Koorts in Menton

MENTON is een rustig, mooi stadje aan de Middellandse Zee, een paar kilometer van de Italiaanse grens. Vooral onder oudere mensen is Menton een populaire vakantiebestemming....

Tot de avond van woensdag 8 juli gaat het WK bijna ongemerkt aan de stad voorbij. In sommige cafés staat de televisie op voetbal en in sommige winkels zijn WK-produkten te koop, maar om nou te stellen dat Menton zindert van voetbalkoorts, nee.

Woensdag, even voor elf uur 's avonds, voltrekt zich een metamorfose in de straten. Een feestgedruis ontstaat dat kenmerkend is voor vreugde na voetbalwedstrijden. Frankrijk heeft voor het eerst in de geschiedenis de finale van het WK bereikt en dat zal Menton weten.

Het feest begint met een dikke man die de nationale vlag draagt en midden op de weg gaat staan, auto's trotserend. Spoedig ontstaat een stoet claxonerende voertuigen, zoals die bij gelegenheid ook is aan te treffen in Teheran, Rome, Kaapstad of Den Haag.

In de optocht van Menton zijn onder meer te zien:

- vaders met moeders op de stoelen naast zich en kinderen op de achterbanken, die ogenschijnlijk op weg zijn naar oma, maar door hun wilde getoeter onderdeel lijken te zijn van het feest.

- meisjes die, prachtig gekleed in Franse driekleur, in een open wagen staan.

- jongens die, terwijl ze achteruit rijden, het spoor van hun voorligger proberen te volgen.

- een jongen die in zijn onderbroek op het dak van een auto staat en die broek even laat zakken.

- een volgeladen Ford Scorpio die zeker twintig keer passeert.

Voor de drukste horecazaken aan zee ontstaat een opstopping van dansende, zingende, drinkende mensen. Elke auto die voorbij trekt, wordt wild op en neer geschud. Een bestelauto wordt ter plekke uitgedeukt. Een motorrijder schuift onderuit. Het moet echt niet gekker worden, hier in Menton.

Donderdag maakt Menton weer die ingeslapen indruk van vóór woensdagavond, even voor elf uur 's avonds, en vrijdag ook, en zaterdag ook, en zondag misschien niet, maar maandag weer wel.

Willem Vissers

Meer over