Kruijswijk verruilt geliefde Giro voor Tour: 'Zonde om het niet te proberen'

De een wilde nu wel eens zijn zinnen verzetten, de ander is op zoek naar opvulling van leemten in zijn erelijst. Dan komt het dienstrooster er zo uit te zien: Steven Kruijswijk rijdt na zeven deelnames aan de Giro d'Italia komend seizoen voor het klassement in de Tour de France en Robert Gesink mikt in zowel de Giro als de Tour op etappezeges. Tijdens de ploegpresentatie vrijdag in Veghel maakte het team van Lotto-Jumbo de rolverdeling bekend.

Rob Gollin
Steven Kruijswijk tijdens de presentatie van LottoNL-Jumbo. Beeld anp
Steven Kruijswijk tijdens de presentatie van LottoNL-Jumbo.Beeld anp

Beide troeven van de ploeg in de grote wielerronden beleefden een teleurstellend seizoen. Kruijswijk (30) zag zijn ambities voor het roze in de Giro al voor de start verdampen door de naweeën van een val in de Tour of Yorkshire. Daarbij liep een rib een scheurtje op. Na maagproblemen moest hij opgeven. Dat hij zich later nog kon manifesteren in de Ronde van Zwitserland en de Vuelta, kon naar eigen zeggen de domper niet wegwissen.

Gesink aasde op ritwinst in de Tour. Hij was met een tweede plek in een etappe door de Jura dichtbij, maar ging de dag erna onderuit en brak een wervel in de onderrug. Hij heeft drie maanden in een korset gezeten.

Loodzware derde week

Het wordt de vierde deelname van Kruijswijk aan de Tour, maar niet eerder lag voor hem het zwaartepunt alleen in Frankrijk. Bij de keuze speelde mee dat de derde week loodzwaar is. Het is doorgaans de periode waarin hij goed rijdt. Hij bekent dat het wat vreemd zal zijn om als toeschouwer naar de Giro te kijken, de ronde waarin hij in 2016 zo dicht bij de eindzege was. 'Maar de Tour is in alles groter. Het niveau ligt net wat hoger. Het zou zonde zijn het niet een keer te proberen.'

Robert Gesink (31), in 2016 ritwinnaar in de Vuelta, rijdt vooral voor zijn mogelijk eerste etappewinsten in de Giro en de Tour. Enkele voorjaarklassiekers maken deel uit van de voorbereiding. 'Die tweede plek in de Tour gaf me veel vertrouwen. Het was het bewijs dat het er nog gewoon in zit.' Hij werkte de afgelopen maanden aan zijn herstel in de omgeving van Girona in Spanje. De vermogensmeters geven aan dat hij beter in vorm is dan ooit in december.

Robert Gesink Beeld ANP
Robert GesinkBeeld ANP

Mineurnoot

Het voelde als een bevrijding toen het keurslijf in oktober af kon. De motivatie was nooit weggeweest, maar de maanden daarvoor waren zwaar. 'Ik mocht een tijd helemaal niks. Dat was waardeloos.' Nog altijd kan hij de beelden van de juichende ploeggenoten Dylan Groenewegen en Primoz Roglic, die Touretappes wonnen, slecht verdragen. 'Ik gunde ze het van harte, natuurlijk. Maar je ziet ze doen wat jij wilde doen.'

Lotto-Jumbo maakte gisteren contractverlengingen tot 2020 van Groenewegen en Roglic bekend, maar moest ook een mineurakkoord noteren: Lars Boom, de kopman tijdens de voorjaarsklassiekers, kampt met hartritmestoornissen. Half januari ondergaat hij een operatie. Het is de vraag of hij anderhalve maand later op tijd fit is voor de seizoensopening, de Omloop Het Nieuwsblad. Boom neemt dit jaar zeker deel aan de Tour de France.

Lars Boom Beeld wfa
Lars BoomBeeld wfa
Meer over