nieuwswk afstanden

Kjeld Nuis herovert wereldtitel op 1.500 meter

Schaatser Kjeld Nuis heeft bij de WK afstanden in Salt Lake City de wereldtitel op de 1.500 meter heroverd. De kampioen van 2017 finishte in de laatste rit met een tijd van 1.41,66.

Kjeld Nuis reageert na de rit op de 1.500 meter op het WK afstanden schaatsen. Beeld ANP
Kjeld Nuis reageert na de rit op de 1.500 meter op het WK afstanden schaatsen.Beeld ANP

Hiermee was de olympisch kampioen 0,07 seconde sneller dan zijn onttroonde ploeggenoot Thomas Krol, die met zilver genoegen moest nemen. De Amerikaan Joey Mantia pakte brons met een tijd van 1.42,16.

Nuis verloor zaterdag op de 1.000 meter zijn wereldrecord aan de ongenaakbare Rus Pavel Koelizjnikov, die als eerste schaatser onder de 1.06 finishte (1.05,69). De 30-jarige prijsvechter van Jumbo-Visma behaalde op de kilometer nog wel zilver.

Ploeggenoot Krol reed op de 1.000 meter de derde tijd, maar werd naderhand uit de uitslag geschrapt wegens het hinderen van zijn tegenstander. Hij was woedend op zijn diskwalificatie, tekende vergeefs protest aan, en verscheen daardoor extra getergd aan de start voor de 1.500 meter. Hij won eerder bij deze WK met de Nederlandse ploeg goud op de teamsprint.

Patrick Roest, ook van de ploeg van coach Jac Orie, belandde op de 1.500 meter met een tijd van 1.43,62 op de tiende plaats. Hij had de pech dat zijn Japanse tegenstander Takuro Oda voor hem ten val kwam. Roest moest even inhouden om hem te ontwijken en was daardoor meteen kansloos voor een podiumplaats. Hij besloot daarmee zijn mislukte WK in stijl. De tweevoudig wereldkampioen allround eindigde als achtste op de 10.000 meter, werd na zijn vierde tijd op de 5.000 meter gediskwalificeerd en moest op de ploegachtervolging, met goud voor Oranje, zijn basisplaats afstaan aan Marcel Bosker.

Nuis, wereldrecordhouder met 1.40,17, reageerde uitgelaten na zijn benauwde zege. ‘Dit voelt zó lekker, ik ben echt mega-blij’, sprak hij glunderend bij de NOS. ‘Ik heb hier keihard voor gewerkt. Ik had een tijdje geen 1500 meter meer gereden, maar je ziet, als het moet dan sta ik er.’

Nuis bewees in Salt Lake City dat hij terecht van de schaatsbond een aanwijsplek had gekregen voor de 1500 meter (en 1000 meter). Door ziekte kon hij zich eind december niet kwalificeren voor de WK afstanden. De afvallers Koen Verweij en Dai Dai Ntab vochten het besluit van de KNSB vergeefs. ‘Ik heb hier bewezen dat ik voldoende wedstrijdritme heb en dat ik het waard ben om mee te doen aan de WK.’

Ireen Wüst pakt als 33-jarige vijfde goud op 1.500 meter

Haar voorgevoel had haar dus niet in de steek gelaten. Op de dag dat het moest gebeuren stond Ireen Wüst er, precies zoals ze dat had aangekondigd. In Salt Lake City prolongeerde ze haar wereldtitel op de 1.500 meter, al gebeurde dat niet in een zo vurig gewenst wereldrecord.

Meer over