Kramnik en Kasparov klasse apart

Andermaal hebben Gari Kasparov en Vladimir Kramnik duidelijk gemaakt hoe ver zij uitsteken boven het maaiveld van het Tilburgse Fontys-toernooi....

Van onze schaakmedewerker

AMSTERDAM

Voor de fijnproever was Kramniks overwinning op Lautier het mooist. Met glashelder positiespel bereikte de 22-jarige Rus een eindspel waarin zijn paard verre superieur was aan de hulpeloze loper van zijn tegenstander. In de afwerking was Kramnik een tikje nonchalant. Onnodig gaf hij Lautier een kans zich terug te knokken in de partij. Toen de Fransman die kans verzuimde, was het pleit beslecht.

Ook Kasparovs prestatie mocht er zijn. Hij versloeg met zwart aanvalskunstenaar Alexei Sjirov die voor deze speciale gelegenheid een giftig openingsnieuwtje had voorbereid. Kasparov bewees zijn klasse door achter het bord de beste, misschien zelfs de enige verdediging te vinden

Door de dame te offeren voor toren en loper bereikte Kasparov een stelling die hij onmogelijk kon verliezen. Het zekere halve punt werd verdubbeld toen Sjirov een ernstige fout maakte. Hij schonk Kasparov een vrijpion die ongehinderd kon oprukken naar het promotieveld. Bij de veertigste zet was de pion niet meer te stoppen.

Peter Svidler completeerde het Russische succes met een zege op Shaked, de kop-van-jut van het toernooi. Svidler klom erdoor naar de derde plaats, het hoogst bereikbare voor de tien spelers die niet het geluk hebben dat hun naam met een K begint.

De Nederlandse delegatie scoorde boven het gemiddelde tot nu toe met één punt uit twee partijen. Van Wely hoefde niets bijzonders te doen om Adams een puntendeling af te dwingen maar Piket moest op zijn hoofd gaan staan om de agressie van Polgar te weerstaan. Pas na een fout van Polgar bij de veertigste zet, de laatste in tijdnood, was het gevaar definitief geweken.

Meer over