Koploper Ajax is traag en saai

Ajax - Willem II is een soort miniatuur van de voortdurende discussie over het wezen van het Ajax-voetbal. Voor de wedstrijd houdt een kereltje uit de jeugd 3.178 de bal hoog, zoals kereltjes van de Toekomst oneindig kunnen jongleren. Maar dat zegt weinig over hun kunde als ze later groot zijn.

Ajax wint met 3-0 van Willem II en blijft koploper, maar het spel is traag, dor en saai. Nee, dan het ventje uit de E-jeugd, al oogde zijn exercitie eentonig op een gegeven moment. Van de linkervoet naar de rechtervoet danste de bal voor de aftrap, honderden keren achter elkaar, soms eventjes alleen op één voet, bijna niet te tellen zo snel. Ze moesten Silvano Vos vragen om te stoppen, want de wedstrijd begon om 19.45 uur. Hij kreeg ruimhartig applaus.

Het is buitengewoon knap, maar het heeft weinig met functionele techniek te maken en daarmee zijn ze bij Ajax juist zo druk bezig sinds clubicoon Cruijff zei dat de opleiding niet helemaal deugde. Balbeheersing op de vierkante meter is iets totaal anders dan een tegenstander op snelheid passeren of een creatieve opening forceren, dan wel een medespeler vrij voor het doel zetten. Dat is toch een apart talent.

Ajaxflair

In een te laag tempo voltrekt zich Ajax' eerste thuiswedstrijd van het seizoen. Het publiek reageert wat verveeld, het spel is gespeend van verrassing. Als Anwar El Ghazi weer eens tracht iemand te passeren, valt hij meestal en gebaart hij boos dat hij is gevloerd. Het stadion is al voor zeker eenderde leeg als hij 3-0 maakt in blessuretijd.

Want El Ghazi is goed in schieten en vrij goed in koppen, en geregeld verschijnt hij gevaarlijk voor het doel. Hij heeft nu vier keer gescoord in de competitie, het vaakst van iedereen in de eredivisie. Drie keer sloeg hij toe vanuit het centrum, eenmaal vanaf links. Toch apart, voor een rechtsbuiten.

Het zit Ajax enigszins mee zaterdag, net als tegen AZ vorige week. Op het moment dat het koopjes- en huurelftal van Willem II eigenlijk beter is in de loop van de tweede helft, puur qua veldspel, loopt Gudelj de knie van Andrade aan gort, een van de weinigen op het veld die voetbalt met Ajaxflair. 'Ik ben kapot', zegt trainer Jurgen Streppel na afloop.

Anwar El Ghazi van Ajax (R) heeft de 3-0 gescoord en viert dat met Lasse Schone. Ajax wint de eerste thuiswedstrijd in de eredivisie met 3-0 van Willem II.Beeld anp

Spierbundels

Hij ziet zijn plannen doorkruist. Andrade is een van zijn beste spelers. Het is toch al zo moeilijk om een volwaardige selectie bij elkaar te sprokkelen als kleine club. Nu is hij bang dat hij Andrade maanden kwijt is. Wat dan? Andrade missen is belangrijker dan een nederlaag in Amsterdam, waar Willem II bijna altijd verliest.

Dat is Streppels chagrijn. Het Amsterdamse chagrijn gaat over tempoloos, ideeënloos voetbal. Nou ja, trainer De Boer is positief na afloop, al zegt hij dat bepaalde facetten voor verbetering vatbaar zijn. 'Ik heb het gevoel dat het niveau nog stukken hoger kan.' Zeker.

Gudelj kwam bij Ajax voor evenwicht. Zijn torso is indrukwekkend, maar in de tweede helft loopt hij dus door op Andrade, misschien niet eens bewust, maar ondoordacht van de man die afgezien van het onderhouden van spierbundels niet moet vergeten aan zijn coördinatie te denken.

Invallende debutant

Gudelj speelt wel een beslissende rol. Voor de 1-0 onderschept hij de pass van Stijn Wuijtens en legt hij de bal af op Klaassen. Hij loopt onderweg Wuijtens nog omver en ziet dat Milik de voorzet inkopt. Tussendoor doet Willem II het aardig. Bijna een elftal is vertrokken, bijna een elftal is nieuw, met koopjes, met afdankertjes, met veel oud-spelers van Ajax en PSV.

El Ghazi scoort dus twee keer met schoten, terwijl hij al rijp was voor een wissel. Dat is dan wel positief voor Ajax, de doelpuntenregen van El Ghazi, net als het felle spel van rechtsachter Tete, de rust van Bazoer, de flair en het inzicht van Riedewald en het kwikzilver van de invallende debutant Cerny.

Ajax is nog niet goed, maar de weg naar verbetering ligt open.

Nemanja Gudelj van Ajax in duel met Stijn Wuytens. Ajax speelt in de eredivisie tegen Willem II.Beeld anp
Meer over