Kuip viert doelpunt van Cruz tegen Kosice als een bevrijding Feyenoorders halen koorddansend de overkant

Feyenoord was woensdag als de koorddanser die soms dreigt te vallen, met enig fortuin de overkant haalt en daar een flinke hap adem neemt....

Van onze verslaggever

Willem Vissers

ROTTERDAM

Na de startpremie van 2,8 miljoen gulden deed Feyenoord voor het eerst een greep in de boordevolle kas van een Zwitserse bank. Een groepszege staat voor 1,4 miljoen gulden. Bovendien bieden de drie punten weer enig perspectief op een succesvol vervolg van de Champions League, waarin koploper Manchester United op 22 oktober de volgende tegenstander is.

Feyenoord, dat vrijwel voortdurend op de helft van de tegenstander speelde, mocht van enig geluk spreken dat de Slowaken niets deden met de kansen die ontstonden uit de tegenaanval. De defensie van de thuisclub bleek eens te meer kwetsbaar, vooral op de flanken. Van Gobbel en Graff waren nu en dan dermate druistig dat ze de medespelers en het eigen publiek de stuipen op het lijf joegen.

Giovanni van Bronckhorst concludeerde terecht dat de spelers voor elkaar door het vuur waren gegaan. Hoewel dat af en toe wel behoorlijk stuntelig ging, is dat waar. Op het veld stond voor deze gelegenheid een elftal, geen verzameling bv's.

In de verloren competitiewedstrijd tegen FC Groningen van afgelopen zondag stroomde de saamhorigheid uit de ploeg en het was zeer de vraag of die op tijd zou terugkeren. Arie Haan was daarvan overtuigd: 'Feyenoord staat op scherp', zei hij voor de aftrap.

Dudek keepte woensdag goed, Van Bronckhorst sleurde de ploeg mee en Julio Cruz leek zowaar op een spits van klasse. De geplaagde Argentijn kreeg, toen de tunnel openging en de acteurs het veld betraden, een applaus van de ruim 30.000 fans. Feyenoord vierde later met name zijn doelpunt (2-0) als een bevrijding.

Waar na de toch belangrijkere openingstreffer van Van Gastel slechts een vijftal ploeggenoten de moeite namen de Brabander de hand te schudden en de rest alweer de posities innam, vielen allen na de 2-0 in de armen van de Argentijn. Volstrekt apatisch had Cruz zich de laatste weken door het Rotterdamse voetballeven begeven, maar gisteravond kwam hij ineens weer tot leven. Zij het voorzichtig.

Trainer Haan had vooraf uitgelegd dat Cruz een paar doelpunten nodig heeft, dan zou het zelfvertrouwen vanzelf toenemen. Hetgeen bleek. De 22-jarige international begon trouwens ongelukkig aan de partij en mocht dat vooral aan zichzelf wijten. Hij verviel in oude, slechte gewoonten door al te gaan liggen als de tegenstander ook maar ademde.

Scheidsrechter Sars uit Frankrijk doorzag het theater van de lach, floot een paar keer tegen Cruz en gaf hem de gele kaart toen hij een strafschop dacht te versieren. Cruz mist daardoor het eerste treffen met Manchester op Old Trafford.

In de voorbereiding had Haan nog enkele zaken aangestipt. Hij had de selectie gaandeweg het verloren duel met Groningen in groepjes uiteen zien vallen, frustratie zien groeien. Van Gastel met name luchtte zijn voetbalhart en ook dat was een gevolg van ongenoegen. Want de spelmaker wist natuurlijk ook van zichzelf dat hij zijn topniveau nog niet haalt. Woensdag was hij behoorlijk.

Ook vond de Rotterdamse oefenmeester dat Kornejev te weinig taakbewust voetbalde, dat hij telkens zijn toegewezen positie verliet en ballen opeiste. Dat deed hij tegen Kosice weer. Op links begonnen, kon Kornejev de verleiding niet weerstaan telkens weer naar het centrum te trekken. Maar als Kornejev de bal toucheert, gloort weer hoop in de harten van de echte liefhebber.

Feyenoord begon nerveus, hetgeen leidde tot tal van merkwaardige misverstanden. Vooral Van Gobbel stond rechtop te slapen. Het leek soms alsof zijn schoenen aan elkaar vastgebonden zaten. Boateng liep al na een kwartiertje warm, maar viel pas ver in de tweede helft in.

Dudek en Giovanni van Bronckhorst waren Feyenoords uitblinkers. Ras-Feyenoorder Van Bronckhorst stond aan de basis van 1-0, toen verdediger Telek de solo van de international nogal onhandig afbrak en een strafschop het gevolg was. Van Gastel scoorde, net als hij dat twee weken geleden in Turijn deed vanaf de elf-meterstip.

Feyenoord had op dat moment trouwens best achter kunnen staan, want Kozley miste na negentien minuten de misschien wel grootste kans van de wedstrijd. Dudek redde fabuleus na de inzet van dichtbij door de topschutter van de Slowaken.

Na 36 minuten viel de 2-0 en uitgerekend Cruz was de schutter. Van Gastel schoot uit een vrije trap tegen de lat, waarna Cruz inkopte. Feyenoord beleefde in dat laatste kwartier van de eerste periode zonder meer zijn beste periode.

De tweede helft gaf rommelige strijd te zien, waarbij Kosice zich liet verleiden tot gemeen, hard spel. Het moet voor de Rotterdamse spelers een vreemde gewaarwording zijn geweest te merken dat de tegenstander harder voetbalde.

De beste kansen voor Feyenoord in de tweede helft vielen pas in de slotfase te bewonderen. Zo zag Van Bronckhorst een fraaie schuiver via beide palen uit het doel caramboleren.

Zondag, als NAC naar de Kuip komt, moet blijken of Feyenoords zelfvertrouwen is gegroeid. En hoe vreemd het ook moge zijn: in Europa heeft Feyenoord na twee speelronden evenveel punten als Juventus.

Meer over