Kramnik wint schaaktweekamp om wereldtitel

Vladimir Kramnik heeft de schaaktweekamp met de Bulgaar Veselin Topalov om de werelditel gewonnen. De grootmeester uit Moskou besliste het evenement in Elista, de hoofdstad van Kalmukkië, in de laatste partij van de barrage met verminderde bedenktijd....

ANP/DPA

De zucht van opluchting van de vele fans moet tot in alle hoeken van de schaakwereld te horen zijn nu Vladimir Kramnik wereldkampioen is geworden. Niet omdat de beste in de tweekamp in Elista triomfeerde, maar omdat een nieuwe scheuring van de schaakwereld lijkt voorkomen.

Schitterend schaak was er te zien. Twaalf normale partijen (6-6) en vier verkorte versies in de tiebreak (2,5-1,5 voor Kramnik) boden alles wat het spel aantrekkelijk maakt. Maar het was de Bulgaar Topalov, die drie weken lang de mooiste hoogstandjes verzorgde. Natuurlijk speelde Kramnik geweldig, maar hij profiteerde toch vooral van de steken die zijn opponent liet vallen. De schakers aller landen zagen vrijdag tandenknarsend toe hoe de beste ten onder ging.

Weer hielden de schakers in hun strijd om het allerhoogste ook de aandacht van de rest van de wereld vast. In welke sport loopt een ruzie om toiletbezoek zo hoog op? De beschuldiging van Topalovs manager Danailov dat Kramnik erg vaak nodig moest, pakte verkeerd uit. De 31-jarige Moskoviet kreeg het morele gelijk aan zijn kant. Computers zijn klein en sterk, en videobewaking reikt niet tot de toiletpot. Maar er was geen spoor van bewijs van vals spel.

De doorzichtige poging de tweekamp te winnen door Kramnik uit zijn evenwicht te brengen leek te slagen. Topalov (ook 31), die de eerste twee partijen beter stond maar door nerveus geknoei uit handen gaf, won de vijfde partij reglementair. Zijn tegenstander zat voor diens afgesloten toilet en weigerde boos een zet te doen. Hij speelde de match verder onder protest.

Topalov putte moed uit het gratis punt en kwam terug van een 1-3-achterstand tot een 5-4-voorsprong na negen partijen. Kramnik leek geknakt. Maar weer aarzelde Topalov en Kramnik trok door onverwachte winst in de tiende partij de stand vakkundig gelijk. De tweekamp smoorde in een 6-6-gelijkspel.

De tiebreak bleek zoals altijd een onvoorspelbare aangelegenheid. Op de winst van Vladimir Kramnik is een oude sportwet van toepassing: Het had net zo goed andersom kunnen zijn. Kirsan Iljoemzjinov, voorzitter van de wereldschaakbond FIDE, hing de lauwerkrans vrijdagavond opgelucht om Kramniks schouders. De Rus had de FIDE immers alvast gewaarschuwd: Als Veselin kampioen wordt, dan stap ik naar de rechter.

De FIDE gaat er van uit dat de scheuring van de schaakwereld door de moreel juiste maar sportief onjuiste afloop van de tweekamp is gerepareerd. De ‘match der verbroedering’ lijkt een einde te hebben gemaakt aan twee kampen die bestonden sinds 1993, toen Kasparov de organisatie van het wereldkampioenschap hardhandig naar zich toetrok en de bond buitenspel zette.

Kramnik en Topalov delen de pot: 1 Miljoen dollar netto. Iljoemzjinov lanceerde ondertussen alvast het programma voor de komende WK-cyclus. Maar niets is zeker wanneer het gaat om de schaaktitel. Ruzies, conflicten en bizarre voorvallen trekken immers een grillig spoor door de schaakgeschiedenis. Ook Elista 2006 blijft voor altijd in de herinnering, door de titel voor Vladimir Kramnik, de man die zo nodig moest.

Wereldkampioen Vladimir Kramnik (links) staat vrijdag de pers te woord na het winnen van de titel. Kramnik heeft de schaaktweekamp met de Bulgaar Veselin Topalov om de werelditel gewonnen. De grootmeester uit Moskou besliste het evenement in Elista, de hoofdstad van Kalmukkië, in de laatste partij van de barrage met verminderde bedenktijd. Het snelschaken eindigde in 2 1/2 - 1 1/2. (EPA) Beeld
Wereldkampioen Vladimir Kramnik (links) staat vrijdag de pers te woord na het winnen van de titel. Kramnik heeft de schaaktweekamp met de Bulgaar Veselin Topalov om de werelditel gewonnen. De grootmeester uit Moskou besliste het evenement in Elista, de hoofdstad van Kalmukkië, in de laatste partij van de barrage met verminderde bedenktijd. Het snelschaken eindigde in 2 1/2 - 1 1/2. (EPA)
Meer over