Klassement

IN HET klassement van journalisten heeft France 2 een enorm gat met de concurrentie geslagen. Deze collega's zijn bij een inval bij een hotel sneller ter plekke dan de politie....

Terecht zei de Franse minister voor sportzaken Buffet vorige week dat de Tour 'doodziek' is en dat 'de oorzaak van de ziekte' bekend is. Misschien moet mevrouw ook eens haar collega van justitie aanschieten over de langzamerhand ongeneeslijk zieke rechterlijke macht in Frankrijk: de enige juiste informatie die justitie in deze doldwaze Tour heeft verschaft was elke keer bestemd voor France 2 en betrof tijdstippen van politie-invallen.

Met welk een tuttebollerig en doorzichtig media-offensief laat justitie de ridicule heksenjacht op wielrenners vergezeld gaan! (volgens justitie komen alle Nederlandse TVM-renners uit Spangen; ik durf hier niet eens meer een sigaret op te steken).

Het groen van het puntenklassement gaat, vanuit Nederlandse optiek beschouwd, naar de Tour-équipe van RTL. Bijtertjes, sprintertjes, als er wat te scoren valt zijn ze snel ter plekke.

In alle bescheidenheid: wijzelf rijden aardig mee. We klampen aan.

In de strijd om de rode lantaarn lijkt NOS-tv dinsdagavond een beslissende voorsprong te hebben genomen. Om 18.10 uur deed de politie in Albertville een inval in het TVM-hotel. Een uurtje later had de BRT al een set opgebouwd voor het hotel van de almaar nerveuzer wordende madame Million (ondraaglijk meelijwekkend wordt het verhaal als u beseft dat TVM nu eindelijk eens in een sjiek hotel was ondergebracht, met een voortreffelijke keuken, en dan gebeurde er dit).

Weer een uur later was de groep van wachtende journalisten opgelopen tot 287. De Telegraaf had zelfs de hoofdredacteur Olde Kalter ingezet. Tevens waren honderden toeristen vanaf hun camping naar het belegerde hotel opgerukt. Ook schattige tv-ploegjes die zich in het licht van alle commotie pas later in de Tourkaravaan hebben aangesloten waren gearriveerd.

(meestal met mooie interviewsters; ik zag eerder die dag miss België met op papier vastgelegde vragen sprinter Tom Steels attaqueren: 'Meneer Steels, u was niet bij de beslissende ontsnapping. Waarom niet?')

Laat ik zeggen dat om half twaalf 's avonds driekwart van de bevolking van Albertville (konden toch niet slapen) zich voor het TVM-hotel verzameld had, dat de helft van landelijk Savoye was naar de stad was toegestroomd en dat de NOS-tv nog immer niet ter plekke was.

Kort voor het middernachtelijk uur arriveerde onze nationale zuil. Op deze historische Touravond was de NOS slachtoffer geworden van lekke banden en valpartijen. Ik licht toe: het is een NOS-gewoonte om één avond in de Tour de chauffeurs vrijaf te geven. Men spreekt af dat de GSM's worden uitgezet. De Tour is al slopend genoeg. Dinsdagavond was die avond.

De dragende kracht van de NOS-équipe - zeg maar hét gezicht van Studio Sport - wilde dolgraag eerder naar het hotel reizen maar beschikt niet over een rijbewijs. Zijn assistenten, twee ex-sporters, zaten zich ergens in of buiten Albertville vermoedelijk tegoed te doen aan een heerlijke kaasfondue. Zij wel.

Nog maar vier dagen tot Parijs, het wordt lastig om de NOS als rode lantaarndrager te verdringen.

De door mijzelf in het leven geroepen Prix d'Honneur des Journalistes en Tour de France wordt toegewezen aan mijn sympathieke collega van het Rotterdams Dagblad. Die gistermiddag in Aix les Bains al zijn woede over de afbraak van de Tour de France (collega is aan zijn 27ste bezig) volkomen terecht koelde op een type van de organisatie (we mochten wederom ons stokbroodje niet meenemen naar de perszaal).

'Vous avez raison, m'sieur! C'est pas une restauration! C'est un bordel'

Vivre Le Tour! Vivre Le Vélo! Vivre Cees Priem! Vivre Rotterdams Dagblad!

Marcel van Lieshout

Meer over