Klimmer Pantani weer bijna de oude

Gelukkig is er altijd nog Marco Pantani. Op een moment, nota bene in de koninginnerit, dat het peloton zich lijkt neer te leggen bij de suprematie van Lance Armstrong stookt Pantani het vuurtje op....

Natuurlijk, de overwinning op de Mont Ventoux was mooi geweest vanwege de locatie en als afrekening met alle problemen. Maar in Courchevel voelde Il Pirata weer de sensatie van vroeger: taktaktak op de pedalen en iedereen uit het wiel rijden. 'Dat geeft zo'n speciaal gevoel, alleen aankomen.'

Helemaal de oude voelt hij zich nog niet. 'De echte punch ontbreekt nog. Maar het komt er weer aan.' Voordat het zover is, kan het verleden met zijn problemen hem weer hebben ingehaald en dat belooft weinig goeds.

Eenmaal terug in Italië zal Marco Pantani zich moeten verantwoorden wegens 'sportieve fraude'. Uit onderzoeken zou zijn gebleken dat zijn hematocrietwaarde op verschillende tijdstippen de grens van vijftig is gepasseerd.

Misschien dat het helpt als Pantani thuis komt met een in de Tour behaalde podiumplaats, een ongedacht succces na zijn langdurige afwezigheid, en allerminst denkbeeldig. Hij staat nu zesde en zou in de bergrit dinsdag naar Morzine een flinke sprong kunnen maken. Zelf acht Pantani dat op de lange termijn niet haalbaar. 'Dat zou ik in de tijdrit dan toch weer verspelen. Die is nog veel te slecht.'

Pantani ging zich op de slotklim naar Courchevel met de wedstrijd bemoeien en liet in hoog tempo alle coureurs achter zich. Een van de laatsten die het hoofd moest buigen, was Santiago Botero, de grote man van het weekeinde.

Op alle mogelijke terreinen, vlak en bergachtig, had de 27-jarige Colombiaan de afgelopen twee weken het succes gezocht. Hij vond het uiteindelijk zaterdag in Briançon. De veertiende Tourrit was niet alleen de langste, maar met het 'desolate amfitheater' dat de Col d'Izoard volgens de Italiaanse schrijver Dino Buzzati is, ook een van de mooiste.

Botero trad met zijn prestatie in de voetsporen van zijn grootste fietsende landgenoot Luis Herrera. Niet alleen werd Botero in Briançon ritwinnaar, hij liet zich ook in de bolletjestrui hijsen.

Santiago Botero verliet op de Col de Vars, de tweede klim van de dag, het peloton en reed in geen tijd het gat dicht dat hem van zeven koplopers scheidde. Aan de voet van de Izoard ging hij er alleen vandoor en bleef ruim voor.

Het is alweer vier jaar geleden dat de laatste Colombiaan - Chepe Gonzalez - werd gehuldigd als ritwinnaar. Maar Botero genoot nog meer van zijn huldiging als nieuwe bergkoning, waarmee hij Lucho Herrera, zijn grote voorbeeld, volgt.

Het inspireerde hem om een dag later opnieuw in de aanval te gaan. In de beklimming van de Madeleine ging hij op jacht naar de vijf koplopers en even na de top was die voltooid. Ditmaal ontbrak de energie om de opmars der klassementsrenners te weerstaan.

Opvallende overeenkomst tussen de winaars van dit weekeinde: beiden hebben dit seizoen nog maar nauwelijks gekoerst in verband met dopinggebruik, althans het vermoeden daarvan.

Meer over