Kramer ondanks titel alweer bezig met Sotsji

Als je bij de Olympische Spelen de toppen en dalen van je diepste emoties hebt gevoeld, dan is zelfs de vierde wereldtitel allround in vier jaar een ervaring die je niet direct bij de strot grijpt. Sven Kramer incasseerde op zijn thuisbaan Thialf zijn historische succes als een vanzelfsprekendheid.

Van onze verslaggever John Schoorl

Het gebeuren, uitgesmeerd over liefst drie dagen, was nog juist iets meer dan ‘een dag op kantoor’, maar dat had vooral met de spanning te maken die de wankele gezondheid van Kramer bij het WK had veroorzaakt. Het lijf functioneerde in de weken na de Olympische Winterspelen niet meer naar behoren.

De longen en luchtwegen raakten ontstoken en de schaatsheld dacht zelfs aan terugtrekken, ‘afschrijven’. Hij had er zelf een pesthekel aan met het excuus van het zieke lichaam te komen. Hij verstopte het kastje met de bacterievanger op de borst onder zijn trainingsjack.

Kramer, na zijn vierde wereldtitel: ‘Ik zeg liever niks over zoiets. Dit is mijn werk, dan hoor je niet te zeuren. Dat doen er al veel te veel. Maar toen ik moest afzeggen voor de wereldbekerfinales hier in Heerenveen, kon ik er niet omheen.’

Stuk grotere prestatie

Voor het publiek maakte de ziekte van Kramer zijn prestatie een stuk groter. Het was zeker niet de bedoeling geweest van de wereldkampioen. Hij houdt niet van interessant doen, maar het publiek vond het wel allemaal machtig interessant.

Zelden werd Kramer zo hartstochtelijk toegejuicht als zondagmiddag in zijn rit op de 10 kilometer tegen de Noor Bøkko. Hij stond voor het eerst sinds jaren dan ook niet op de eerste plaats in het tussenklassement. Hij moest na drie afstanden de Amerikaanse debutant Jonathan Kuck voor zich dulden. Die leek twee dagen lang op een Eric Heiden in surpriseverpakking.

Op de 10 kilometer moest Kramer vijf seconden goed maken op de Kuck die een persoonlijk record had staan dat 49 seconden langzamer was dan dat van de topfavoriet. Om Kramer te steunen in zijn poging afstand te nemen, ging het publiek nog voor de start op de banken staan.

Element van compassie

Hun fanatieke aanmoedigingen hadden ook een element van compassie. De foute wissel van Vancouver spookt bij iedereen nog door het hoofd. Het leed is officieel geleden, maar officieus stampt het nog met grote klompen door het leven van de schaatsliefhebbers in Nederland.

Kramer reed in een formidabele cadans en trance zijn 10 kilometer. Toch schoot het drie keer door zijn hoofd: ‘Zit ik wel in de goede baan?’ Het zal veel tijd vergen voordat zulks in een ver vakje van het geheugen is opgeborgen. De 23-jarige Fries won als altijd de 10 kilometer met overmacht. Hij reed naar een tijd onder de dertien minuten: 12.57,97. Zijn slotronden, op rij 30,9, 30,5, 30,4, 30,2 en 29,7 seconden, waren de slotakkoorden die Kuck dienden te ontmoedigen.

Aanval

De Amerikaan viel in de slotrit tegen de Nederlander Bloemen aan, zoals Amerikanen altijd aanvallen. Maar op 6800 meter stond het vast: Kuck ging het niet halen. Toen kwam hij door met vijf seconden achterstand op Kramers schema. De uiteindelijke kloof werd bijna achttien seconden. En zo leek de zege van Kramer toch weer een abc’tje.

Als de verhoudingen in de schaatswereld blijven zoals de voorbije vier jaren, dan gaat Kramer nog meer records verbeteren. Het record van vijf wereldtitels (in totaal) is in Finse en Noorse handen, die van Clas Thunberg en van Oscar Mathisen, mannen uit de grijze oudheid van het schaatsen.

Dat record zal hij normaliter volgend jaar evenaren en een jaar later verbeteren. Zelf deed Kramer daar niet pocherig over. Hij gaat nog zeker vier jaar door, tot en met de Spelen van Sotsji 2014, verklaarde hij na zijn wereldtitel, maar hij weet dat overheersing in de sport altijd een tijdelijke aangelegenheid is.

School ook belangrijk

Een man als Jonathan Kuck uit Champaign, Illinois, kan zomaar opstaan, al gaf die jongeling dit weekeinde te kennen zijn school ook heel belangrijk te vinden. Misschien neemt hij de komende tweeëneenhalf jaar de sport als bijstudie. Pas anderhalf jaar voor de Spelen gaat hij weer serieus voor schaatsen leven.

Het wachten op de nieuwe verhoudingen is voorzien in Calgary, de snelle hooglandbaan waar per traditie de wereldrecords worden aangescherpt. Daar wordt volgend jaar het WK allround gehouden. Het is misschien de gelegenheid om ook weer aan wereldrecords te denken. De mondiale records van Kramer op 5 en 10 kilometer zijn van november 2007, enigszins gedateerd.

Lekker belangrijk

Toen zondag werd geopperd dat het wellicht dienstig is de eerste plaats op de wereldranglijst aller tijden te heroveren op Shani Davis, reageerde Kramer schamper. ‘Lekker belangrijk.’ Dan: ‘Ik wil niet over twee jaar uitgeblust zijn. Ik wil deze zomer weer fit worden. Ik kijk naar de lange termijn, de vier jaren op weg naar Sotsji. Daar wil ik weer goed zijn.’

De Olympische Spelen blijven hun schaduw over de carrière van Kramer werpen.

Sven Kramer (AP) Beeld
Sven Kramer (AP)
Meer over