Kramer schrijft ogenschijnlijk eenvoudig voor negende keer WK allround op zijn naam

Ogenschijnlijk eenvoudig heeft Sven Kramer in Hamar voor de negende keer het WK allround op zijn naam geschreven. De grootste weerstand kreeg hij van debutant en landgenoot Patrick Roest, die zich met de zilveren medaille manifesteerde als de troonpretendent in het allrounden.

Sven Kramer op WK allround schaatsen Beeld epa
Sven Kramer op WK allround schaatsenBeeld epa

'De dag dat ik verslagen ga worden, komt steeds dichterbij', zei Kramer, die volgend jaar na de Winterspelen in de open lucht van het Olympisch Stadion van Amsterdam nog wel zijn tiende allroundtitel hoopt te veroveren. 'Ik heb er al heel wat zien langskomen en het is nog nooit gebeurd. Maar als er eentje is die het kan, dan is het Patrick.'

Met al zijn ervaring dient Kramer als voorbeeld voor zijn jonge teamgenoot, maar de negenvoudig kampioen gaat niet op de stoel van de coaches zitten. Hij geeft Roest de ruimte om van hem te leren. 'Hij hoeft er alleen maar achteraan te lopen. Dat is een heel gemakkelijke manier.'

Zelf had Kramer bij zijn WK-debuut, in 2005, geen landgenoot aan wie hij zich kon spiegelen. Hij stoomde gevestige allrounders als Carl Verheijen en Jochem Uytdehaage zonder pardon voorbij. 'Ik reed ze er onmiddellijk vanaf. Dan zijn de verhoudingen meteen anders. Als je als 18-jarige zo binnenkomt, dan nemen ze je niet bij de hand.'

Kramer stak wel veel op van sprinter Erben Wennemars. Zij waren op de ijsbaan geen concurrenten van elkaar. 'Ik heb best veel van die mafkees geleerd. Je hebt als jonge atleet meer moeite met alles eromheen, niet met het kunstje op het ijs. We kunnen allemaal schaatsen.'

Ploeggenoot en vijand

Het is de paradox die in de sport ingebakken zit. Een schaatser heeft ploeggenoten nodig om mee te kunnen trainen, om beter te worden. Maar diezelfde ploeggenoten zijn tegenstanders, vijanden, als het startschot heeft geklonken.

Kramer heeft zich gedurende zijn loopbaan altijd omringd met talentvolle allrounders, maar op het moment dat zij op het ijs zijn uitdagers werden, ging het telkens wringen. De ambitie van de jonge talenten botst met het lijfsbehoud van de regerend kampioen.

Tot nu toe is Kramer keer op keer ongeschonden uit die strijd gekomen. Hij weerstond de opmars van Koen Verweij, die als 17-jarige voorspelde dat hij Kramer binnen enkele jaren zou verslaan. Dat lukte de blonde branieschopper niet. Hij werd in 2014 wel wereldkampioen allround in Heerenveen, maar toen deed Kramer niet mee.

In de jaren na die titel koos Verweij zijn eigen weg en verdwaalde. Hij liet zich verleiden door de verlokkingen buiten de ijsbaan. Op allroundgebied heeft Kramer van hem niets meer te duchten.

Hetzelfde geldt voor Jan Blokhuijsen, winnaar van het eveneens Kramerloze EK in 2014. Ook hij was ploeggenoot van Kramer. Hij kwam bij diens ploeg in 2010, toen Kramer met een bovenbeenblessure een jaar was uitgeschakeld. Toen de kopman terugkeerde begon het om de Fries heen gebouwde TVM langzaam te knellen. Blokhuijsen verkaste in 2013 naar een andere ploeg.

Hij is niet zo diep gevallen als Verweij. Op één seizoen na haalde hij altijd medailles bij het EK en WK allround. Afgelopen weekeinde ook. Hij werd derde en droeg zo bij aan het derde compleet Nederlandse podium in de geschiedenis. Alleen in 2000 en 2012 was dat eerder gebeurd.

Ondanks zijn podiumplaatsen van de laatste jaren heeft Blokhuijsen Kramer niet meer zo onder druk kunnen zetten als in 2012. Ook de aanval van de Noord-Hollander op het allroundbastion van Kramer is afgeslagen.

Gaat het Patrick Roest wel lukken? Vooralsnog lijkt de Fries hem niet als een bedreiging te zien. Vaak tart Kramer serieuze concurrenten binnen de ploeg met plagerijtjes. Vooral bij Kjeld Nuis schept hij daar plezier in, maar bij Roest houdt hij zich in. Die merkt dat. 'Misschien omdat ik minder een gevaar ben voor hem in het allrounden dan Kjeld op de 1.500 meter.'

Roest (21) heeft in elk geval de tijd aan zijn kant. Kramer gaat als 30-jarige de herfst van zijn carrière in. Roest heeft de toekomst. Toch wil hij daar niet op wachten. 'Het mooiste is om hem uit te dagen als hij er nog is.'

Bovendien zou wachten riskant zijn, want achter Roest dient nog jonger talent zich aan. Chris Huizinga, wereldkampioen junioren van dit jaar, is volgend jaar zijn ploeggenoot en concurrent. Net als Roest zal hij koning Kramer maar wat graag van de troon stoten. Met Roest erbij.

Sven Kramer in actie tegen Patrick Roest op de 10.000 meter tijdens het WK allround schaatsen Beeld anp
Sven Kramer in actie tegen Patrick Roest op de 10.000 meter tijdens het WK allround schaatsenBeeld anp
Meer over