Kroaten laten Fransen glippen

Vijfenveertig minuten lang zag het er naar uit dat Frankrijk zich gisteravond zonder noemenswaardige inspanning zou plaatsen voor de tweede ronde....

Van onze verslaggever

Na de opwindende overwinning op Engeland rekende heel Frankrijk erop dat het team van trainer Santini de weg naar de tweede ronde via het in de openingswedstrijd tegen Zwitserland (0-0) zwak spelende Kroatië zou kunnen effenen. De teleurstelling over het zwakke optreden had ook in eigen gelederen tot grote consternatie geleid. Bondscoach Baric kwam onder grote druk te staan en om de rust terug te laten komen deed de ploeg op weg naar Leiria zelfs de Portugese bedevaarsoord Fatima aan.

Veel uitwerking leek het spirituele bezoek niet te hebben gehad, want Frankrijk, dat de geblesseerde Makelele miste en wel weer over Desailly kon beschikken, regeerde op basis van zijn surplus aan individuele kwaliteit. Veel kansen creëerde het evenmin en het was opnieuw grootmeester Zinedine Zidane die bij een vrije trap met zijn magistrale rechtervoet voor afstand zorgde. Hij joeg de bal met zoveel vaart en effect door de Kroatische afweer dat alleen Tudor er nog een voet tegenaan zette, maar niet kon voorkomen dat hij daardoor zijn eigen doelman passeerde.

Zidane stelde met een weergaloze hakbal Gallas vlak voor rust in staat een tweede treffer te produceren, maar de verdediger kopte naast en Frankrijk leek zich ermee te kunnen verzoenen omdat het van Kroatië weinig te duchten had. Maar de wedstrijd nam al in de tweede minuut na rust een wending doordat Silvestre Rosso in het strafschopgebied haakte en Rapaic vanaf elf meter trefzekerder bleek dan David Beckham een paar dagen eerder tegenover doelman Barthez: 1-1. Vijf minuten later leidde Prso Kroatie zelfs naar 2-1. De aanvaller van Monaco tilde de bal met zijn rechtervoet over Silvestre heen en profiteerde met een verwoestende uithaal van zijn linkerbeen van het geschutter van Desailly: 2-1.

Die ontwikkeling bracht het lang saaie duel tot leven, Frankrijk ging op jacht naar de gelijkmaker en Kroatië leek niet bereid om zich over te geven. Uitgerekend Tudor, speler van Juventus, maakte een dure fout. Zijn terugspeelbal op doelman Butina had zo weinig vaart dat Trézeguet bijna gelijktijdig met de keeper bij de bal kwam. Butina raakte weliswaar de hand van de Franse aanvaller, die vervolgens geenprobleem had om de gelijkmaker (2-2) te laten aantekenen. In de meeslepende slotfase waren er kansen over. De beste was voor invaller Molnar, die voor open doel nooit had mogen missen.

Meer over