Kromowidjojo stralend terug naar het hoogste podium: na drie dagen staat de teller al op vier keer goud

De brede glimlach zei veel. Het uit volle borst meezingen van het Wilhelmus nog meer. Op de EK kortebaan in Kopenhagen stond Ranomi Kromowidjojo (27) vrijdag na vier jaar weer op het hoogste podium op een EK of WK bij het koningsnummer in de zwemsport: de 100 meter vrije slag. Een half jaar geleden dacht ze nog aan stoppen. Momenteel is ze bezig aan een van haar succesvolste grote toernooien ooit.

Ranomi Kromowidjojo vrijdag na haar winnende 100 meter vrij op de EKkortebaan in Kopenhagen. Beeld SCS/Soenar Chamid
Ranomi Kromowidjojo vrijdag na haar winnende 100 meter vrij op de EKkortebaan in Kopenhagen.Beeld SCS/Soenar Chamid

Met Femke Heemskerk, Tamara van Vliet en Valerie van Roon zwom ze twee uur na de 100 vrij namelijk nog naar het goud op de 4 x 50 meter estafette. In een wereldrecord (1:33.91). Na drie EK-dagen staat Kromowidjojo op vier gouden medailles. Zo veel goud veroverde ze alleen op de EK kortebaan in 2010 en de WK kortebaan in 2014.

Zondag kan ze op de 50 meter vrij - traditioneel haar sterkste nummer - die toptoernooien overtreffen met een derde individuele Europese titel. De Groningse is messcherp in Kopenhagen. Het bleek donderdag na de 50 meter vlinderslag. Ze was ietwat teleurgesteld. Niet met het goud, dat ze voor het eerst in haar loopbaan won op het nummer bij een EK of WK, maar meer met het feit dat aartsrivaal Sarah Sjöström zich verrassend niet plaatste voor de finale van het nummer.

'Jammer, ik keek echt uit naar dat duel met Sarah', zei ze donderdagavond over de telefoon. Zonder de Zweedse naast haar in het water zwom Kromowidjojo oppermachtig naar de winst. Op de 100 meter vrij zou alles anders zijn, wist ze. Zeker met een getergde Sjöström, die dit seizoen vaak sneller dan haar was op het koningsnummer. Bijvoorbeeld op de WK in Boedapest of in de afgelopen wereldbekerwedstrijden.

Maar zelfs de Zweedse, houder van zes wereldrecords, was niet opgewassen tegen Kromowidjojo in huidige vorm. Ze leidde de 100 meter vrij van start tot finish en was bij aantikken acht honderdste van een seconde sneller dan Sjöström. De Deense thuisfavoriet Pernille Blume kon niet mee in het geweld van de twee sprintkanonnen en greep bijna zeven tiende achter Kromowidjojo brons.

Mislukte Spelen

Het machtsvertoon van de Nederlandse in het winterse Kopenhagen is verrassend voor een vrouw die in de lente nog niet eens wist of ze na dit seizoen nog topsporter was. Vorig jaar ging ze als trotse tweevoudig olympisch kampioen naar de Spelen van Rio. Ze verliet Brazilië gedesillusioneerd, zonder medaille om haar nek.

Na de mislukte Spelen van Rio ging ze hardop twijfelen over haar zwemtoekomst en dan met name over de vraag of ze zwemmen nog wel leuk genoeg vond om er nog een olympische cyclus alles voor opzij te zetten. Na de WK in Boedapest, in juli van dit jaar, zou ze de knoop doorhakken. Op een persconferentie in augustus zei ze dat ze het voor de WK al wist: ze gaat door tot de Spelen van Tokio 2020.

'Ik heb nog steeds plezier in het zwemmen en ik denk dat ik nog sneller kan', zei ze. Dat bewees ze vrijdag. Met 50.95 in de finale van de 100 vrij dook ze voor het eerst in haar carrière onder de 51 seconden op de kortebaan. Ze verbrak daarmee haar eigen Nederlandse record. Een blije bondscoach Marcel Wouda zag vrijdag vooral een Kromowidjojo die de 'goede lijn' van het afgelopen anderhalf jaar doortrekt.

'Ze is zich lekker aan het ontwikkelen. Het is gewoon een klasbak', zei hij vrijdag over de telefoon vanuit Kopenhagen. 'Ranomi heeft nu drie Olympische Spelen gezwommen, ze wordt ouder. Ze krijgt meer ervaring en is gewoon heel erg volwassen. Ze geniet van het leven, in de breedste zin van het woord. Dat straalt eraf en zie je terug in haar prestaties.'

Kromowidjojo wordt nog altijd beter, twaalf jaar na haar internationale debuut op de EK kortebaan in Triëst. Ze zal ook wel moeten als ze in Tokio een gooi wil doen naar olympisch eremetaal. Bij de 100 meter vrij op de EK in Kopenhagen ontbraken vrijdag drie van de vier vrouwen die voor haar finishten in de olympische finale in Rio.

De voornaamste concurrentie komt uit de VS, Canada en Australië. Daarnaast worden prestaties in het 'kleine' bad (25 meter in plaats van 50 meter) in het zwemmen als minder prestigieus gezien dan die in het grote bad. Het zal Kromowidjojo op dit moment een zorg zijn. Voor haar is de EK kortebaan vooralsnog de bevestiging dat het besluit door te gaan met zwemmen de juiste was.

Meer over