Kwaliteit PSV krijgt snel de overhand

Overdag gaat Newcastle gekleed in zwart vrijetijdspak met drie witte strepen op de mouw, 's avonds schreeuwt de plaatselijke bevolking United naar voren....

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

NEWCASTLE

De ploeg van Advocaat is gewend zijn eigen spel te spelen en aangezien dat offensief spel is, verdient het daarvoor ook alle krediet. Maar voor de eigen gemoedsrust had het na de 1-0 voorsprong, verkregen in de 33ste minuut, beter het tempo uit de wedstrijd kunnen halen.

In de snelle balcirculatie ging zoveel mis dat Newcastle tot vlak voor tijd hoop kon houden dat een naar voren geschoten bal in het doel zou caramboleren. Het zo zwaar gehandicapte United kon ook op weinig anders hopen.

Op papier zag Newcastle er offensiever uit dan twee weken geleden in Eindhoven. Dalglish moest door blessures en schorsingen voor vijf andere krachten kiezen. De Italiaan Roberto Pistone was na vijf weken voldoende hersteld van een voetblessure. Hij vormde samen met de Waal Philip Albert het hart van de verdediging en dat was een veel beter kloppend hart dan Newcastle in Eindhoven met Peacock en Howey bezat.

Veteraan Barnes en kaalkop Ketsbaia namen op het middenveld plaatsen in die vacant waren geworden door de schorsingen van Batty en Lee. Des Hamilton was de extra man in het middenrif.

Newcastles verdediging bestond dit keer uit 'slechts' vier man. Dat ging ten koste van Peacock. Dalglish had alles wat aanvallend iets kon betekenen in de voorste lijn genoteerd. Bij onstentenis van de aan zijn knie geblesseerde Rush was de ijverige Gillespie, normaal gesproken een halfspeler, het aanspeelpunt voorin. Tomasson en Ketsbaia zouden, als het aanspeelpunt in stelling was gebracht, niet ver weg moeten zijn.

In de praktijk bleek het wat anders in elkaar te steken en was voorzichtigheid de moeder van de porseleinkast. Bij balbezit van PSV trok zwart-wit zich ijlings terug. Met name Ketsbaia had meer oog voor wat Vampeta van plan was dan voor eigen initiatieven.

Toch kwam PSV in het eerste gedeelte nauwelijks in zijn eigen spel. De hectische sfeer in het stadion en al het gehol van de tegenstander leek daaraan debet. Voordat de bal in de buurt kwam van de spitsen De Bilde en Nilis was hij in alle kick and rush alweer naar een tegenstander geflipperd.

Het leverde voor rust één fase op waarin Newcastle de overhand kreeg en daarvoor was een gemene overtreding van Gillespie nodig. Hij schopte Cocu tegen zijn enkels. De Oostenrijkse scheidsrechter Benkö liet doorspelen, zoals hij zich wel vaker aanpaste aan de Engelse mores in het voetbalspel. Merkwaardig genoeg had hij er, toen het spel stillag, nog wel een gele kaart voor over.

In de vier daaropvolgende minuten was PSV zo van de kook dat er een paar kansjes ontstonden. De mooiste was voor Tomasson die een te slappe kopbal van Numan op Waterreus onderschepte. Maar bij het lobben mikte hij iets te hoog.

Daarmee was een half uur verstreken en PSV heeft er de afgelopen weken een gewoonte van gemaakt om dan het eerste doelpunt te maken. Dit keer was het een buitengewoon fraaie.

Nilis stoomde op in de richting van doelman Given en betrok De Bilde in zijn aanval. De pass leek iets te kort, maar De Bilde controleerde knap, net voor de graaiende rechtervoet van Ketsbaia. Hij voltooide de één-twee met een fijnzinnig passje. Nilis verschalkte voor de tweede keeer in één week de jonge Shay Given. Vorige week was het een effectvol schot in de interland tussen Belgie en Ierland, nu een slim schuivertje.

In de tweede helft haalde PSV zich onnodig veel problemen op de hals. De ploeg liet zich terugdringen door Newcastle dat nieuwe energie had vergaard. Vooral Barton en Gillespie bleken over een onblusbare ijver te beschikken. Het leverde een paar kansjes op. Albert kopte uit een corner net naast en Watson deed hetzelfde met zijn voet. Faber en Stam bleken in die fase weer eens kapitale krachten voor PSV.

