NIEUWSVOETBAL

KNVB wil voetballen tot augustus

De KNVB gaat net als de andere voetbalbonden in Europa een serieuze poging wagen om de competities in het betaald voetbal te voltooien. Daarbij is 3 augustus de uiterste datum van de slotronde. De hervatting staat op de rol voor half juni.

Willem Vissers
Het seizoen 2018/2019: Ajax wordt voor de 34ste keer kampioen van Nederland. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Het seizoen 2018/2019: Ajax wordt voor de 34ste keer kampioen van Nederland.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

De Europese bonden blijven streven naar het aanwijzen van kampioenen, degradanten en promovendi. Belangrijkste voorwaarde om het plan te laten slagen is dat de autoriteiten het coronavirus onder controle krijgen voor juni. ‘Gezondheid staat voorop, altijd en vooral nu’, aldus een persbericht van de KNVB. De Fifa en Uefa zoeken bovendien nog steeds naar een antwoord op de kwestie van normaliter op 1 juli aflopende contracten van spelers. Een oplossing van dat vraagstuk is cruciaal voor het plan.

De speciale werkgroepen van Fifa en Uefa praten later deze week verder over dat probleem. Daarbij zijn tal van kwesties actueel: wat te doen met aflopende contracten? Hoe ziet uitbreiding eruit, in juridische en financiële zin? Wie betaalt de extra maanden, de oude of de nieuwe club? Wie draait op voor een eventuele blessure?

De 55 bij de Uefa aangesloten nationale bonden spraken woensdag met elkaar in een videoconferentie. De Uefa wil dat de bonden qua schema zoveel mogelijk met elkaar optrekken, in de poging de competities te hervatten, hoewel dat veel druk zal leggen op de kalender. Ook op de agenda van volgend seizoen, die propvol zal zitten, want in de loop van september hoort het nieuwe seizoen alweer te zijn begonnen. Zo is het zelfs de bedoeling de Europese toernooien Champions League en Europa League te voltooien, eventueel later in augustus. De nationale competities krijgen voorrang.

De bedoeling is dat de KNVB in de tweede helft van juni de profcompetities hervat, gesteld dat het mogelijk is in de coronacrisis. Met de partners gaat de bond het scenario uitwerken dat voorziet in het uitspelen. Alles komt daarbij aan de orde: veiligheid, wel of geen publiek, fysieke belasting, uitzendschema’s van tv en meer.

Over de speeldata valt nog niets te zeggen. Vaststaat dat aan de hervatting een periode van training vooraf dient te gaan, in de wetenschap dat alle sportcomplexen in Nederland sowieso tot 28 april zijn gesloten. Het lijkt zinvol als clubs spelers nu vast vakantie geven, opdat ze eventueel in mei de training kunnen hervatten.

De laatste weken waren clubs steeds in afwachting van wat komen ging en hielden spelers zich zo goed en kwaad als dat ging op individuele basis fit. Tot 28 april is trainen in groepen sowieso onmogelijk. De hervatting van de competitie is op zijn vroegst half juni. Dan is ongeveer drie maanden niet gevoetbald, een periode die gemiddeld gesproken aanmerkelijk langer is dan de normale zomerstop. In Nederland zijn evenementen waarvoor een vergunning nodig is, waartoe duels in het betaald voetbal horen, verboden tot 1 juni. Waarbij nog onzeker is of dat de einddatum is.

De KNVB houdt daarom ook nog steeds rekening met het schrappen van de lopende profcompetities. Als hervatting in juni onmogelijk is, zal het een utopie blijken de competities uit te spelen voor 3 augustus. De KNVB is ook al bezig met de doorrekening van dat scenario. Wat zijn de consequenties, financieel en sportief?

Werknemers van clubs als PEC Zwolle en Fortuna Sittard lieten deze week al weten voorstander te zijn van het staken van de huidige competitie, zoals dat in het amateurvoetbal reeds is gebeurd. Toevallig of niet staan clubs met dat geluid meestal net boven de degradatiestreep, of maken ze anderzijds een matig seizoen door. ‘Objectiever’ in dat opzicht is Anco Jansen, speler van FC Emmen, dat een uitstekend seizoen beleeft. Hij stelt op Twitter: ‘Word je toch helemaal gek van dit geouwehoer. Naar mijn bescheiden mening kappen met dit seizoen. Zijn winnaars en verliezers. Vergeten en door naar volgend seizoen.’

De Uefa en de nationale bonden kiezen vooralsnog niet voor die optie, mede omdat ze willen strijden voor hun bedrijfstak. De sportieve en financiële gevolgen van staking van het seizoen zijn groot, en de bond wil ook veerkracht uitstralen.

Uit het overleg bleek ook dat de nationale ploegen voor het eerst weer voetballen in september. Tal van duels en toernooien zijn afgelast of verschoven. Het is nu zeker dat het EK voor vrouwen, waarvoor de nationale ploeg van Sarina Wiegman bijna is geplaatst, wordt verschoven van 2021 naar 2022. Dat past beter in de agenda. In 2021 zou het EK vlak na het al verplaatste mannentoernooi plaatsvinden. Bovendien zijn ook de Olympische Spelen al verschoven naar 2021. De vrouwenploeg is al zeker gekwalificeerd voor Tokio.

Meer over