KNVB breekt tijdelijk met omstreden coachingsbureau BTSW

De KNVB heeft de samenwerking met het in opspraak geraakte BTSW, Bureau Toegepaste Sociale Wetenschappen, voorlopig opgeschort. BTSW is onder meer aangetrokken voor de mentale begeleiding van de nationale vrouwenploeg, die op weg is naar het EK in eigen land.

Hans van Breukelen van het Nederlands Elftal bij aankomst op Schiphol daags na de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden. Beeld anp
Hans van Breukelen van het Nederlands Elftal bij aankomst op Schiphol daags na de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Zweden.Beeld anp

Over BTSW, waarvan directeur Rini Stoutjesdijk sinds jaren een goede kennis is van technisch directeur Hans van Breukelen van de KNVB, verschenen de afgelopen week zeer negatieve verhalen in de pers, met name in De Telegraaf.

Van Breukelen zou doen aan belangenverstrengeling, omdat hij het bedrijf makkelijk opdrachten gunde. Ook zou de technisch directeur van de KNVB gehersenspoeld zijn, zo schreef journaliste Carine Damen in een boek over sektes in Nederland. Zij legde een verband met BTSW, hoewel zij die naam niet noemde om mogelijke claims uit de weg te gaan.

Van Breukelen en Stoutjesdijk reageerden ontzet op de publiciteit. Van Breukelen zei dat hij slechts zijn netwerk had ingeschakeld om BTSW meer opdrachten te laten uitvoeren dan in het verleden, toen het bedrijf ook al aan de KNVB was gelieerd. Stoutjesdijk hekelde de publiciteit, die hij omschreef als laster en smaad.

De KNVB heeft, bij monde van commercieel directeur Decossaux, gesproken met Stoutjesdijk en besloten de samenwerking voorlopig op te schorten, om eerst meer informatie over de affaire te verzamelen. Stoutjesdijk liet in de Telegraaf weten de beslissing te kunnen begrijpen. 'Onder deze omstandigheden zijn wij niet in staat ons werk te doen', zegt hij.

'Ik ben gehersenspoeld? Het is zo suggestief!'

Hans van Breukelen, technisch directeur van de KNVB, is een boksbal in de media. Hij wordt beticht van belangenverstrengeling en zou gehersenspoeld zijn. Soms denkt hij: 'Was ik maar lekker blijven golfen.'

Wat doet BTSW?

BTSW staat voor Bureau Toegepaste Sociale Wetenschappen. BTSW, met acht vestigingen, verzorgt volgens de eigen website psychologische hulpverlening, zakelijke dienstverlening, opleidingen en trainingen binnen de topsport en entertainmentwereld.

Een van de cursussen gaat over neurolinguïstisch programmeren, een hulpmiddel om effectief te communiceren en doelen succesvol te bereiken. Directeur is Rini Stoutjesdijk, die onder meer meewerkte aan het laatste boek van Hans van Breukelen: Topposities. BTSW werkt voor gemeenten en particulieren. Tot zijn klantenkring rekent het bedrijf Ajax, PSV, Arsenal, schaatser Koen Verweij, de oud-wielrenners Michael Boogerd en Steven de Jongh, voormalig doelman Joop Hiele en Peter Blangé, de nieuwe prestatie- en innovatiemanager van de KNVB.

Meer over