Newcastle United moest in de jacht op de gelijkmaker uiteraard risico nemen, maar PSV verzuimde daarvan gebruik te maken. De counters gingen mank aan zorgvuldigheid. Daarom bleeft het spannend tot De Bilde een minuut voor tijd door Nilis op zijn wenken werd bediend. De uitgeputte Barton liet zich verrassen, zodat De Bilde om Given heen kon draaien en het hart van het doel treffen.

Het doelpunt werd in het bijzijn van Advocaat gevierd, ook omdat de Brabanders toen nog niet op de hoogte waren van de ontwikkelingen in Barcelona waar Dinamo Kiev via een 4-0 zege een bijna onoverbrugbare kloof realiseerde.

Zeljko Petrovic zal daaraan geen bijdrage meer kunnen leveren. Hij dient vanaf volgende week een Japanse broodheer. Het rood-witte legioen, dat om veiligheidsredenen langer dan gewenst in zijn vak achterbleef, doodde de tijd met het uitbundig en langdurig bedanken van de Joegoslaaf.

De andere toeschouwers smeerden op dat moment al de schor geschreeuwde kelen met lokaal bier. Maar de teleurstelling was te groot om erin te verdrinken.

KADER:

Luc Nilis (maker eerste doelpunt PSV): 'Dit zijn hele zware wedstrijden. Als je hierin slaagt uit minimale kansen maximaal te scoren dan moet je erg tevreden zijn. Dan mag je zelfs spreken van mooie punten. In het eerste half uur hadden we de wedstrijd onder controle, maar daarna kregen we het moeilijk. In de tweede helft werden we zelfs met de rug tegen de muur gezet, maar onze verdediging heeft prima stand gehouden. Als je achterin op de nul kunt spelen dan kom je Europees een heel eind.'

'Voor mijzelf was het eerste doelpunt een geweldige bekroning. Ik wist dat ik na alle blessures op de weg terug was, dat gevoel had ik al eerder opgedaan. Neem van mij aan dat de opluchting voor Gilles de Bilde, na zijn treffer, net zo groot is als voor mij. Ook hij heeft een rot periode achter de rug en dan zo'n mooi resultaat.'

Dick Advocaat (trainer PSV): 'Een fantastische zege. Vooral in de openingsfase hebben we uitstekend gespeeld. Het was een mooie avond. Pas in het tweede deel, toen zij meer kracht in de strijd wierpen, hebben we een paar moeilijke momenten gehad. Maar echte kansen voor Newcastle heb ik niet gezien.'

'Bewust hebben we op de counter gespeeld. Ik heb een enorme waardering voor de ploeg, die zo kalm en beheerst bleef voetballen. Geen enkele speler uitgezonderd.'

'We gaan nu uit van nog twee keer winst. Misschien dat we dan aan het eind van de race in elk geval nog kans hebben om als de beste nummer twee naar de laatste acht van de Champions League te gaan.'

Gilles de Bilde (maker van het tweede doelpunt PSV): 'De 4-0 zege van Dinamo Kiev in Barcelona vind ik zeer indrukwekkend, maar is voor ons wel een tegenvaller. We hadden er echt op gerekend dat Barcelona tenminste gelijk zou spelen.'

Arthur Numan (PSV): 'Een geweldige sfeer, een fantastisch publiek. De mensen blijven achter hun club staan, ook als het minder gaat. Geweldig. Ik denk dat wij vooral in de eerste helft hebben laten zien heel goed te kunnen spelen. Misschien hadden we wat sneller 2-0 moeten maken. Maar dit resultaat mag er ook zijn.''

Zeljko Petrovic (na zijn laatste wedstrijd voor PSV): 'Deze avond was mooi voor de club en ik was blij er nog bij te zijn. Ook deze keer ben ik voluit gegaan. Ik heb geen moment overwogen m'n been terug te trekken omdat ik mezelf wilde sparen. Zo'n type ben ik niet. Ik was vanavond nog een echte PSV'er.'

Meer over