NieuwsWielrennen

Kruijswijk mikt op podium Tour en laat Giro schieten

Steven Kruijswijk (31) zet het komende wielerseizoen zijn kaarten op de Tour de France. Dat laat de kopman van Lotto-Jumbo – vanaf volgende maand Jumbo-Visma – weten in een video van zijn ploeg.

 Steven Kruijswijk tijdens de La Vuelta tour. Beeld EPA
Steven Kruijswijk tijdens de La Vuelta tour.Beeld EPA

De keus voor Frankrijk heeft te maken met het parcours, waarin vijf zware ritten met aankomst bergop zijn opgenomen, zo zegt hij. ‘Ik denk dat dit goed bij mij past.’

Hij eindigde dit jaar als vijfde in de Tour, direct achter zijn teamgenoot Primoz Roglic. ‘Ik ben op zoek naar het laatste stapje om nu wel op het podium te komen.’ Kruijswijk krijgt in elk geval steun van Robert Gesink, George Bennett en de net aangetrokken Tony Martin.

Volgens ploegleider Merijn Zeeman treedt de ploeg feitelijk aan met twee kopmannen. Kruijswijk is de troef in het algemeen klassement, Dylan Groenewegen kan rekenen op de inzet van teamgenoten in de sprint.

Giro en Vuelta

Dat Roglic niet in de opstelling wordt genoemd, duidt erop dat de ploeg de Sloveen volgend jaar gaat uitspelen in de Giro d’Italia. Daarin zitten veel meer individuele tijdritkilometers dan in de Tour, 58 tegen 27. Roglic geldt als specialist in die discipline. Het profiel van de wedstrijd leidde ertoe dat ook Tom Dumoulin komend seizoen de Giro tot zijn belangrijkste doel heeft gemaakt.

Kruijswijk kondigt ook alvast aan dat hij de Vuelta gaat rijden. Afgelopen september reikte hij daarin tot een vierde plek. Voor de tweede achtereenvolgende keer ontbreekt hij in de Giro, de enige grote ronde waarin hij de leiderstrui heeft gedragen. In 2016 raakte hij in de slotweek het roze kwijt nadat hij in een afdaling op een sneeuwmuur was gebotst. Hij werd vierde. Hij voorziet nog wel een nieuwe deelname. ‘Ik vind de Giro een heel mooie wedstrijd en ik ga die zeker nog een keer rijden.’

Meer over