Kleurrijk, maar o zo vaak bespot

Phillips Idowu wint met goddelijke steun het hinkstapspringen...

Berlijn Het deert Phillips Idowu niet dat er over hinkstapspringen soms wat lacherig wordt gedaan. Als er maar wordt gekeken.

De 30-jarige Brit doet er alles aan om aandacht te krijgen voor het onderdeel dat zich vaak in de marge van de WK afspeelt. Met zijn rode haar, witte hoofdband, talrijke piercings en nauwkeurig gemodelleerde wenkbrauwen is hij misschien wel de kleurrijkste atleet in Berlijn. Hij lijkt voormalige NBA-basketballer Dennis Rodman als rolmodel te hebben.

In eigen land is Idowu vaak bespot. Hij is de tegenpool van de Brit Jonathan Edwards, de keurige olympische kampioen en wereldrecordhouder die een erfenis heeft nagelaten waartegen Idowu jaren tevergeefs heeft gestreden. Hij moest het meer hebben van extravagant gedrag en onbesuisde uitspraken dan van prestaties.

‘Superman’ noemde hij zichzelf. En ‘kogelvrij’, alsof hij wilde zeggen dat hij immuun was voor venijnige kritiek die hij uitlokte met de slordige manier waarmee hij omging met zijn springtalent.

Maar dinsdag leek Idowu zich te spiegelen aan de beroepsernst van Edwards. Met 17.73 versloeg hij Nelson Evora, de regerend wereld- en olympisch kampioen uit Portugal en veroverde hij zijn eerste wereldtitel in de openlucht. Vorig jaar eindigde hij achter Evora als tweede bij de Spelen, op vijf centimeter van het goud.

Zijn verste sprong was ruim een halve meter minder ver dan het wereldrecord waarmee Edwards in 1995 zijn eerste wereldtitel pakte: 18.29. Maar Idowu kon er niet rouwig om zijn. Hij heeft eindelijk bewezen dat een atleet niet als een monnik hoeft te leven om op het meest aansprekende wereldtoneel succesvol te zijn. Eerder won hij al de mondiale indoortitel.

De Britse bond heeft hem geregeld aangesproken op zijn gedrag buiten de baan. ‘Ik weet ook wel dat ze niet willen dat ik om vier uur ’s nachts door Birmingham loop als ik de volgende dag olympische trials heb, maar wie doet me wat als ik uiteindelijk toch de beste prestatie van het jaar lever’, zei hij in 2008 tegen dagblad The Guardian. ‘Kop dicht dus en laat me met rust.’

Serieuzer is Idowu wel geworden. Hij heeft het geloof gevonden, kort nadat Edwards openlijk afstand had gedaan van zijn vertrouwen in een hogere macht. ‘Het tij is gekeerd. Ik lees nu elke dag psalmen. Ik heb een rood zakbijbeltje bij me. Als jongen haatte ik kerkbezoek, maar het helpt me echt in de wedstrijden. Ik laat nu geen negatieve gedachten meer toe.’

Met goddelijke steun hoopt Idowu de komende jaren definitief uit Edwards’ schaduw te stappen. In Londen kan hij in 2012 olympisch kampioen worden. Ook het wereldrecord acht hij haalbaar. Zijn huidige trainer neemt zijn wens om de barrière van 22 meter te slechten in elk geval serieus.

Meer over