Update

Kromowidjojo 'kansloos' in strijd met Hosszu

De Fransman Yannick Agnel, voor het tweede jaar op rij, en de Hongaarse Katinka Hosszu zijn door de Europese Zwembond (LEN) uitgeroepen tot beste Europese zwemmer en zwemster van 2013. Dat maakte de LEN vandaag bekend.

Yannick Agnel. Beeld reuters
Yannick Agnel.Beeld reuters

Agnel veroverde op het WK zwemmen in Barcelona goud op de 200 meter vrije slag. Op de 4x100 meter aflossing loodste hij Frankrijk naar goud. Bij de vrouwen ging de onderscheiding naar de Hongaarse Wereldbekerwinnares Katinka Hosszu. Zij was in Barcelona de sterkste in de 200m en 400m vlinderslag. Ranomi Kromowidjojo werd met 5,7% vierde.

Katinka Hosszu. Beeld ap
Katinka Hosszu.Beeld ap

In het openwaterzwemmen bij de mannen viel de Duitser Thomas Lurz met 77,1 procent van de stemmen achter zijn naam in de prijzen. Brian Ryckeman werd derde met 2,9 procent. Ryckeman nam afgelopen zomer revanche na zijn ontgoochelende zestiende plaats op de Olympische Spelen in Londen.

Op het WK 25 kilometer in Barcelona pakte hij dan ook zilver. Enkele weken later won hij ook de Grand Prix Capri-Napels, een wedstrijd over 36 km waarin hij het wedstrijdrecord met zestien minuten aanscherpte. Op 5 oktober zette Ryckeman met een dertiende plaats in Hongkong (10 km) een punt achter zijn seizoen.

De uitslagen van de verkiezingen voor beste zwemmers van 2013 door de Europese Zwembond (LEN):

MANNEN
Yannick Agnel (Fra) 54,3 procent
Daniel Gyurta (Hon) 21,4
Jeremy Stravius (Fra) 15,7
Camille Lacourt (Fra) 7,1
Vladimir Morozov (Rus) 1,4

VROUWEN
Katinka Hosszu (Hon) 62,0 procent
Yulia Efimova (Rus) 16,9
Ruta Meilutyte (Lit) 14,1
Ranomi Kromowidjojo (Ned) 5,6
Rikke Moller Pedersen (Den) 1,4

Meer over