WedstrijverslagWK Zwemmen

Kromowidjojo en Heemskerk tonen klasse in gemengde estafette; Zilver voor de Nederlandse zwemmers

Zwemsters Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk hebben gisteren op de WK kortebaan in China hun faam en vorm opnieuw waargemaakt. Hun verrichting op de 4 x 50 meter vrije slag gemengd was goed voor de zilveren medaille, achter de Verenigde Staten die wonderzwemmer Caeleb Dressel in het water brachten om de wereldtitel uit het water te scheppen.

(vlnr) Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Ranomi Kromowidjojo and Femke Heemskerk wonnen zilver tijdens het WK zwemmen op de 4x50 meter vrije slag gemengd. Beeld AP
(vlnr) Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Ranomi Kromowidjojo and Femke Heemskerk wonnen zilver tijdens het WK zwemmen op de 4x50 meter vrije slag gemengd.Beeld AP

Voor de gemengde estafettes, een in 2012 ingesteld sensatienummer in het internationale zwemmen, bezit Nederland een voortreffelijk vrouwentandem. Kromowidjojo en Heemskerk zijn als afsluitende sprinters van uitzonderlijke klasse. Voor beiden lijkt te gelden: hoe ouder, hoe beter.

Nederland begon, zoals alle andere finalisten, met twee mannen: Jesse Puts, regerend wereldkampioen op de 50 vrij, en Stan Pijnenburg, een goedmoedige reus met explosieve vezels. Alle landen hanteren ondertussen die man-vrouw opstelling. Eerst de mannen, dan de twee tot drie seconden langzamere vrouwen.

In het verleden kwamen bij andere opstellingen vrouwen in het ‘vuile water’ van de mannen terecht. Bij de keerpunten, met het lichaam eventjes hoog op het water, komt een golf terug van de muur. Sindsdien zwemmen landen nooit meer in experimentele formaties. De startende Puts, een prettig bravouremannetje, tikte na 50 meter als zesde aan, in 21,17 seconden. Het was zijn beste seizoentijd, maar nog wel 0,12 boven zijn Nederlands record. Dressel, vorig jaar met zeven wereldtitels het grote slagschip bij de WK langebaan in Boedapest, leidde namens de VS de dans met een lengte verschil (20,43).

Het was direct een seconde onder het wereldrecord van Nederland dat vorig jaar bij de Europese titelstrijd in Kopenhagen werd gevestigd door het kwartet Nyls Korstanje, Kyle Stolk, Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk. Dat record zou er ook aangaan in Hangzhou, de Chinese miljoenenstad waar duizend kortebaanspecialisten zich voor een dikke week verzameld hebben bij het demontabele bad in een tennisarena.

Pijnenburg, die voor de NOS-camera klaagde over zijn matige overname (0,38 seconde), zakte naar de zevende plaats: 1,32 seconden achter de Amerikanen.

Toen kwamen de vrouwen in het water. Kromowidjojo zwom 23,09 seconden over haar 50 meter en sleurde Nederland naar de derde plaats. Haar persoonlijk record op die afstand is de onwaarschijnlijk snelle 22,93 van Berlijn 2017.

Als slotzwemmer deed Femke Heemskerk het nog een tandje rapper. Zij schoof de Chinese tegenstander voorbij, met een tijd van 23,07. Het team bleef met 1.28,51 juist verwijderd van het Nederlands record (1.28,39) dat twee minuten tevoren nog als wereldrecord gold. Dat ging nu over in handen van de Amerikanen (1.27,89) die in China met een strafoefening bezig lijken. Alle vier estafettes waren tot nu toe voor de VS.

Snelste vrouw

Uitblinker Heemskerk, snelste vrouw van de dag, stelde bij de NOS vast dat zij, ooit een 200-specialiste, ‘steeds meer een 50-vrij meisje’ is geworden. De splittijd, met overnamevoordeel, was de beste uit haar gelauwerde loopbaan sinds 2005.

Heemskerk, 31 inmiddels en sinds gisteren goed voor 50 internationale zwemmedailles, is een routinier die op de vrije slag een prachtige techniek aan een gestroomlijnd lichaam paart. Kromowidjojo is en blijft het krachtmens met de beste start en het beste onderwaterkeerpunt ter wereld.

Kromowidjojo en Heemskerk waren anderhalf uur eerder ook het tweetal dat voor Nederland op de 4 x 50 meter wisselslag de kwalitatief mindere verrichtingen van Maaike de Waard (rugslag) en Kim Busch (schoolslag) camoufleerden. Kromowidjojo vlinderde van acht naar vier, door 24,21 te splitten (het wereldrecord staat op 24,38, red.). Daarna zwom Heemskerk door van vier naar drie, met een perfecte crawlrace (23,17)

Meer over