Krajicek, Haringa en volleyballers geëerd

Richard Krajicek is door de Nederlandse sportpers gekozen tot sportman van het jaar. Ingrid Haringa kreeg woensdag in Zeist de onderscheiding voor sportvrouw van 1996....

ANP

ANP

ZEIST

Wimbledon-winnaar Krajicek bleef in de 46e AVRO Sportverkiezing de andere genomineerden Bart Brentjens en Adri van der Poel, beiden wielrenners, voor.

De pers schatte de prestaties van wielrenster Haringa (zilver en brons op de Spelen) hoger in dan die van amazone Anky van Grunsven en schaatsster Annamarie Thomas. Krajicek en Haringa ontvingen de Jaap Eden-trofee uit handen van staatssecretaris Terpstra.

André Bolhuis overhandigde de Dick van Rijn-trofee aan de gouden volleybalploeg van bondscoach Joop Alberda.

De volleyballers bleven in de stemming twee andere gouden ploegen van Atlanta voor: de Holland Acht en de hockeymannen, die ook nog de Champions Trophy mee naar huis namen.

Zwemmer Frédérique Deburghgraeve is in België door de pers uitgeroepen tot sportman van het jaar. Hij was in 1996 de beste schoolslagzwemmer ter wereld en won in Atlanta als eerste Belg olympisch goud op de 100 meter. In de serie verbeterde hij bovendien het wereldrecord tot 1.00,60.

De 23-jarige Deburghgraeve kreeg de voorkeur boven wielrenner Johan Museeuw en triatleet Luc van Lierde, de 'Iron Man' van dit jaar.

Judoka Ulla Werbrouck was de beste Belgische sportvrouw. Zij veroverde in Atlanta de Olympische titel in de categorie tot 72 kilogram. In Den Haag veroverde ze tevens de wereldtitel. Werbrouck bleef haar olympische judocollega's Gella Vandecaveye (zilver) en Marisabel Lomba (brons) voor.

Meer over