Krachtige Raonic schakelt Federer uit en treft Murray in finale Wimbledon

Nog één keer draaide Roger Federer zich om bij het verlaten van het centrecourt van Wimbledon, na een smartelijke nederlaag in vijf sets (6-3, 6-7, 4-6, 7-5, 6-3) tegen Milos Raonic. Het was geen subtiele hint dat hij zijn huiskamer definitief had verlaten, bezwoer de 34-jarige Zwitser. Toch voelde het vrijdag als een afscheid. Federer gaat Wimbledon nooit meer winnen. De koning is dood, leve de koning.

Raonic is finalist. Beeld reuters
Raonic is finalist.Beeld reuters

Schrijf hem niet af, Federer verklaarde in 2017 terug te keren op Wimbledon. Wellicht is de nummer 3 van de wereld op 35-jarige leeftijd fitter dan in het huidige seizoen, waarin hij een knieoperatie onderging en met zijn rug sukkelde. Toch besefte Federer dat hij zijn achtste Wimbledontitel dit jaar had moeten veroveren. Djokovic lag er al uit, Raonic kraakte in de vierde set: de weg naar een elfde finale lag open.

In de thriller tegen Marin Cilic overleefde Federer drie matchpoints, in de halve finale tegen Raonic liet hij gevoelsmatig drie wedstrijdpunten liggen. Zo moet Raonic de breakpoints in de vierde set ook hebben ervaren. Bij een 3-2 voorsprong kwam Federer op 15-40 in de servicebeurt van Raonic, op 4-4 forceerde hij een derde breakkans. Een Federer in topvorm had de klus in vier sets geklaard.

null Beeld epa
Beeld epa

Pure vermoeidheid

De 25-jarige Canadees demonstreerde in die crisissets niet alleen zijn beproefde lasergame, hij speelde tevens met een leeuwenhart. De service was een bom van 230 kilometer per uur in het lichaam van Federer. Met een vlijmscherpe forehand, inside-out, bestookte hij de kwetsbare backhand van Federer. Raonic durfde de belangrijkste punten op te halen, al liep de 'Fed Express' op 6-5 spontaan uit de rails.

Wellicht stond Federer in gedachten al in de tiebreak. En vertrouwde hij op een herhaling van het naspel van de tweede set, toen Raonic blokkeerde. Op 40-15 sloeg Federer twee dubbele fouten op rij, het is hem zelden overkomen. Zo worstelde Raonic zich naar een vijfde set en leek Federer uit pure vermoeidheid over zijn benen te struikelen. Het was een symbolisch gebaar van overgave, een tweede vijfsetter kon de oude maestro fysiek niet aan.

Het stemde tot weemoed dat de schoonheid in het spel van Federer werd vermoord door brute kracht. Raonic is het gezicht van een nieuwe generatie, die de slopershamer prefereert boven een ragfijne touch. Toch mag je de 1 ,96 meter lange Raonic niet als een simpele beuker typeren. Niet voor niets vroeg hij John McEnroe als adviseur voor Wimbledon om zijn aanvalsspel te verfijnen.

Raonic treft Murray

Andy Murray bereikte zonder al te veel moeite de finale van Wimbledon. De Schot verloor vrijdag in de halve eindstrijd geen set tegen de Tsjech Tomás Berdych: 6-3 6-3 6-3 .

De Schot hoefde niet zo diep te gaan als in de kwartfinale tegen Jo-Wilfried Tsonga, de Fransman die zich pas na vijf sets gewonnen gaf. De als tweede geplaatste Murray geldt als favoriet voor de eindzege op Wimbledon, na de verrassend snelle uitschakeling van de Servische titelverdediger Novak Djokovic in de derde ronde. Hij kwam tegen de als tiende geplaatste Berdych nauwelijks in de problemen en boekte een snelle zege.

Carlos Moya is de regisseur van Team Raonic, de coaching van McEnroe stelt weinig voor. De drievoudig Wimbledonwinnaar volgde zijn pupil ook vrijdag als tv-commentator, zijn belangrijkste functie in Londen.

'Big Mac' heeft Raonic er wel bewust van gemaakt dat hij met zijn imposante reikwijdte vaker aan het net moest verschijnen. Te vaak bleef Raonic achterin hangen en was hij ook mentaal een reus op lemen voeten.

McEnroe stond tevens bekend om zijn grote mond, hij overtuigde de introverte Raonic om zich ook vocaal meer te laten gelden. In het titanengevecht met Federer was hij een man van staal. Raonic toonde zijn progressie sinds Wimbledon 2014, toen Federer hem ontmaskerde als een eendimensionale hardhitter.

Federer ligt op de baan na een struikelpartij. Beeld reuters
Federer ligt op de baan na een struikelpartij.Beeld reuters

Raonic heeft nu een ruimer gevulde rugzak. In de vierde ronde repareerde hij een 2-0 achterstand tegen de Belg Goffin. De coaches Moya en McEnroe verzekerden hem dat die zege zijn carrière zou veranderen. Toch had Federer hem niet mogen laten ontsnappen. 'Deze nederlaag doet pijn, ik zat er zo dichtbij', zei Federer. 'Ik ben boos dat ik de vierde set liet lopen met twee dubbele fouten, echt onbegrijpelijk.'

Met enig sarcasme pareerde Federer de onvermijdelijke vraag over het naderende einde van zijn carrière. 'Wimbledon is niet de enige reden waarom ik nog tennis. Anders kun je me nu in de vrieskist leggen tot volgend jaar.'

Federer invriezen tot Wimbledon 2017 en hem laten ontdooien als de kampioen van 2012 lijkt inderdaad de enige kans om zijn geliefde toernooi een achtste keer te winnen.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa

Droomfinale

Raonic slechtte een barrière met zijn eerste grandslamfinale tegen Andy Murray, die Tomas Berdych in drie sets overklaste: 6-3, 6-3, 6-3. Vorige maand versloeg de 29-jarige Schot Raonic in de finale op Queens. De eerste Canadese finalist bij de mannen zal echter geen muurbloempje zijn als zijn landgenote Eugenie Bouchard in haar Wimbledonfinale van 2014 tegen Petra Kvitova.

Toch is Murray-Raonic alleen al een droomfinale omdat het tevens een pikante confrontatie is tussen de coaches Ivan Lendl en John McEnroe. Op gras zal McEnroe zich favoriet wanen tegen zijn vroegere aartsvijand.

null Beeld epa
Beeld epa
Meer over