Kruijswijk breekt rib bij val in Giro en verliest roze trui aan Chaves

Vicenzo Nibali heeft vrijdag de negentiende etappe van de Giro gewonnen. Steven Kruijswijk is zijn roze leiderstrui kwijt na een harde val. Hij heeft daarbij een breukje in zijn rib opgelopen. Zaterdagochtend wordt duidelijk of Kruijswijk doorgaat in de Giro. De achterstand van de Nederlander bedraagt nu 1 minuut en 5 seconden op de nieuwe leider Chaves. Nibali staat tweede op 44 seconden van de Colombiaan.

Een gebroken Kruijswijk passeert de finish. Beeld afp
Een gebroken Kruijswijk passeert de finish.Beeld afp

De laatste meters die Steven Kruijswijk vrijdagmiddag moet afleggen, zijn vermoedelijk de zwaarste. Hij heeft zojuist de ongelukkigste rit van zijn leven voltooid en dan moet hij nog eens 200 meter omhoog.

De massage en het bed wachten in de onaangename hoogbouw waarmee Franse skioorden hun Alpen nog een stukje ophogen. Résidence Castor & Pollux heet het hier in Risoul, naar een mythologische tweeling die destijds ook hun mannetje schijnen te hebben gestaan.

De weg van eindstreep naar rustplaats is kennelijk zo ingewikkeld dat de gidsen het ook niet meer weten. Steven Kruijswijk loopt vast op een rotsachtige helling, maar zet stug door. Zelfs een teleurgestelde en gewonde wielrenner stapt niet af.

Niets zo tragisch als een coureur in de leiderstrui, die geen leider meer is. Op het roze shirt zitten zwarte vegen, restanten van de valpartij. En er zit een grote korst bloed op zijn linkerarm. Zelf klaagt Kruijswijk vooral over zijn rug en ribben. Voor nader onderzoek daarvan zal hij later deze vrijdag naar het ziekenhuis in Briancon worden overgebracht. Op grond daarvan wordt besloten of Kruijswijk in koers blijft.

Fatale stuurfout

Vijf dagen leidde Steven Kruijswijk het klassement in de Ronde van Italië. Hij deed dat zo soeverein en ruimschoots dat de concurrentie eigenlijk al de handdoek had gegooid. Maar een stuurfout, drie dagen voor het einde, werd hem fataal.

Op 60 kilometer voor het einde begint Kruijswijk in het gezelschap van Esteban Chaves en Nibali, twee naaste concurrenten aan de afdaling van de Colle dell' Agnello. Alles onder controle, zo lijkt het.

Tijdens dit korte uitstapje naar Frankrijk bereikt de Giro hier het hoogste punt, ruim 2.700 meter. De sneeuw die aan de kant moest worden geschoven, reikt tot 2 meter. Op die sneeuwwal klapt de Giro van Steven Kruijswijk vrijdag uit elkaar. In een scherpe bocht verliest hij de controle over zijn fiets. Beide slaan over de kop en de coureur mag nog van geluk spreken dat de sneeuw zijn val breekt.

Eigenlijk had Steven Kruijswijk bovenop de berg even op adem willen komen. De beklimming was een behoorlijke beproeving geweest en het eten dat de verzorgers hem hadden toegestopt, zou ook wel smaken.

Kennelijk ruikt de ervaren Vincenzo Nibali bloed. Hij duikt meteen naar beneden met het gehoopte resultaat. Geen mededogen met de wielrenner die niet op de fiets kan blijven zitten. Samen de Colombiaan Johan Esteban Chaves sluit Nibali een verbond. Ploeggenoten die voor hen in een ontsnapping zaten, laten zich terugzakken.

Kruijswijk is moederziel alleen. Voor- en achterwiel lopen aan. Een haastige reparatie heeft niet het gewenste effect. Pas laat kan de ploegleiding hem weer echt op weg helpen met een andere fiets. Manmoedig vecht Kruijswijk, maar de weg is nog lang en het verschil loopt onverbiddelijk op.

Chaves kust zijn roze leiderstrui. Beeld afp
Chaves kust zijn roze leiderstrui.Beeld afp

'Het is over'

Hij vindt aansluiting bij een groepje waarin de Luxemburger Bob Jungels nog wat te verdedigen heeft. Het vonnis wordt geveld zodra Kruijswijk op de slotklim Jungels moet laten gaan. In zijn gezelschap was de roze trui nog gered, nu gaat zowel Chaves als Nibali hem ruim voorbij in het klassement.

Een verslaggever rekent hem bij aankomst voor dat hij nog altijd derde staat en de verschillen misschien nog wel overkomelijk. 'Het is over', zijn Kruijswijks laatste woorden,alvorens hij zich terugtrekt in Castor & Pollux.

Buiten staat de ploegleiding, verbeten in hun teleurstelling. Ja, natuurlijk was het beter geweest als er ook een ploeggenoot van Kruijswijk in die kopgroep had gezeten. Dat was ook in het tactisch plan opgenomen. Op dit moment willen Jan Boven en Addy Engels geen schuldige aanwijzen.

Nu is het tijd om wonden te likken en de rug te rechten, voor zover Steven Kruijswijk daartoe nog in staat is. Die derde plaats is in hun begrip nog altijd een hoofdprijs. Boven: 'Maar eerst moet dit een plekje krijgen.' Engels: 'Voor die val was Steven nog gewoon de beste in koers.' Boven: 'Daarom is dit zo ongelooflijk zuur.'

Nibali passeert de finish. Beeld afp
Nibali passeert de finish.Beeld afp
Meer over