Update

KNVB financiert met vier ton FIFA-campagne Van Praag

Michael van Praag mag voor een bedrag van 394.538 euro campagne voeren voor zijn kandidatuur als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. De KNVB heeft maandag van zijn leden toestemming gekregen de verkiezingsstrijd van de geboren Amsterdammer te financieren. Dat gebeurde tijdens een bijzondere ledenvergadering in Zeist.

Michael van Praag. Beeld anp
Michael van Praag.Beeld anp

De kosten worden keurig door de sectie betaald voetbal en amateurvoetbal gedeeld. De amateurs probeerden aanvankelijk minder bij te dragen, ook omdat ze de laatste jaren fiks hebben moeten bezuinigen. Uiteindelijk gingen ze toch akkoord met een bijdrage van 50 procent van de kosten.

Van Praag heeft zijn campagne als volgt begroot. Hij denkt aan de campagne en communicatie 225.000 euro uit te geven. Zijn reisbudget bedraagt 132.750 euro. Daarnaast heeft hij 36.788 euro ingecalculeerd voor onvoorziene uitgaven.

Van Praag wil veertig deelnemers op WK
Als het aan Michael van Praag ligt dan nemen er in 2026 niet 32 maar 40 landenploegen deel aan het WK voetbal. Hij wil dat alle zes confederaties een extra ticket mogen verdelen. Daarnaast moeten de wereldkampioen en de gastlanden automatisch geplaatst zijn.

Als het WK in één land wordt gehouden, dan wil hij het laatste entreebewijs via play-offs verdelen. ,,Ik vind dat meer landen de kans moeten krijgen om op een WK uit te komen'', zei Van Praag tijdens de presentatie van zijn verkiezingscampagne voor het voorzitterschap van de FIFA. ,,Het WK moet niet alleen een feestje voor de heel grote voetballanden worden. Volgens mij vinden we het allemaal prachtig als een klein land goed presteert.''

Als Van Praag op 29 mei tot opvolger wordt benoemd van FIFA-baas Sepp Blatter, dan overweegt hij op het WK van 2022 ook al meer deelnemers toe te laten. Verder wil de huidige voorzitter van de KNVB dat de FIFA dichter bij de leden komt te staan. Daarom wil hij de komende vier tot zes jaar op ieder continent een regionaal ondersteuningscentrum openen, waar de expertise van veel leden kan worden gedeeld.

Primair investeren in voetbal. Dat is nodig, zegt Van Praag. ,,Dus geen dure films over de FIFA van 20 miljoen euro of meer.'' Als het aan hem ligt, dan krijgen de nationale bonden geen 250.000 dollar, maar 1.000.000 dollar, zo'n 890.000 euro, per jaar. Ook het prijzengeld van het WK en de Confederations Cup moet in zijn ogen omhoog, dat in combinatie met de kosten voor de deelnemers.

De uitgaven van de wereldvoetbalbond moeten van Van Praag overzichtelijk en openbaar worden, inclusief zijn eigen toelage. Van de Nederlandse uitdager van Blatter moet de FIFA meer investeren in het opleiden van jeugdtrainers en scheidsrechters. Hij hoopt dat arbiters zo snel mogelijk op grote schaal gebruik kunnen maken van technische hulpmiddelen. Van Praag wil verder de strijd aanbinden met racisme en de rijke en sterke landen meer solidair laten worden met de kleine lidstaten.

Meer over