Kluchtig gevecht om voortbestaan profclub Volendam

Het heeft iets weg van een klucht: de strijd om het behoud van betaald voetbal in Volendam. Voor de president van de rechtbank van Haarlem vindt het omstreden kort geding plaats, waarin de raad van toezicht wederom verzoekt om het aftreden van het huidige bestuur van FC Volendam....

Vóór de zitting heeft trainer Andries Jonker olie op het vuur gegooid, door met een staking te dreigen als geen duidelijkheid komt over de toekomst.

De kleine zaal in het rechtsgebouw van Haarlem is vrijdagmiddag niet bestand tegen het grote aantal belangstellenden uit Volendam. Spelers, supporters en sponsors proberen een plaatsje te bemachtigen voor de zitting.

De rechter besluit naar een grotere zaal te verkassen. Daar volgt het verhaal van een veelbewogen stad, een veelbewogen club. Volendam promoveerde achtmaal naar de hoogste divisie, maar degradeerde even zo vaak. De geschiedenis van het clubbestuur was nooit veel anders. Volgens de raad van toezicht 'lopen in Volendam meer oud-bestuursleden dan ex-voetballers rond.' Financieel wisselde de plaatselijke trots perioden van bloei met allerlei crises af.

De raad van toezicht wil het huidige bestuur weghebben 'omdat die van leugens een leefstijl hebben gemaakt', zegt de advocaat van de raad. De financiële situatie van de club is totaal ondoorzichtig. Er zou een tekort zijn van ruim 2 miljoen gulden. De raad wil dat het voltallige bestuur van de club opstapt. 'Met de komst van een nieuw bestuur en nieuwe sponsors kunnen de schulden gesaneerd worden. Daarnaast kan een duidelijk een transparant beleid gevoerd worden. 'Het moet afgelopen zijn met de schreeuwlelijkerds en schijnschrijvers.'

Het bestuur acht zichzelf nergens schuldig aan: 'Je mag een jaar lang puinruimen en als dank mag je weg.' Het gaat volgens het bestuur 'om machtspelletjes. De raad van toezicht wil besturen, maar dat is haar taak niet. Het gaat de raad niet om Volendam, maar om poppetjes schieten.' Volgens de advocaat van het bestuur komt het voortbestaan van de club in gevaar als het huidige bestuur moet aftreden.

Bij wijze van antwoord wappert de advocaat van de raad met een lijst van potentiêle sponsors, 'die gezien de negatieve publiciteit rond de club anoniem willen blijven totdat deze zaak is opgelost.'

Eén van hen blijkt zich in de rechtszaal te bevinden en niet langer te kunnen zwijgen:

'want net als achttienduizend andere Volendammers wil ik niet dat de club ten onder gaat'.

Rechtbankpresident C. van Maanen kan en wil bij zo veel drama geen overhaaste beslissing nemen. Hij doet uiterlijk 24 september uitspraak.

Meer over