ZwemmenWK Kortebaan

Kromowidjojo straalt weer op de WK kortebaan; ze heeft zichtbaar weer zin om te zwemmen

Na een mislukt EK langebaan van begin augustus staat er op de WK kortebaan een geheel andere Ranomi Kromowidjojo. Gretig en zelfverzekerd. Waar dat toe leidt bewees de zwemster op de 100 meter vrije slag.

Ranomi Kromowidjojo viert haar overwinning op de 100 meter vrije slag. Beeld REUTERS
Ranomi Kromowidjojo viert haar overwinning op de 100 meter vrije slag.Beeld REUTERS

De Amerikanen, die pakken alles, werd Ranomi Kromowidjojo op dag 2 van de WK kortebaan haast pesterig voorgehouden. ‘Dat zullen we de komende dagen wel zien’, riposteerde zij na het zilver van de estafette 4 x 50 meter vrije slag gemengd, inderdaad achter de VS. Haar echte antwoord kwam een dag ­later: Kromowidjojo veroverde in het 25-meterbad van Hangzhou de wereldtitel op de 100 meter vrije slag.

Over vier banen, met drie keerpunten, was zij de baas van het vrouwelijke sprintgeweld. Zij won de race eigenlijk al bij de start. Haar duik, haar onderwaterfase, haar vlinderkicks en het bovenkomen op 15 meter (dat is maximaal toegestaan) kunnen door niemand in de wereld geëvenaard worden.

‘Op dat gebied is Ranomi echt de ­beste ter wereld’, had collega Femke Heemskerk, winnares van het zilver in de aanloop van de WK in China nog eens gezegd. Het was meer een bevestiging van wat de zwemwereld weet. Niemand gaat beter van het startblok dan deze dochter van een Surinaamse vader en een Groningse moeder.

Op baan 2 kwam de Amerikaanse Mallory Comerford halverwege nog in de buurt. Op 50 meter lagen de Nederlandse en de Amerikaanse precies gelijk (24,66 seconden). Daarna begon Kromowidjojo uit te lopen en liet ­Comerford zich nog inhalen door Heemskerk die voorzichtiger van start was gegaan en daarom in de laatste slagen de energie had de dubbel voor Nederland te realiseren.

Kampioenschapsrecord

De winnende tijd van Kromowidjojo was 51,14 seconden. Dat was goed voor een kampioenschapsrecord. Het is niet het persoonlijk record van de Nederlandse. Dat is het nationaal record van 50,95 waarmee ze precies een jaar geleden Europees kampioen kortebaan werd. Dat was toen de bekroning van een nazomer en herfst met sterke uitslagen in de wereldbeker en de beslissing door te gaan tot en met de Spelen van Tokio.

Het hoogtepunt in die ‘afterparty’ van de WK langebaan was haar wereldrecord op de 50 vrij. In Berlijn doorbrak zij als eerste vrouw de grens van 23,00 seconden: 22,93. Het mooiste was toen dat zij de onverslaanbaar geachte Zweedse Sarah Sjöström (23,00) en de minstens zo snelle Australische Cate Campbell (23,62) achter zich liet.

In de zomer, met de EK langebaan in Glasgow, leek Kromowidjojo nauwelijks geïnteresseerd. Ze veroverde in Schotland geen enkele titel, was kwetsbaar op de 100 meter vrije slag, waarvoor zij zelfs afzegde. Op de estafette 4 x 100 waar zij als slotzwemmer immer de beslissende jacht weet in te zetten, kon zij niet ‘leveren’.

Opvallend genoeg was ze na de vakantie weer in het juiste gemoed voor hardzwemmen. Kromowidjojo beëindigde het wereldbekerklassement als nummer drie van de wereld, achter ­Sjöström en de Hongaarse veelvraat ­Katinka Hosszu. Het leverde haar 50 duizend dollar aan prijzengeld op.

Femke Heemskerk verhaalde van het fortuin dat haar teamgenoot ten deel was gevallen in het slottoernooi te Singapore. Uit de callroom, de wachtkamer voor de grote finales: ‘Ik kwam na mijn 800 vrij de callroom in voor de 100 vrij. Zegt Ranomi: Fem, kijk even, Efimova (Russische schoolslagzwemster, red.) gediskt. Als ik nu win, dan kom ik boven haar. Scheelt mega veel geld.’

Drie keer Ranomi Kromowidjojo: van de start, haar krachtige slag tot de felicitaties van Femke Heemskerk. Beeld EPA/AP
Drie keer Ranomi Kromowidjojo: van de start, haar krachtige slag tot de felicitaties van Femke Heemskerk.Beeld EPA/AP

Juist veel wedstrijden

De vrouw die beroepszwemster in haar paspoort heeft staan pakte donderdag nog eens 10 duizend dollar met haar wereldtitel op de 100 vrij. Die op de 50 vrij lijkt haar ook toe te gaan vallen en zij is ook de grote favoriet voor de 50 meter vlinderslag van vrijdag.

De vele competitie lijkt Kromowidjojo goed te doen. In het verleden werden Nederlandse topzwemmers vaak afgeremd in het streven veel en vaak te zwemmen. Het was allemaal onderdeel van periodisering. Eén keer per jaar, bij een EK, WK of OS, dienden zij goed te zijn. Het was de bedoeling krachten te sparen.

Ranomi Kromowidjojo is bezig met een gezonde aanloop naar de Spelen van Tokio in 2020. Ze is dan 29 jaar oud. In 2010 werd zij in ­Dubai voor de eerste keer wereldkampioen kortebaan op de 100 meter vrij. Ze kwam in die winter aan drie wereldtitels en vier Europese gouden medailles in het korte bad. Het waren de inleidende beschietingen voor de WK-zomer van 2011 en de hoogtepunten van de Spelen van Londen, met olympisch goud op de 50 en de 100 meter vrije slag.

Estafette 4x50 wisselslag

Acht jaar later heeft ze weer uitzicht op een drietal wereldtitels. Ze heeft na de mislukking van Rio 2016 het kompas goed staan. Ze heeft ook zichtbaar zin in zwemmen. Ze schoof donderdagavond nog even aan bij de gemengde wisselslagestafette (4 x 50). In de ochtend had het Nederlands team zich als zevende voor de finale geplaatst. In de avond steeg het team, met Kromowidjojo en Heemskerk als sluitstukken, boven zichzelf uit en veroverde het WK-zilver. Achter de Amerikanen, dat dan weer wel, in een wereldrecord.

Meer over