Nieuws100 meter vrije slag

Kromowidjojo schrapt het koninginnennummer ‘om kansen van land en team te maximaliseren’

Het nieuws over haar afzegging dreunde nog lang na. De beperking van het omvangrijke Europese zwemprogramma van de Nederlandse nummer één, Ranomi Kromowidjojo, ging dinsdag ten koste van haar inzetbaarheid op de 100 meter vrije slag.

Ranomi Kromowidjojo tijdens een open training in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in aanloop naar het EK zwemmen in Glasgow. Beeld ANP
Ranomi Kromowidjojo tijdens een open training in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in aanloop naar het EK zwemmen in Glasgow.Beeld ANP

Het was een pijnlijke beslissing. Misschien een beetje te vergelijken met schaatser Sven Kramer die afziet van deelname aan de 10 kilometer, de afstand die echt zijn domein is. ‘Want het is Ranomi’s favoriete afstand, het koninginnennummer’, zo strooide hoofdcoach Marcel Wouda nog wat zout in de wonde.

Pure calculatie lag aan de beslissing ten grondslag, om de kansen van Nederland op de 50 meter vlinderslag en 4 x 100 meter vrije slag gemengd van woensdagavond ‘te maximaliseren’, sprak de bondscoach. Drie races zwemmen in één avondprogramma, het zou te veel zijn voor zijn minder belastbare pupil. Wouda gaf daarbij onomwonden toe dat Kromowidjojo, in haar (matige) Glasgow-vorm, op de 100 vrij een uiterst beperkt zicht op de medailles zou hebben.

Nergens is de concurrentie op deze EK zo zwaar als op het klassieke sprintnummer. De coach kwam uit zichzelf met enkele vrouwen die voor Kromowidjojo, de olympisch kampioen op de 100 meter van Londen 2012, momenteel een onneembare horde vormen: Sarah Sjöström uit Zweden en de Française Charlotte Bonnet.

Gezichtsverlies

Ook outsiders als Federica Pellegrini, de ervaren Italiaanse, de nieuwe Britse Anderson (‘die kan een 52’er splitten’) en landgenote Femke Heemskerk zijn momenteel een maat te groot voor de wankelende Kromowidjojo. Bij een tegenvallende tijd was door haar mogelijk zelfs de finale (van acht) niet gehaald. Zo’n gezichtsverlies verdient een wereldtopper niet.

Want, zo hield de trouwe Wouda staande, Kromowidjojo is nog steeds een wereldtopper. Dat ze in Schotland wat minder is, heeft te maken met een niet zo geslaagde voorbereiding. Er zijn dingen misgegaan. Welke, dat is pas na het toernooi vast te stellen. Ze is minder goed dan vorig jaar. Punt. Zei de coach.

Toen er werd doorgevraagd over de stand van zaken bij de 27-jarige wereldrecordhoudster op de 50 vrij (kortebaan) kwam Wouda in een toestand van licht venijn. ‘Ik vind dat geen vraag. Of zij nog goed genoeg is. Daar distantieer ik me van. Dat doet geen recht aan haar staat van dienst.’

Kromowidjojo is drievoudig olympisch kampioen (2008 en 2012), wereldkampioen en Europees kampioen 50 vrij (langebaan), drievoudig wereldkampioen 50 vrij (kortebaan) en in het korte bad ook wereldkampioen 100 vrij. Ze bezit vijf Europese titels (kortebaan) op individuele nummers en in totaal werd zij wereldkampioen en Europees kampioen op liefst negentien estafettenummers.

Fraai betoog

Wouda had die statistiek niet paraat, maar ging wel recht voor zijn pupil staan die overigens zelf niet verscheen op de ochtend dat zij, na een vooraf afgesproken overleg (‘is dit niet te veel, dachten we al in het voortraject’) uit het water werd gehouden. Het uit de wedstrijd nemen, en nog wel bij het belangrijkste nummer waar een nederlaag het hardst kan aankomen, wenste de coach niet als protectie aan te merken.

‘Ik wil haar niet beschermen. In die business zitten wij niet. Er wordt hier hard gezwommen en daar worden wij op afgerekend.’ Uit de keuze de 100 vrij te mijden, om een pak op de broek te voorkomen, kan overigens weinig anders geconcludeerd worden.

Wouda hield een fraai betoog over het belang van twee bijnummers, die niet eens olympisch zijn. De 50 meter vlinderslag wordt niet in Tokio gezwommen. Bij de Olympische Spelen is één gemengd nummer in het estafetteprogramma gekomen: de 4 x 100 meter wisselslag mixed. De 4 x 100 vrij gemengd die Kromo woensdag moet zwemmen, is dat niet.

Ziekte

In 2010 en 2014 miste Kromowidjojo de EK wegens ziekte en wegens trainerswissels. In 2018 was vooraf al vast te stellen dat ze minder goed in vorm was. ‘Nee, we hebben nooit getwijfeld over haar EK-deelname’, zo drukte Wouda nog meer speculatie de kop in.

De verrichtingen van Kromowidjojo in het woensdagprogramma moeten medailles opleveren. Dat is de bijvangst van de maandagavondvergadering. Het zet druk op haar presteren. Dat zet haar, zegt ze altijd zelf, aan tot het trekken van ‘wat extra jokertjes’.

Meer over