Kromowidjojo als vijfde naar finale 100 vrij

Zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft woensdag bij de WK kortebaan in Windsor de finale gehaald van de 100 meter vrije slag. De 26-jarige Groningse zette in de halve finales de vijfde tijd neer: 52,76 seconden. Daarmee was 'Kromo' een fractie langzamer dan eerder op de dag in de series (52,75).

Ranomi Kromowidjojo Beeld EPA
Ranomi KromowidjojoBeeld EPA

De Australische Brittany Elmslie en de Canadese favoriete Penny Oleksiak, de olympisch kampioene op de 100 vrij, noteerden beiden de beste tijd in de halve finales: 52,19. Kromowidjojo krijgt donderdag in de finale ook concurrentie van Rikako Ikee uit Japan, de Canadese Sandrine Mainville, Federica Pellegrini uit Italië, Zhu Menghui uit China en de Russin Veronika Popova.

De wereldkampioene kortebaan van twee jaar geleden op het koninginnennummer, Femke Heemskerk, ontbreekt in het Canadese 25 meterbad. Heemskerk heeft een lange rustpauze genomen.

Kromowidjojo pakte twee jaar geleden in Doha brons op de 100 vrij, achter Heemskerk en de Zweedse Sarah Sjöström die ook ontbreekt in Windsor. Zowel in de serie als in de halve finale moest de Groningse het woensdag afleggen tegen Oleksiak, het zestienjarige supertalent dat op de Olympische Spelen iedereen verraste door goud te pakken op het meest prestigieuze nummer. De Canadese moest de olympische titel overigens wel delen met de Amerikaanse Simone Manuel. 'Kromo' eindigde tijdens de olympische finale in Rio als vijfde en greep vervolgens ook op de 50 vrij naast de medailles.

Kromowidjojo leidde de Nederlandse estafetteploeg dinsdag op de openingsdag van de WK kortebaan naar brons op de 4x100 vrij, al was daar ook wel een diskwalificatie van Canada voor nodig.

Meer over