KNVB wil opheldering over kansloos WK-bid

De KNVB overlegt met de Belgische voetbalbond welke stappen het kan nemen tegen de FIFA. Aanleiding daarvoor zijn uitlatingen van voorzitter Sepp Blatter van de wereldvoetbalbond. Die gaf vorige week toe dat in 2010 vóór de stemming in het hoofdbestuur van de FIFA al was afgesproken dat Rusland het WK van 2018 zou krijgen.

In 2010, al voor de stemming van het hoofdbestuur van de FIFA, was al afgesproken dat Rusland het WK van 2018 zou krijgen. Beeld ap
In 2010, al voor de stemming van het hoofdbestuur van de FIFA, was al afgesproken dat Rusland het WK van 2018 zou krijgen.Beeld ap

Nederland en België stelden zich gezamenlijk kandidaat voor het WK. Nederland investeerde ruim 10 miljoen euro om de eindronde naar Nederland en België te krijgen.

Een delegatie met onder meer premier Mark Rutte en Ruud Gullit reisde de wereld over om de Fifa-officials te overtuigen dat het WK in de 'Lage Landen' gehouden moest worden. Nu blijkt dat verspilde moeite te zijn geweest, en het campagnegeld is ook voor niets uitgegeven.

Het stond al vast dat het WK naar Rusland zou gaan. Dat bleek na een interview van Blatter met het Russische persbureau Tass.

'Het was afgesproken dat we naar Rusland zouden gaan', aldus de Zwitser. 'En in 2022 zouden we teruggaan naar Amerika. Het WK zou plaatsvinden bij de twee grootste politieke machten.' Dat laatste ging niet door omdat vier Europeanen tegen de afspraak instemden.

De KNVB laat via Twitter weten dat het onderzoekt welke stappen het kan nemen tegen de FIFA.

De Engelse voetbalbond FA was eveneens kandidaat. De FA heeft al aangegeven al het campagnegeld terug te willen van de FIFA.

Kamer wil schadevergoeding na 'doorgestoken kaart' bij toewijzing WK 2018

Een meerderheid in de Tweede Kamer stelde vrijdag dat het kabinet en de KNVB het geld moeten terugeisen dat Nederland uitgaf aan de kandidatuur voor het WK. Lees hier het artikel.

Meer over