Kramer woedend over lekken uit medisch dossier

Sven Kramer heeft met woede en verbazing kennis genomen van een verhaal zaterdag in de Volkskrant waarin zenuwschade in zijn rechterbeen in december 2010 aan de orde komt. 'Of ik boos ben? Dat is nog zacht uitgedrukt', zei hij zondag in Calgary tegen de NOS.

Sven Kramer Beeld anp
Sven KramerBeeld anp

'Ik laat het er ook niet bij zitten. Ik wil er niet te veel energie aan verliezen, maar alle artsen hebben een beroepsgeheim. Dan is het opzienbarend dat in de Nederlandse sportwereld uit medische dossiers wordt gelekt. Ik weet waar het lek zit.'

Kramer onderwierp zich na zijn mislukte optreden op de Winterspelen van Vancouver, waar hij slechts één gouden medaille veroverde, aan een supplementenregiem van voedingsdeskundige Dirk Zoutwelle. Die constateerde in het voorjaar van 2010 bij Kramer een tekort aan vitamine B6 en schreef hoge doseringen voor.

Sportarts Peter Vergouwen ontdekte daarna zenuwschade in het rechterbeen van Kramer en weet dat aan een te hoge dosering vitamine B6. 'Dat is misschien 10 procent van het hele probleem geweest', reageerde Kramer in Calgary.

Wie verhielp de chronische klachten van Kramer?

De loopbaan van Sven Kramer leek na de Spelen van 2010 in gevaar. Hij kampte met pijn in zijn rechterbovenbeen. Zijn genezing liep uit op een verbeten strijd tussen de academische en alternatieve heelkunde (+).

Meer over