Kunstgras is iets voor de episode na Van Gaal

Louis van Gaal zegt, midden in een discussie over kunstgras na AZ - ADO: 'Jij bent ook al zo'n romanticus die geen verantwoordelijkheid draagt....

Nou ja: dat uit een enquete van de vakbond VVCS is gebleken dat ongeveernegentig procent van de profvoetballers tegenstander is van kunstgras. Datlijkt verdacht veel op een argument, maar niet dus voor Van Gaal: 'Eenspeler is een voorbijganger', vindt de trainer.

Anders gesteld dan: negentig procent van de voorbijgangers is dus tegen.Maar niet alleen om de mening van de spelers ('voetbal op kunstgras is alsseks met een opblaaspop', zei Shota Arveladze) besloot AZ te kiezen voorecht gras in het nieuwe stadion, dat volgend seizoen de poorten opent.Trainer Van Gaal legde zich daarbij neer. Bij AZ vonden ze het ook te veelnieuwigheid ineens: een stadion én kunstgras. De emoties zouden wel eenshoog kunnen oplopen.

Van Gaal is een voorstander van kunstgras omdat hij toeval wiluitsluiten en altijd onder dezelfde omstandigheden wil spelen en trainen.Hij maakt zich bovendien zorgen over het gras in het nieuwe stadion, wantde tribunes zijn zo steil en staan zo dicht op het veld, dat er volgens hemnooit genoeg zonlicht komt om het gras voldoende te laten groeien.

Het is de realiteit van de hedendaagse multifunctionele stadions, dieook geschikt dienen te zijn voor concerten en andere activiteiten, waar hetvolk comfort wil, een dak boven het hoofd en het beste uitzicht.

Kunstgras is een zegen voor amateurclubs die elke dag op een hectaretrainen. En in Egypte, tijdens de Afrika Cup, zouden ze een paarkunstgrasveldjes kunnen gebruiken, zo was bijvoorbeeld te zien bijIvoorkust - Marokko.

In Afrika wil gras moeilijk groeien door het klimaat. In Nederland isde situatie straks per saldo weinig anders door de stadionbouw. Voetbal iseens begonnen met een veld en een bal, maar de velden hebben het moeilijk,want ze liggen op parkeergarages, ze worden geteisterd door hossendebezoekers van concerten en omringd door steile tribunes die geen lichttoelaten.

Kunstgras zal dus aan terrein winnen. Op de weg van de opmars liggentwee obstakels.

Vernietigend waren de spelers van AZ in hun commentaar toen ze vorigeweek een enquete invulden over het kunstgrasveld van Heracles, na een zegenota bene.

De perschef van AZ meldde met enig gevoel voor overdrijving dat hetweinig scheelde of Joris Mathijsen was met brandwonden opgenomen inBeverwijk. Onder het veld in Almelo ligt geen veldverwarming en dus was HetTHIOLON Infill Pro, dat weliswaar geurloos, onbrandbaar en 100 procentreclyclebaar is, bevroren en keihard.

Bondscoach Van Basten opperde eens dat de invoering van kunstgras pasrelevant is als het spul beter is dan nu.

Maar het wachten is nog meer op een nieuwe generatie voetballers, dieis grootgebracht op een artificiële ondergrond. Steeds meer jeugd voetbaltop kunstgras.

Vooral ouderen roemen de geur van gras en klagen over een bal dieschuift in plaats van rolt en waarvan de snelheid moeilijk is in teschatten.

De huidige generatie topvoetballers krijgt zowaar soms romantischegevoelens over echt gras, met al zijn nukken.

Nieuwe generaties zullen kunstgras makkelijker aanvaarden. Het is alleende vraag of Van Gaal die generaties nog meemaakt als trainer.

Willem Vissers

Meer over