Kopman Jalabert helpt Garcia aan eindzege

Met dank aan zijn kopman Laurent Jalabert heeft de Spaanse ONCE-renner Marcelino Garcia (26) het Criterium International gewonnen. Garcia legde de basis voor zijn overwinning in de tweede van de drie ritten door in de klim naar de Pic de Nord te profiteren van het voorbereidende werk van Jalabert....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

In de twaalf kilometer durende klim bepaalde Jalabert het moment waarop zijn ploeggenoot de aanval moest inzetten. Garcia bereikte de top tenslotte met ruim een minuut voorsprong op zijn kopman. In de afsluitende tijdrit, die een prooi werd voor Garcia's landgenoot Garmendia (voor de grote favoriet Boardman), kwam de eindzege niet meer in gevaar.

De eerste etappe van het Criterium International was zaterdag geëindigd in een massasprint. Mario Treversoni uit de Marcatone Uno-ploeg dacht te hebben gewonnen, hief de armen al ten hemel, maar juichte te vroeg. Na bestudering van de finishfoto bleek de eerstejaars Franse professional Stephane Barthe (Casino) de eindstreep als eerste te zijn gepasseerd.

Voor eindwinnaar Garcia - kopman Jalabert werd tweede in het eindklassement - was het de eerste zege van betekenis. Vorig jaar boekte hij een etappwinst in de Bicicleta Vasca. Garcia: 'Ik heb deze wedstrijd kunnen profiteren van het werk van Jalabert. Maar ik weet mijn plaats. Ik werk voor Jalabert en Zülle.'

De Internationale Wielerweek van Sardinië werd gewonnen door Roberto Petito, een renner uit de Saeco-ploeg. Petito, een helper van Ivan Gotti en Francesco Casagrande, bleef in de eindrangschikking zijn landgenoot Claudio Chiappucci acht seconden voor. De derde plaats in de vijfdaagse koers was eveneens voor een Italiaan, Alessandro Bertolini.

De Rus Dmitri Konisjev won maandag de Grote Prijs van Wallonië. De Roslotto-renner, de eerste Russische winnaar van deze semi-klassieker, bleef in de eindsprint zijn medevluchter Laurent Madouas voor. Voor Konisjev was het de derde overwinning van het seizoen.

Beste Nederlander in Wallonië was TVM-renner Maarten den Bakker, een dag tevoren ook al de beste Nederlandse renner in de Brabantse Pijl. Den Bakker werd vierde.

Meer over