met 22 wedstrijden waaronder de topper Italië - Engeland, levert tien landen op die zich rechtstreeks plaatsen....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Een deel van dit tiental is na 198 voorrondeduels overigens al bekend. Zeker van het WK zijn uit Europa naast gastland Frankrijk de groepswinnaars Noorwegen, Bulgarije, Spanje en Roemenië, en in feite ook Nederland, dat vanavond nog tegen Turkije speelt en eerste zal worden in groep 7.

Maar ook de nummers twee uit de poules mogen hopen op een WK-ticket. De beste van de negen runners up gaat zelfs rechtstreeks naar Frankrijk. De overige acht spelen play-offs om nog vier plaatsen. De stand in deze lijst van de beste nummers twee wordt opgemaakt over de resultaten die de negen teams hebben behaald tegen de nummers 1, 3 en 4 uit de groep. Dit vanwege het feit dat de poules een ongelijk aantal deelnemers tellen.

De volgorde van de negen nummers twee wordt in eerste instantie bepaald door het aantal in deze zes wedstrijden behaalde punten. Is dat gelijk, dan telt het doelsaldo en als ook dat hetzelfde is, het aantal gemaakte doelpunten. Is ook dat gelijk, dan is het aantal treffers uit de drie uitduels doorslaggevend. Maandag heeft in Zürich de (vrije) loting plaats voor deze extra wedstrijden, die in uit- en thuisduels op woensdag 29 oktober en zaterdag 15 november worden afgewerkt.

Het belangrijkste land dat in deze herkansingsgroep terecht zal komen, is Italië of Engeland. Na het onderlinge duel uit groep 2 van zaterdag in Rome gaat een van deze twee landen door naar de WK-eindronde, en het andere naar de herkansing. Engeland heeft aan een gelijkspel genoeg voor plaatsing, Italië moet winnen om de play-offs te ontlopen.

Ook België zal op herhaling moeten, als nummer twee uit de groep van Oranje. De Belgen, die zelf een louter theoretische kans hebben Oranje in te halen, kunnen nog worden gepasseerd door Turkije. Maar dan moet de ploeg van bondscoach Leekens niet alleen thuis verliezen of gelijkspelen tegen Wales, maar dienen de Turken ook te winnen in Amsterdam. Verder behoren zeker Rusland en Joegoslavië en vrijwel zeker Ierland al tot het rijtje van de nummers twee.

Ook in groep 1 beslist een direct treffen, Griekenland - Denemarken, over kwalificatie of play-off. De Denen hebben drie punten voorsprong op de Grieken. Een gelijkspel volstaat dus. Wint Griekenland echter, dan gaat dat land door. Kroatië kan mogelijk nog tweede worden, maar dan moeten de Grieken verliezen en de Kroaten winnen in Slovenië. In groep 3 is Noorwegen al gekwalificeerd en gaat Finland - Hongarije om de tweede plaats. De Hongaren hebben één punt voorsprong op de Finnen, die nooit zó ver zijn gekomen in de voorronden.

In groep 4 zijn drie landen in de race: Oostenrijk (22 punten), Schotland (20) en Zweden (18). De Scandinaviërs kunnen niet meer eerste worden. Alle drie teams spelen thuis, tegen al uitgeschakelde ploegen. Vermoedelijk wordt de nummer twee uit deze groep, indien het Oostenrijk of Schotland wordt, de beste runner up.

Uit groep 5 is Bulgarije door naar de eindronde en wordt Rusland tweede. Het resultaat van Bulgarije - Rusland kan daaraan niets veranderen. Groep 6 kent Spanje als winnaar en Joegoslavië, dat op Malta speelt, als nummer twee.

In groep 8 was Roemenië oppermachtig, met negen overwinningen in evenveel duels. Ierland kan de tweede plaats in deze groep niet ontgaan. Uit groep 9 gaat normaal gesproken Duitsland, dat in Hannover zal winnen van het zwakke Albanië, als beste door. Om plaats twee gaat het dan tussen Oekraïne (uit tegen Armenië), en Portugal (thuis tegen Noord-Ierland).

Zaterdagavond zullen twintig van de 32 WK-deelnemers bekend zijn: elf uit Europa, inclusief Frankrijk, plus Nigeria, Tunesië, Kameroen, Marokko en Zuid-Afrika (debutant) uit Afrika en titelhouder Brazilië, oud-wereldkampioen Argentinië, Colombia en Paraguay uit Zuid-Amerika.

De twaalf resterende plaatsen zijn voor de vier winnaars van de Europese play-offs, voor één land uit de kwalificatiegroep in Zuid-Amerika, voor drie landen uit Midden- en Noord-Amerika (vermoedelijk Mexico, Jamaica en de Verenigde Staten), en voor drie of vier landen uit Azië. Uit dat continent kwalificeren zich in elk geval de winnaars van de twee groepen die nog aan de gang zijn, en de beste ploeg uit een beslissingsduel tussen beide nummers twee.

Ook voor Australië is de strijd in Azië van belang. De Australiërs, winnaars van de Oceanische zone, moeten zich zien te plaatsen voor de eindronde in een beslissingsduel met de verliezer van het duel tussen de twee nummers twee uit de Aziatische poules.

Meer over