Koers zevende in Grand Prix-finale

Marko Koers is op de 800 meter op de zevende plaats geëindigd in de finale van het Grand Prix-circuit atletiek....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Bij de vrouwen werd Letitia Vriesde derde op de 800 meter. De Surinaamse bleef net onder de twee minuten met 1.59,73. De winst was voor wereldkampioene Ana Fidelia Quirot uit Cuba met 1.56,53. Tweede werd Maria Mutola uit Mozambique met 1.56,93.

Wilson Kipketer en de Duitse kogelstootster Astrid Kumbernuss werden de eindwinnaars van het GP-circuit. Beiden streken 250.000 dollar op, een half miljoen gulden. Kipketer was vóór de GP-finales al zeker van de eindzege, die goed was voor 200.000 dollar. De Deen van Keniaanse afkomst bleef dit seizoen ongeslagen. De overwinning in Fukuoka was 50.000 dollar waard.

Kipketer bekroonde in Japan een schitterend seizoen. Hij verbeterde twee keer het wereldrecord, werd in augustus in Athene wereldkampioen en in februari in Parijs wereldkampioen indoor.

Kumbernuss stelde haar eindzege veilig door het kogelstoten te winnen met de worp van 20 meter 95. Voor de finale stond ze in punten gelijk met de Jamaicaanse Deon Hemmings. De winnares van het Olympisch zilver op de 400 meter horden bezat eveneens 72 punten en acht overwinningen, maar werd in Japan met haar 53,98 seconden voorbijgelopen door de Amerikaanse Kim Batten (53,45).

Sensationeel was de 3000 meter steeple. De overwinning ging naar de Keniaanse Olympisch kampioen Joseph Keter in 8.21,75. Bjj de WK in Athene werd de Keniaan slechts zesde. In Fukuoka liep hij tegen de wereldrecordhouder en twee voormalige wereldrecordhouders, allen Kenianen.

Het wereldrecord is sinds 24 augustus (Keulen) met 7.55,72 in handen van Barmasai, die zaterdag in Japan derde werd. Hij brak het twee dagen oude record (7.59,08) van wereldkampioen Wilson Boit Kipketer, die in Fukuoka als zesde eindigde. De andere wereldrecordhouder, Kiptanui, werd tweede. Onder de eerste tien bevonden zich negen Kenianen.

Merlene Ottey erklaarde in Fukuoka ook in 1998 op topniveau te willen presteren. 'Ik ga door', zei de 38-jarige Jamaicaanse. 'Alleen laat ik voor het eerst in zestien jaar wel het indoorseizoen schieten.'

Meer over