Kopbal van Mulder brengt Schalke 04 bij laatste acht

Schalke 04 heeft als enige Duitse club de kwartfinales van de UEFA Cup bereikt. De ploeg van trainer Huub Stevens schakelde dinsdag Club Brugge uit....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Karlsruher SC beleefde een debacle tegen Bröndby. De in Denemarken opgebouwde voorsprong van

3-1 werd volledig verprutst: 0-5. Hamburger SV was na het verlies van 3-0 in Monaco al kansloos en ging ook thuis onderuit, met 2-0.

De talrijke fans van Schalke 04 zweren bij Stevens, Johan de Kock en Youri Mulder, het Nederlandse supertrio in Gelsenkirchen. Onder leiding van de Limburgse coach won de ploeg de laatste drie competitieduels en werd dinsdag voor het eerst sinds 23 jaar de laatste acht van een Europees bekertoernooi bereikt.

De Kock maakte in de tweede ronde bij Trabzonspor twee belangrijke doelpunten, Mulder zorgde gisteren in de laatste minuut tegen Club Brugge voor de belangrijke

2-0. Hij kopte de bal tussen de benen van doelman Verlinden door.

De kleine nederlaag uit de eerste wedstrijd (2-1) had Max al na negen minuten doen vergeten. De Kock, opmerkelijk snel terug na zijn lies-operatie, kreeg wel de gele kaart, zijn tweede, hij is er in maart in de eerste kwartfinale niet bij. 'We moesten vechten om de derde ronde te overleven en we hebben gevochten', zei Stevens.

Het gemis van de zwaar geblesseerde aanvoerder Hässler kwam Karlsruher SC in de return tegen Bröndby duur te staan. De Duitsers, in Denemarken met 3-1 winnaars, gingen op eigen veld voor schut, met 0-5. Hässler, met een gebroken enkel in burger, zag zijn ploeggenoten stuntelen.

Tot de 41ste minuut hadden de Duitsers alle uitzichten op de kwartfinales, maar kort voor rust scoorden de Denen Bagger en Eggen. Na de hervatting kwamen er nog doelpunten van Vilfort en Möller (2) bij.

Valencia haalde met Tenerife als tweede Spaanse club gemakkelijk de laatste acht. De ploeg speelde

2-2 bij Besiktas, na de eerste wedstrijd met 3-1 te hebben gewonnen. Scheidsrechter Mario van der Ende gaf in Istanbul één strafschop (voor Besiktas) en vijf gele kaarten.

Anderlecht had aan één doelpunt in de tweede wedstrijd tegen de Zweedse provincieclub Helsingborg voldoende om de kwartfinales te halen. Walem scoorde in Brussel in de 61ste minuut. Newcastle United schakelde Metz uit door twee doelpunten in de laatste tien minuten van de Colombiaan Asprilla.

Voor AS Monaco en Inter Milaan was plaatsing voor de kwartfinales al op 19 november binnen handbereik gekomen. Monaco won na de 3-0 uit het prinsendom ook in Hamburg van HSV, door goals van Ikpeba en Benarbia. Inter versloeg Boavista met 2-0 (Djorkaeff en Ince). In Italië was het 5-1 geworden.

Meer over